Elektryczne szyby - nie działają

• Autor wątku Autor wątku s1bart1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s1bart1

Guest
Witam,
problem pokazał się po wyjęciu samochodu z komisu ,w ogóle nie można opuścić szyb na dół na przełącznikach ,jak naciska się przełącznik (obojętne czy prawej, czy lewej szyby) słychać tylko "pikanie" i nic więcej.Przy otwieraniu drzwi szyba opuszcza się o jakiś 1-2 cm ,zarówno na lewych jak i na prawych drzwiach.Bezpieczniki wszystkie sprawdzone i są OK.Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny,czy BodyComputer jest w jakiś sposób połączony z szybami,czy może jakiś inny moduł odpowiada za szyby? Bardzo proszę o jakieś sugestie lub podpowiedzi

Problem dotyczy AR GT z 2006r.

Autko odebrałem od elektronika który stwierdza dwa błędy których nie da się usunąć :
W wolnym tłumaczeniu
1. "uszkodzony czujnik szronienia szyb"
2.Uszkodzony czujnik zabezpieczający przed zamknięciem kiedy szyba napotka jakąś przeszkodę
(mam nadzieje że napisałem w miarę zrozumiale)

Najciekawsze jest to że przestudiował wszystkie schematy jakie miał do AR GT i okazuje się że na schematach niema takich czujników,owszem w modelu 159(jak dobrze pamiętam) są takie czujniki ale w GT-ku niema.
Na razie mam sprawdzić czy przełącznik od sterowania szyb na pewno pochodzi z tego auta czy może został np. pomieniony w czasie postoju autka w komisie
Jak tylko uporam się z tapicerka podam nr. przełącznika

---------- Post dodany o godzinie 11:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:07 ----------

przełącznik szyb wyjęty ,i tak:
TRW B365
nr jaki znalazłem jest taki:735263175
60352700

---------- Post dodany o godzinie 11:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:27 ----------

W/g eper-a wychodzi że ma być taki nr.: 156048638 no chyba że źle sprawdzam

a można jakoś sprawdzić tamten nr. -czy ta część pochodzi z GT ,czy może z innego modelu,a może pochodzi z GT ale innego rocznika ?

Ostatnia edycja:
kolego agentzo gdzie zdobyłeś tak dokładny opis i
schemat działania szyb w GT w dodatku w języku polskim???

potrzebuję opis działania i schemat układu samopoziomowania xenonów do AR 147.

Ostatnia edycja:
czujnik szronienia jest zamontowany na przedniej szybie, włacza klime i nadmuch na szybe przednia w przypadku zaparowania lub zaszronienia,czarna kostka okolo 5x5cm na wys lusterka wstecznego

Wina tkwiła w podmienionym przełączniku (module) szyb
Serdecznie wszystkim dziękuje za okazaną pomoc

Pytanie do s1bart1, mam identyczny problem w swojej GT. Czyli po wymianie modułu sterowania szybami na odpowiedni wszystko wróciło u Ciebie do normy?
Pozdrawiam.

podepnę się do tematu.....

mam taki problem ponieważ szyba pasażera spokojnie opada ale gdy chce ja podnieść to unosi się "na raty" co może być problemem? A drugi problem polega na tym iż, gdy chce podnieść szybę do góry wpadam mi koniec od lusterka do wewnątrz drzwi i muszę trzymać szybę aby ją zamknąć.......

z góry dzięki za odp..... Pozdrawiam:)

no nie do końca.... o tyle ze szyba opuszcza się automatycznie to oki ale jeżeli chcę ja podnieść wznosi się co parę centymetrów ...... myślicie ze może być to coś z mechanizmem..... no i problem z spadającą szybą przy lusterku.....

przeczytałem temat i widziałem że macie koledzy dostęp do schematów od szyb do alfy GT właśnie też mam problem z podnoszeniem szyby kierowcy (podnosi sie na raty). bardzo by mi pomógł taki schemat najlepiej w języku polskim. W związku z tym bardzo prosze o przesłanie na maila wszystkich schematów i informacji związanych z szybami w GT.

---------- Post dodany o godzinie 23:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:37 ----------

jeszcze jedna rzecz mnie męczy, w GT powinno działać domykanie szyb z pilota, u mnie nie działa, może ktoś mi podpowiedzieć jak to można naprawić, ewentualnie gdzie leży problem?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
podnoszenie na raty to wina żle zaprogramowanych szyb, aby zaprogramowac szyby;
-opusc szybe i przytrzymaj przycisk jeszcze 5 sekund
-podnies szybe i przytrzymaj przycisk jeszcze 5 sekund
-opusc szybe i przytrzymaj przycisk jeszcze 5 sekund

pzd

obawiam sie ze w moim przypadku nie jest to takie proste. Poprzedni właściciel dał mi nawet stary sterownik szyby (bo go wymienil) gdyz myslal ze to wina wlasnie tego urzadzenia, nie pomogło. Problem jest zarówno w lewej jak i prawej szybie otóż tak:

Lewa:
-opuszcza sie normalnie (automat)
-podnosi sie skokowo gdzie na 7-8 rat
-przy otwieraniu drzwi opuszcza sie ok 3cm, a wraca tylko 2,5cm dlatego jak 5 razy pod rzad otworze i zamkne te drzwi to mam 2,5 cm szpare ;/

Prawa:
-opuszcza sie normalnie (automat)
-podnosi sie normalnie ale juz nie działa automat
- przy otwieraniu w ogóle sie nie opuszcza, no moze tak 2mm

NIE DZIAŁA DOMYKANIE SZYB Z PILOTA.

Wymieniony sterownik szyby prawej no i tyle. Programowanie nie działa, dalej nie wiem co robic ;/

dzisiaj troche grzebałem przy radiu na włączonym zapłonie (kupiłem taki emulator zmieniarki zeby podpinac ipoda) pograło z 20minut i padło. Tzn zmieniarka ok tylko akumulator padł, jutro jade po nowy, mam nadzieje ze źródłem moich problemów z szybami byl wlasnie słaby akumulator i teraz jak wrzuce nowy i zaprogramuje bedzie ok. A swoją drogą to norma w alfie że akumulatory (oryginały) po 3 latach padają?

jakbys przeczytał polecane powyzej tematy sam bys do tego doszedł, był taki przypadek opisywany przez któregoś usera.
główną przyczyna awari aku. sa polskie drogi a konkretnie dziury w nich,oraz brak obsługi, przy okazji sprawdz alternator pod obciazeniem.

pozdrawiam

czytałem kolego, tylko wczesniej miałem alfe 147 i akumulator wytrzymał 5 lat także nie zdawałem sobie sprawy że problem może leżeć właśnie w nim. W jaki sposób moge sprawdzić alternator?

w kazdym dobrym sklepie/warsztacie z akumulatorami, sprawny alternator to podstawa gwarancji.
aby sprawdzic alternator trzeba dac mu obciazenie, a wiec właczyc swiatła, klime, nadmuch...i zmierzyc napiecie oraz natezenie pradu ładowania, aby to zmierzyc wystarczy miernik elektryczny z cegami i mozliwoscia pomiaru natezenia pradu stałego.

jesli chodzi o uszkodzenia aku. to mie ma reguly jedne padaja wczesniej inne pózniej, wystarczy ze sie w celi zwarcie zrobi, lub wyparuje woda i problem od reki...

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót