• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

OBD II - Kody błędów

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu błędu U1701.

- generalnie to ten błąd odpowiada za brak łącznosci z centralka np. ABS,silnika, drzwi, itd.
Kod:
Klima:
U1701 - Brak łączności z centralką silnika (CCM)

Witam ,moze ktos podpowiedziec z czym sie je blad P2148 - Ster wtryskiwacz zespolu 1 ? (zgals silnik podczas dojazdu do swiatel, odpalil)

Witam ,moze ktos podpowiedziec z czym sie je blad P2148 - Ster wtryskiwacz zespolu 1 ? (zgals silnik podczas dojazdu do swiatel, odpalil)
też to miewałem http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/16448-obd_ii_kody_bledow-11.html#post810847
mcsf , gasła , po 3 sek. odpalam i wszystko gra , mcsf gasł sam po 3/4 odpaleniu ( błąd zostawał tylko w pamięci ) , zero wpływu na osiągi tip
dowiedziałem się tylko że mogą to być problemu z jakimiś połączeniami ( kostki , wtyki ) - poprawione co się tylko dało ale jeszcze kilka razy się zdażało
ale czemu - nie wiem :-) dla mnie jak na razie sprawa dla archiwum x bo wszystko jest ok i zupełnie zero błędów i problemów z silnikiem

dokladnie to samo u mnie ,no trudno zobaczymy czy sie powtorzy...powiec jeszcze ,ktore wyczki i gniazda poprawiales ?

Ostatnia edycja:
wszystkie które widziałem :lol:

Witam.

Mam problem z moją Piękną (AR 156 98' TS 1.8 ECU M1.5.5.). Po podłączeniu pod komputer wyświetliły się dwa błędy:
-P1173
-P0170
dodam również, że przekaźnik pompy paliwa (czerwony przed akumulatorem) w momencie włączenia zapłonu zaczyna przerywać (w tym samym czasie miga kontrolka wtrysku) i nie ma możliwości odpalenia Alfy, natomiast jeśli nie przerywa Piękna odpala ale po max 1-2 minutach gaśnie i zapala się kontrolka wtrysku.

mam nadzieję, że zamieszczam moje pytanie w dobrym temacie. Pozdrawiam.

Kod:
mam nadzieję, że zamieszczam moje pytanie w dobrym temacie. Pozdrawiam.
- administrator powinien to przenieśc na forum 156.
- tam tez znajdziesz wytłumaczenie tych blędów.

Błąd 1614

Witam czy wie ktoś co to za błąd p1614 alfa 156 1.9 16v jtd wyskakuje podczas uruchamiania silnika i co można ztym zrobić:confused:

Ostatnia edycja:
coś z immo chyba - ale to tylko wyniki grzebania po sieci.oprócz nr błędu jakiś opis chyba był prawda ?

Ostatnia edycja:
Proszę o pomoc z dwoma błędami:
1: P0420 - Katalizator 1
Anomaly of the catalyzer functioning being detected in the signal emitted by the two lambda probes that are installed upstream and downstream of the catalyzer itself (with some equipments only);
check with exhaust gas analyzer and oscilloscope gases and signals of both probes before carrying out any replacements.
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
2: P0335 - Czujnik obrotów
The ECU does not receive correctly the engine revolutions signal.
ATTENTION: this signal can be emitted in case the engine has not been started or in case the starting attempt has not been tried (in case the engine does not start). In case, check:
1) connections and plugs
2) continuity of wires from the sensor to the ECU
3) cleaning and air gap of the sensor
4) sensor functioning by means of the oscilloscope
Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Usterka nie zostanie wykryta teraz, ale jest przechowywana w pamięci. Wyczyść kody błędów i obserwuj przyszłe wystąpienie tego błędu. Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.

cze bocian wyświetla mi awaria systama i nic poza tym jest problem z uruchomieniem auta Swiece grzeją ciepły czy zimny trzeba kręcić jakierś 15sek. problem z odpalaniem pojawił się po odłączeniu na 10min akumulatora

@Daffodill
- a czemu nie w dziale 147 ?, tam jest wiecej "maniaków" od 147.
- w opisie po angielsku masz wyjaśnione co masz zrobić: sprawdzić obydwie sondy lambda oraz temperaturę katalizatora oraz temperaturę gazów wydechowych.
- te parametry sprawdzi Ci program alfadiag oraz interfejs VAG KKL.
- program poda także parametry środowiskowe, dość ważne przy tym błędzie.
- ja bym także spawdził parametry adaptacyjne Long oraz Short, powinny byc w granicach +/- 3 % programem Scan XL lub Scan Master oraz interfejsem ELM 327 ver 1.4.
- na końcu status katalizatora oraz kod gotowości OBD.

bubu321...Szczerze mówiąc to nie pomysłem nad tym aby założyć temat w dziale 147.Wszystkie błędy zostały usunięte z powodzeniem :-)
Pozdrawiam

Alfa jeżdzi normalnie odpala na dotyk ogień jest, pomogło lepsze paliwo, błąd P1614 pozostał .

A mnie po skanowaniu DTC FES`em wyszły takie błędy w klimie:

Klimatyzacja (A/C)
UNKNOWN/UNSUPPORTED
ISO Code: BF 07 80 80 9B
Errors found:
B1014
B1017
B1023
B102A
B102B

Za diabła nie moge znaleźć co one oznaczają.
Pomożecie?
:)

A mnie po skanowaniu DTC FES`em wyszły takie błędy w klimie:

Klimatyzacja (A/C)
UNKNOWN/UNSUPPORTED
ISO Code: BF 07 80 80 9B
Errors found:
B1014
B1017
B1023
B102A
B102B

Za diabła nie moge znaleźć co one oznaczają.
Pomożecie?
:)

To zapytam inaczej.
Jakim programem można zdiagnozować klimę w 166?
Wiem, że cos jest nie tak. Przypuszczam, że może walnięty jest któryś z czujników temperatury, ale który i czym na pewno?
Pojechałbym na examinera, ale coś mi mówi, że to moga być pieniadze wyrzucone w błoto, bo dowiem sie tyle samo, co z FESa.

Panowie, bledy jakie mnie dopadly to P0203 - Wtryskiwacz cylindra 3 , P0683 centralka podgrzewania (co do tego bledu to nie wiem czy wystapil razem z P0203, moze zbieg okolicznosci) od czasu doczasu ,ostatnio jakos juz wcale, lapalo blad P2148 - Ster. wtryskiwaczy zaplonu 1 ,cos z przewodami chyba sie dzieje niedobrego.

Podjechalem do znajomego mechanika, ktory zajmuje sie tuningowaniem i posprawdzalismy wtyczki od wtryskow ,wystarczylo je przeczyscic i psiknac preparatem do stykow...narazie spokoj

Niestety cieszylem sie krotko ,bo dzisiaj nagle znowu wtrysk stracil kontakt i przerywa...psikalem jeszcze raz probowalem kilka razy wypinai i wpinac kostke, nic nie daje ,chodzi jakby na 3 gary...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót