Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: [156] bląd pedału przyspieszenia ,błąd zaworu egr

webmaster007
    Gość

Domyślnie [156] bląd pedału przyspieszenia ,błąd zaworu egr

wiem ze kiedys juz była krótka gadka o tym ale opcja szukaj nie pomogła wiec licze drodzy koledzy na was mianowicie:

AR 156 2.4 jtd 98r

jade sobie Bella i nagle tak zaszarpneła i zapaliła się kontrolka wtrysku. pierwsza mysł paliwo lipne bo tankowałem na lotusie. dojechałem do celu autko postało chwile. odpalilem wszystko ok, nastepnego dnia jade zapaliła mi sie kontrolka ale auto nie zaszarpneło szczerze mówić nawet nie zauważyłem kiedy sie zapaliła i tak sobie co jakiś czas mi sie to działo. wyjechałem ten bag paliwa wlalem ulepszacz ropy stp zalalem na shellu pod korek. 2 dni wszystko dobrze 3 zapaliła sie kontrolka auto zamuliło i potem po nacisnieku gazu dalej miało przyspieszenie jakby nic sie nie stało. a wiec pojechałem na komputer wyskoczyły 2 błędy:
    * bląd pedału przyspieszenia ( dowiedziałem się ze chodzi o Konektor potencjometru gazu)
    * błąd zaworu egr

wykasował mi błędy

miałem jeździłem, a wiec tak zrobiłem cały dzień zrobiłem 170 km a wieczorem jak jechałem 5 km od domu znowu zamulił sie i kontrolka sie zapaliła był to dzień przed wigilia wiec sobie darowałem jazde do mechanika.

od tego czasu ogólnie tylko raz jeszcze mi sie zapaliła ta kontrolka ale cały czas czuje ze gaz tak nie chodzi jak powinien, nie to, ze jak nacisnie nie ciagnie ale bardziej jak go popuszczam takie szarpanie ale tez nie zawsze,szczególnie czuje to jak przejezdzam przez jakąś poprzeczna przeszkode na drodzę

wywiad srodwiskowy :

czujnik egr 220zł aso da sie przezyc

ale za to Konektor potencjometru gazu 1600zł aso

z zamienników nie wystepuje chyba ??? mi sie nie udało znaleść

wiec na początek rozumiem ze wypadało sprawdzić ze kostka jest ok tak jak tu piszą [URL=http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=2 ] a jak nie trzeba na używane popatrzeć, teraz jak sprawdzić ze ten czujnik jest dobry bezwkładania do auta ?? czy jest on uniwersalny do wszystkich modeli 156 97-2003 benz/diesel ???

czy kontrolka wtrysku zaplała sie od błedu czujnika gazu ??? czy tylko od egr ??? czy ecu pamięta błedy wg kolejności ????

]

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Myślę że to tylko błąd EGR - niestety kiepskie paliwo ma w tym swój udział... Na początek proponuję dobrze wymyć cały zawór - może pomoże i będzie się domykał
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Powiem tak miałem tak samo i z kolegą znaleźliśmy rozwiązanie przynajmniej w naszych bellach
    sprawa ma sie tak... włącza sie kontrolka i zamula silnik??
    uderz mocno pięścią w schowek (czasem trzeba dwa razy) ten przed pasażerem, staraj się trzymać pedał gazu na tym samym poziomie jeśli samochód się "odmuli" sprawa prosta do naprawy i kosztem kawałka cyny, lutownicy i kilkudziesięciu minut czasu. Mianowicie za schowkiem jest kostka która nie łączy, trzeba ją zlutować na stałe, tylko do tego trzeba wyciągnąć/rozebrać schowek...
    kostka ta odpowiada za połączenie tego czujnika pedału przyspieszenia i komputera, kostka nie łączy, komputer głupieje i oto cały problem. Zaznaczam tak było u mnie i u kolegi też w JTD może być że u Ciebie przyczyna będzie inna choć życzę z całego serca aby okazało się to właśnie to co u nas. Powodzenia

webmaster007
    Gość

Domyślnie

narazie jestem chory jak wyzdrowieje wykręcę egr i go przeczyszczę i zobaczę czy to cos da. jak ściągnę klemę z aku to ecu zrestartuje nie będzie pamiętał błędów ???

chodaki4
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna
    Powiem tak miałem tak samo i z kolegą znaleźliśmy rozwiązanie przynajmniej w naszych bellach
    sprawa ma sie tak... włącza sie kontrolka i zamula silnik??
    uderz mocno pięścią w schowek (czasem trzeba dwa razy) ten przed pasażerem, staraj się trzymać pedał gazu na tym samym poziomie jeśli samochód się "odmuli" sprawa prosta do naprawy i kosztem kawałka cyny, lutownicy i kilkudziesięciu minut czasu. Mianowicie za schowkiem jest kostka która nie łączy, trzeba ją zlutować na stałe, tylko do tego trzeba wyciągnąć/rozebrać schowek...
    kostka ta odpowiada za połączenie tego czujnika pedału przyspieszenia i komputera, kostka nie łączy, komputer głupieje i oto cały problem. Zaznaczam tak było u mnie i u kolegi też w JTD może być że u Ciebie przyczyna będzie inna choć życzę z całego serca aby okazało się to właśnie to co u nas. Powodzenia
    Tylko ktora to kostka .mozesz dokladniej opisac ewentualnie foto.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    też stawiam na kostkę . za pierwszym razem dogieli mi tylko piny w kostce ( 15 min. ) i to pomogło na rok. za drugim razem pojechałem do innego warsztatu , gdzie sie przyłożyli i polutowali kable ( 5 godzin bo sprawdzili cały obwod od pedału do przepustnicy ) i jest spokoj.

webmaster007
    Gość

Domyślnie

Powracam do tematu Konektor potencjometru gazu (ar 156 2.4 jtd) szukam odpowiedzi

1. gdzie dokładnie znajduje się ten konektor? (mile widziany rysunek z epera)
    2. jak go sprawdzić czy jest dobry ?, żeby ocenić czy warto lutować kable
    3, czy jest on uniwersalny do wszystkich modeli ar 156

prosze bardzo o rady i opowiedzi

webmaster007
    Gość

Domyślnie

czy nikt naprawdę z tym nie walczy

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    BMW

Domyślnie

Witam,

Od jakiegoś czasu w mojej alfinę też to wyskoczyło, 2 miesiące temu w mroźny poranek gdy wyjeżdżałem z parkingu szarpnęła, zamuliła się i zapaliła kontrolkę. Zgasiłem odpaliłem ponownie i ok. Gdy odpalam silnik to wszystko jest normalne az do momentu wciśnięcia gazu - zapala się kontrolka. Pedał gazu mogę wcisnąć na 4cm od góry i nie ma rekcji silnika, gdy docisnę dalej dopiero silnik reaguje ale wchodzi od razu na 2000rpm. Jak chce przejechać jakiś odcinek powoli do >2000rpm na I biegu to szarpie bryczką. Świeci się kontrolka wtrysku i na egzaminerze wykazało błąd czujnika położenia przepustnicy gazu (uszkodzenie). Alfa przeszła w tryb awaryjny i podobno zużywa teraz 16l/100km (1,9 JTD) - dlatego od 2 miesięcy rzadko jej używam bo czekam na części. Nie wydam 1600zł na nową boscha część dlatego czekam na używaną tańszą chodź nie wiadomo czy nie będzie z nią tego samego. Może ktoś coś doradzi? Bo wątpię że to kostka chodź nie sprawdzałem jej. Dodam że gdy ostatnio przejechałem się niunią by ją rozruszać i podładować akumulator to gdy postała na jałowych obrotach z 1,5h i sie rozgrzał do 90C to kontrolka zgasła po ponownym uruchomieniu silnika. Ale postała godzinkę i się wystudziła to problem wrócił. Czy po założeniu sprawnej części trzeba jechać na egzaminer zresetować błąd? Co do EGR to ja mam u siebie zatkany. Przy kolektorze ssącym (przy tej grubej rurze od turbiny) mam miedzianą zaślepkę. Jak to zrobiłem alficzka nabrała lekko mocy ponieważ spaliny nie biorą udziału ponownie w procesie spalania. Dodam że EGR otwiera się tylko na niskich obrotach.
    Czujnik nie jest uniwersalny. Do każdego silnika jest inny musisz spisać numer boscha.

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Na stronie Ikara w dziale FAQ jest kompletny opis jak sobie z tym poradzić:
    http://www.cuoresportivo.pl/
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)