Immobilizer problem

• Autor wątku Autor wątku Struzyn_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to bierz lapka z Fesem i Elmem i śmigaj do auta.
Uruchom funkcje SCAN
Powinien sam wyszukać dostępne komputery w samochodzie, m.in:
ECU, body, zegary, el szyby, klimatyzacje

Wydaje mi się że albo odpinając aku zapomniałeś zapiąć jakiś przewód na klemę plusową, albo bezpiecznik MAXI FUSE od ecu mógł się spalić

No wlasnie tak robilem i pokazalo tak jak mowisz z wyjatkiem tego ECU chyba ze przeoczylem. Kostki raczej wszystkie podpialem- napewno wszystkie, ale auto stalo dwa miech porozpinane wiec nie bede zdziwiony jezeli co zasniedzialo. tylko gdzie tu grzebac? Chyba ze sie myle...

Sprawdź wszystkie Maxi Fusy przy aku
Nie powiem Ci dokładnie które bo nie mam głowy jak komputer

a i jeszcze jedno abs wylaczyl sie po jakims czasie zostaly tylko immo i vdc

---------- Post added at 00:06 ---------- Previous post was at 00:04 ----------

bezpieczniki na klemie i te w boxie obok aku tez sprawne. Cos mi sie zdaje ze nie bedzie latwo i szybko ani tanio:)

Abs, Ecu i immo failure na jednym wózku jadą...

Jak nie bezpieczniki, to ściągaj elearn, bierz schemat w łapę i szukaj przez nić do kłębka...
Jak nie bezpiecznik to może połączenie z masą itp itd

A wlasnie a pro po masy... tam byly trzy kable masowe jeden do glowicy jeden do listwy ze swiecani i jeden do "aluminiowego pudelka" z dwoma duzymi wtyczkami na przepustnicy i ta ostatnia miala dedykowana do tego srobke, ktora mi sie obrobila wiec uciale zarobile kabelek i podpiolem do sroby obok ktora zdaje sie mocuje to pudelko. Czy tu devil moze byc pogrzebany? a! i dajmy na to jak wszystko bedzie podpiete ok to te komunikaty same znikna i odpali czy trzeba to kasowac zeby odpalil?
Dzieki i wiecej nie mecze. Odezwe sie jutro jak to poprzeczyszczam i posprawdzam raz jeszcze

Witam ponownie! Problem rozwiazany... Nie bylo masy do tego "aluminiowego pudelka" na przepustnicy. Nie wiem czy dobrze zrobilem, ale chyba tak, bo dziala. Podlaczylem kawalkiem kabla mase z silnika do tego pudelka i wszystkie bledy znikly:D Ale zycie nie jest latwe i okazalo sie ze miesza olej z woda. Jak zdazylem sie dowiedziec to chyba sa dwa typy glowicy i dwie uszczelki, a ja po tym jak strzelil pasek i pogiely sie wszystkie zawory kupilem druga glowice z zaworami, splanowalem i zalozylem. Dzisiaj odpalila od pierwszego strzala i jakos dziwnie dymila ale myslalem-przepali.. Nie przepalila:( tylko mleczko mi sie w wodzie zrobilo.
I co teraz?

jak nie możesz go odpalic to odłącz na chwile akumulator wtedy odpali

Witam wszystkich, mam bardzo podobny problem, ale niestety żadne z powyższych rozwiązań nie pomogły. Może ktoś z Was miał podobny problem i będzie potrafił mi pomóc, bo już nie mam pomysłu co to może być.
Ostatnio zostało wymienione w mojej GT sprzęgło z dwumasem. Zaraz po naprawie w warsztacie auto paliło normalnie, ale w dzień odbioru zadzwonili do mnie, że nie można odpalić samochodu, bo wyświetla się błąd immobilizera. Jednak odpalił z zapasowego kluczyka i odebrałam auto z warsztatu.W ciągu dnia nie było problemu z odpaleniem, ale wracając pojawił się komunikat błędu vdc, edb. Teraz nie pali już z żadnego kluczyka a do choinki błędów dołączył jeszcze immobilizer. Nie wiem czy to ważne, ale centralny zamek z kluczyka działa normalnie, natomiast nie można otworzyć w żaden sposób bagażnika (również ze środka) ani odsunąć szyb. Akumulator raczej można wykluczyć, bo był włożony na próbę inny. Z kolei program diagnostyczny łączy się z komputerem, ale nie można w rezultacie nic zrobić, nie można włączyć żadnej opcji (wypróbowałam chyba z 10 różnych programów). Czy jest możliwe, że mechanik zwyczajnie czegoś nie podłączył po wymianie? Może ktoś podpowie co to może być?

Zacznij od czyszczenia antenki IMMO, ale jak masz błedy VDC itd to obstawiam, że BODY COMP musisz dać do dobrego elektronika na poprawienie zimnych lutów. Programem w takim przypadku się raczej nie połączysz...

http://www.forum.alfaholicy.org/156/16219-kontrolka_code-5.html#post1010946

miałem to obrobić i dać do "Zrób to sam" bo jesienią sporo alf na to cierpi ze względu na wilgoć

immobilizer failure

JEST PROBLEM Z IMOBILIZEREM -PRZY PRÓBIE ODPALANIE MIGA KONTORLKA
OD ALARMU I WYŚWIETLA KLUCZYK- WCZEŚNIEJ PALIŁ I JEZDZIŁ BEZ ZASTRZEZEŃ jak uruchomic auto?? jak imo padlo to trzeba caly body comp wymienic??;>

Witam, w mojej czarnej strzale mam problem z immobilajzerem. W oryginalnych kluczykach wypadła mi kieszonka z baterią od zamka i gdzieś przepadła. Brak otwierania auta pilotem jest uciążliwy. Kupiłem nowy kluczyk ale sama kieszonka nie pasowała. Przełożyłem więc kluczyk, zieloną płytkę i " pastylkę " do nowego kluczyka. Centrlalny zamek i otwieranie z pilota działa natomiast nie mogę odpalić mojej beli. Auto kręci ale nie odpala. Komunikat Immobilaizer failure. Po ponownym przełożeniu wszystkiego do starego pilota komunikat nadal ten sam.
Czy samodzielnie mogę sobie z tym poradzić?

Amortyzatory
Powrót