Ostatnio zauważyłem ,ze po odpaleniu auta automatycznie załącza się wiatrak na chłodnicy. Wszystko po tym jak umyłem auto na myjni ręcznej. Znacie taki przypadek?? Od czego zacząć sprawdzenie co jest powodem?
Pozdro
Ostatnio zauważyłem ,ze po odpaleniu auta automatycznie załącza się wiatrak na chłodnicy. Wszystko po tym jak umyłem auto na myjni ręcznej. Znacie taki przypadek?? Od czego zacząć sprawdzenie co jest powodem?
Pozdro
Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 02-08-2009 o 14:24 Powód: ortografia
AR 156 2.5 V6 Q2
AR 145 JTD '99 byla
AR 156 2.0 TS byla
Z tego co wiem to wiatrak się włącza od razu po odpaleniu jak nie jest podpięty czujnik temperatury.
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem
Tak, dokładnie tenOstatnio go wymieniałem i właśnie jak był odłączony to od razu wentylator wystartował.
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem
Witam
Mam podobny problem,po przekreceniu kluczyka zalaczaja mi sie wentylatory.
Termostat wymieniony, w klimatyzacji nie ma gazu i nie chodzi. Nie wiem co jej dolega...
Mi chodzi w zaleznosci czy klima wlaczona czy wylaczona zaraz po odpaleniu auta![]()
AR 156 2.5 V6 Q2
AR 145 JTD '99 byla
AR 156 2.0 TS byla
spróbuj odłączyć presostat (czujnik ciśnienia klimatyzacji) i zobacz czy wentylatory przestaną działać, jeżeli tak to stawiałbym właśnie na niego.
u mnie też wentylatory startowały zaraz po przekręceniu kluczyka niezależnie od tego czy miałem włączoną klimę i jaka była temperatura. odłączyłem presostat i problem znikł. kilka dni temu wymieniłem na nowy i jak na razie jest ok.
Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)
presostat wkręcony jest w przewód, który zaś wkręcony jest w osuszacz, czyli upraszczając można powiedzieć, że jest zamontowany właśnie na osuszaczu. osuszacz znajduję się przynajmniej u mnie za prawym reflektorem przednim w nadkolu, dojście jest od dołu i od góry, przy czym łatwiej odpiąć wtyczkę od dołu. chyba, że masz ultra małą rączkę to możesz próbować od góryosuszacz wygląda jak taka beczułka, wtyczka jest u góry, przez dziurę koło reflektora powinieneś ją wypatrzyć, ale jak pisałem łatwiej jest ją odpiąć od dołu.
u mnie wentylatory wariowały, a po odłączeniu czujnika wszystko wracało do normy. koszt nowego czujnika to 150 zeta na allegro, użytkownik z orzesza ma na składzie, ja od niego brałem. wpisz w allegro presostat alfa to się pojawi.
a i co do wymiany, niby jest na tam zaworek i czynnik nie powinien się ulotnić, ale i tak warto wyciągnąć czynnik, wymienić czynnik i nabić. bo strzeżonego pan ......![]()
Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)