Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
-
Użytkownik
Pirat drogowy
[FL] INFOCENTER zamarza
Witam
Przeszukałem forum i kilku klubowiczów pisało, że też ma ten problem, ale nie pisali o jego rozwiązaniu.
Ale do rzeczy: jak jest na zewnątrz mróz wystarczy około zera, to nie włącza sie infocenter. czeka sobie cwaniaczek, aż sie autko nagrzeje i dopiero na gotowe wskakuje. Szukał ktoś kiedyś przyczyny problemu? Są jakieś rozwiązania? Gdzie szukać usterki? W samym wyswietlaczu, czy jest gdzieś jakaś jednostka sterująca, która (standardowo juz chyba w tych samochodach) gubi styk. Trochę lepiej spisuje sie parktronik - zamarza dopiero przy -12 co objawia się ciągłym piszczeniem po wbiciu wstecznego.
Pozdrawiam
-
30-12-2009 15:55 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
kubacik
Witam
Przeszukałem forum i kilku klubowiczów pisało, że też ma ten problem, ale nie pisali o jego rozwiązaniu.
Ale do rzeczy: jak jest na zewnątrz mróz wystarczy około zera, to nie włącza sie infocenter. czeka sobie cwaniaczek, aż sie autko nagrzeje i dopiero na gotowe wskakuje. Szukał ktoś kiedyś przyczyny problemu? Są jakieś rozwiązania? Gdzie szukać usterki? W samym wyswietlaczu, czy jest gdzieś jakaś jednostka sterująca, która (standardowo juz chyba w tych samochodach) gubi styk. Trochę lepiej spisuje sie parktronik - zamarza dopiero przy -12 co objawia się ciągłym piszczeniem po wbiciu wstecznego.
Pozdrawiam
Sporo było na ten temat i powtarzała się przede wszystkim metoda polegająca na czyszczeniu połączeń przewodów po uwcześniejszym demontażu wyświetlacza i najczęściej to skutkuje w takim przypadku jak opisywany przez Ciebie.
Tutaj masz wątek o info center: http://www.forum.alfaholicy.org/147_...fo_center.html
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 30-12-2009 o 16:08
-
-
Użytkownik
Pirat drogowy
Witam
no nie do końca wydaje mi się jak mówisz. Nie mam skaz na wyswietlaczu. Obraz jest czysty. Jak się już rozgrzeje to dopiero się włącza i zaczyna tak jak komputer typu PC od samego początku tzn. logo alfa romeo, check ok, poziom oleju ok. i przechodzi do ekranu głównego menu. Dalej już sobie działa bez zarzutu. Możen on po prostu jakiś zmiennocieplny jest jak gad jakiś czy płaz może? Jak zimno to się ochronnie hibernuje a jak ciepełko to wraca do życia? He
Pozdrawiam
-
Użytkownik
Rowerzysta

Napisał
kubacik
Witam
Pozdrawiam
Heh mam tak samo, nic nie znalazłem przynajmniej zeszłej zimy jak szukałem nic nie było, natomiast zauważyłem, że pomimo iż nie wyświetla to zlicza przejechane kilometry itd.
pozdrawiam
-
Użytkownik
Romeo
Kolega ma podobny problem w Galancie (taka ich przypadłość) chłopaki ratują się u elektroników przelutowując wszystkie połączenia. Pewnie z czasem od wibracji i starości powstają mikropęknięcia a zimą dodatkowo wszystko się "kurczy" i gdzieś przestaje przewodzić.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Tagi użytkowników
Uprawnienia