wiem ze kiedys juz była krótka gadka o tym ale opcja szukaj nie pomogła wiec licze drodzy koledzy na was mianowicie:
AR 156 2.4 jtd 98r
jade sobie Bella i nagle tak zaszarpneła i zapaliła się kontrolka wtrysku. pierwsza mysł paliwo lipne bo tankowałem na lotusie. dojechałem do celu autko postało chwile. odpalilem wszystko ok, nastepnego dnia jade zapaliła mi sie kontrolka ale auto nie zaszarpneło szczerze mówić nawet nie zauważyłem kiedy sie zapaliła i tak sobie co jakiś czas mi sie to działo. wyjechałem ten bag paliwa wlalem ulepszacz ropy stp zalalem na shellu pod korek. 2 dni wszystko dobrze 3 zapaliła sie kontrolka auto zamuliło i potem po nacisnieku gazu dalej miało przyspieszenie jakby nic sie nie stało. a wiec pojechałem na komputer wyskoczyły 2 błędy:
* bląd pedału przyspieszenia ( dowiedziałem się ze chodzi o Konektor potencjometru gazu)
* błąd zaworu egr
wykasował mi błędy
miałem jeździłem, a wiec tak zrobiłem cały dzień zrobiłem 170 km a wieczorem jak jechałem 5 km od domu znowu zamulił sie i kontrolka sie zapaliła był to dzień przed wigilia wiec sobie darowałem jazde do mechanika.
od tego czasu ogólnie tylko raz jeszcze mi sie zapaliła ta kontrolka ale cały czas czuje ze gaz tak nie chodzi jak powinien, nie to, ze jak nacisnie nie ciagnie ale bardziej jak go popuszczam takie szarpanie ale tez nie zawsze,szczególnie czuje to jak przejezdzam przez jakąś poprzeczna przeszkode na drodzę
wywiad srodwiskowy :
czujnik egr 220zł aso da sie przezyc
ale za to Konektor potencjometru gazu 1600zł aso
z zamienników nie wystepuje chyba ??? mi sie nie udało znaleść
wiec na początek rozumiem ze wypadało sprawdzić ze kostka jest ok tak jak tu piszą [URL=http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=2 ] a jak nie trzeba na używane popatrzeć, teraz jak sprawdzić ze ten czujnik jest dobry bezwkładania do auta ?? czy jest on uniwersalny do wszystkich modeli 156 97-2003 benz/diesel ???
czy kontrolka wtrysku zaplała sie od błedu czujnika gazu ??? czy tylko od egr ??? czy ecu pamięta błedy wg kolejności ????
]