Zmiana dwumasowego koła zamachowego na jednomasowe (zwykłe) JTD

• Autor wątku Autor wątku Drst
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Drst

Nowy
Auto
159SW 1.9 175km 2007, Giulia 2017 2.0TB 200KM
Nie mogę znaleźć odpowiedzi w jednej kwestii. Powoli przymierzam się do wymiany dwumasy ale znajomy mechanik zaproponował wymianę sprzęgła na takie bez dwumasy? Powiedział że koszt takiego sprzęgła to 1450zł, co daje prawie 1000zł mniej niż za dwumas + sprzęgło? Czy ktoś wie coś w tym temacie? warto? nie warto?

Valeo robi coś takiego jak "Kit4P". Z tego co mi wiadomo, nie ma takiego rozwiązania dla JTD, no chyba że weszła nowa linia tych produktów. Wracając do samej ideologii tego rozwiązania, znam przypadki, że ludzie baaardzo narzekali na te kity, znam też przypadki ludzi którzy to chwalą. Głównie w VW mechanicy to zakładają, francuzy też mają takie kity.

Własnie wg. mechanika mojego jest to do mojej alfy i można założyć? :o

Cóż, Valeo oficjalnie nie ma tego w ofercie :) Twój mechanik ma widocznie dobre dojścia :P

Zakładałem parę takich zestawów do VW i z tego co osobiście zauważyłem, to sprzęgło jest troszkę sztywniejsze i trochę pogarsza się kultura pracy silnika... Co do alfy to nie spotkałem się jeszcze z takim zestawem...

Z tym sprzęgłem jest chyba analogicznie jak z kołami pasowymi bez tłumika drgań.Kiedyś takie koło zapakowałem u siebie w 2.4 i zrobiłem to pierwszy i ostatni raz,myślę,że dalej komentować nie muszę.Być może w przypadku sprzęgła różnica będzie mniej zauważalna,chociaż jak poprzednik pisze kultura pracy pogorszy się na 100%.
Tak czy owak jak już taki manewr wykonasz to opisz wrażenia,zostanie dla potomnych:).

Nie spotkałem się z takim zestawem do jtd, zmieniałem kiedyś taki w d4d toyoty i wrażenia były ok, trochę czuć było mrowienie na kierownicy ale nie duże, w jtd i z dwumasą czuć, silniki np. kia 1.6 crdi nie mają dwumasy i jeżdżą, wiem, że każda konstrukcja jest inna, ale wiadomo jak producenci myślą, komplet sprzęgła około 500 zł a z dwumasą około 2 tys zł. :)

Dwumasa to wynalazek mający poprawić komfort, różnica może być tylko podczas ruszania. Jeździłem Skodą na dwumasie a po wymianie na zwykłe sprzęgło nie zauważyłem specjalnej różnicy.

Ile jeszcze powstanie tematów o dwumasie w JTD?! Nie ma takiego zestawu dla tych silników. Nie wiem co ten człowiek zaproponował ale żadne oficjalne i aktualne katalogi nie przewidują tego wynalazku do JTD. W kilku wątkach było to opisane dokładnie.

w jtd dwumas nie jest jakoś szczególnie awaryjny zwykle wytrzymuje 250 - 300kkm. nawet jeśli ktoś wymieni to raz to drugi raz już nie zdąży go zużyć... a co do wymiany na jednomas to niedawno czytałem artykuł ( teraz nie potrafie go odnależć) niemiecka policja i jakaś wielka korporacja taxi ogłosiły w podobnym czasie przetargi na auto sedan w dieslu i jednym z warunków był brak dwumasowego koła zamachowego. Łącznie chodziło o kilka tysięcy sztuk. VW na poczekaniu przygotował wersje passata 2.0 tdi 140 km bez dwumasu i wygrał przetarg. oczywiście z pełną gwarancją producenta, czyli można wnioskować ze auto bez dwumasu też może istnieć i funkcjonować i skrzynia biegów sie zaraz nie rozleci...

Dwumas z założenia to tłumik drgań' uwierz że odczuć można spadek komfortu szczególnie w dolnym zakresie obrotów, tak jak kolega wyżej napisał, nowego nie zedrzesz więc te parę stów różnicy za ten komfort to chyba niewiele.

Nie mogę znaleźć odpowiedzi w jednej kwestii. Powoli przymierzam się do wymiany dwumasy ale znajomy mechanik zaproponował wymianę sprzęgła na takie bez dwumasy? Powiedział że koszt takiego sprzęgła to 1450zł, co daje prawie 1000zł mniej niż za dwumas + sprzęgło? Czy ktoś wie coś w tym temacie? warto? nie warto?
Osobiście odradzam takie zmiany gdyż na sztywnym kole może ulec uszkodzeniu silnik i skrzynia.Ale tak jak koledzy pisali nawet brak takich zamiennikow do alfy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
na ebay.it są takie zestawy do JTD. W przypadku 2.4JTD 136hp koszta takiego koła zamachowego-jednomasowego to chyba coś w okolicach 800euro. Sprawdzałem kilka mies. temu takie koła do 2.4 20V ale jeszcze nie było takiego zestawu.

Za 800 euro to masz nowy dwumas + kompletny zestaw sprzęgła + wymiana i jeszcze zostaje kasy na inne rzeczy

Za 800 euro to masz nowy dwumas + kompletny zestaw sprzęgła + wymiana i jeszcze zostaje kasy na inne rzeczy

Tym bardziej, że za 800 Euro to można czasem całą 156 2,4 136 KM kupić:)

Witam!Wymienialem na sztywne koło w OPLU i nie mam żadnych zastrzeżeń.Klient jeździ już kilka miesięcy i jest zadowolony.Sztywne koło nie ma nic do silnika.Tłumieniem szarpniec przy ruszaniu zajmuje sie tak jak przez ostatnie 40 lat tarcza sprzęgła...Jeśli masz dostęp do takiego zestawu i do tego jakiejś renomowanej firmy to bym zakładał bez wachania.Pozdrawiam

Mój ojciec ma opla bez dwumasy 2.2dti na niskich obrotach na biegu chce mu całą budę roznieść jak przesiadam się z opla do mojej Ali to wydaje mi się jakbym co najmniej do Rolsa się przesiadł. Miałem w życiu okazję pojeździć dieselami i stwierdzamy że koło dwumasowe to wynalazek dość awaryjny i kosztowny aczkolwiek bardzo potrzebny.

Witam!Wymienialem na sztywne koło w OPLU i nie mam żadnych zastrzeżeń.Klient jeździ już kilka miesięcy i jest zadowolony.Sztywne koło nie ma nic do silnika.Tłumieniem szarpniec przy ruszaniu zajmuje sie tak jak przez ostatnie 40 lat tarcza sprzęgła...Jeśli masz dostęp do takiego zestawu i do tego jakiejś renomowanej firmy to bym zakładał bez wachania.Pozdrawiam

Proszę Cię nie pisz takich bzdur (tym bardziej jeśli jesteś mechanikiem...). Poza tym przeczytaj ten temat i kilka innych odnośnie zastąpienia dwumasy a dowiesz się, że takiego zestawu nie ma na tą chwilę lub jest totalnie nieopłacalny.

Amortyzatory
Powrót