Jak rozruszać zapieczone łopatki???

Mieszko1974

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 156 2,4jtd, 136KM, 1999r. Alfa Romeo 159 2,4JTDm 200KM
Witam jak duży powinien być skok tego tłoczka przy zaworze? U mnie wynosi około 2mm. więc chyba mam zapieczone te łopatki czy jak to się nazywa.W jaki sposób mogę je z powrotem przywrócić do stanu używalności?
Można coś rozebrać wyczyścić a jeżeli tak to co i jak?
Proszę o pomoc i dobre rady.

Pełny skok powinien być ok 10mm, a kontrolnie siłownik powinien poruszyć kierownicami 1mm po podaniu cisnienia 0,63-0,68bara. Najłatwiej (bez rozbierania samej turbiny) możesz to zrobic w ten sposób:
-zdemontuj turbine
-odkręc siłownik pneumatyczny (to ta grucha)
-całośc do wiadra z naftą na 24h
-potem rozruszaj i wydmuchaj wszystko sprężonym powietrzem i zamontuj

Dzięki za radę ,może być ropa?

No to chyba mam większy problem.Odkręciłem zawór i nim zalałem postanowiłem spróbować rozruszać szło ciężko ze cztery razy.Nagle za piątym cięgło opadło luźno i teraz przesuwa się bez żadnego oporu.Dodatkowo daje się wysuwać w bok.
Co z tym fantem robić?

Zgadza się(wyrwałem się niepotrzebnie) mam tylko nadzieję ,że da się to naprawić we własnym zakresie.Dziękuje bardzo za wszystkie rady i materiały.

Miał kolega Maciek rację urwane. Teraz pytanko jak ustawić część ze zdjęcia nr.005 mowa o tarczy z wycięciami która steruje wszystkimi łopatkami.Na instrukcji którą dostałem jest troszkę inna może ktoś w was ma taką samą.

A czy trudno samemu zdemontowac turbine?

Chodzi mi tylko o wyjecie turbo,nie mam zamiaru jej rozbierac!Dzisiaj wyczyscilem czujnik doladowania (komp pokazywal blad czyjnika,byl strasznie zasyfiony),zaslepilem egr blaszka z allegro,wyczyscilem kolektor ssacy i nadal zapala mi sie kotrolka wtrysku,fakt wczesniej zapalala sie przy jakis 3,5tys.obr. a teraz przy prawie 4 tys.obr. (po puszczeniu gazu gasnie)ale i tak sie zapala wiec podejrzewam ze cos sie dzieje z turbinka?

Jutro postaram sie zrobic te logi ale mam jeszcze jedno pytanko,gdzie znajduje sie ten zawor overboost w moim silniku?

Witam
Jezeli twoj silnik to CF 2 136 km , a na to wskazuje rok produkcji auta , to tego zaworu poprostu nie posiadasz. Twoja turbina , a raczej jej zmienna geometria , jest sterowana cisnieniem doladowania .
Mozesz sprawdzic czy zmienna geometria pracuje , przy pomocy sprezarki powietrza i np pistoletu .
Odlacz ten wezyk ktory idzie od turbiny do tzw. gruszki na turbo i podaj tam okolo 1 atm.
Ciegno powinno sie wysunac okolo 10 mm.
Czyszczenie mozna przeprowadzic zgodnie z wczesniej podanym linkiem i zalaczonymi zdjeciami.

A moze ktorys z kolegow wytlumaczyc laikowi jak odczytac logi z odczytem doladowania,egr,przeplywu powietrza?Mam kabelek,programik FiatEcuScan,podlaczam autko i co dalej...???

proponuje poczytac ten temat , tam jest wszystko opisane

forum.alfaholicy.org/147_156_166jtd_nowy_program_diagnostyczny_tylko_do_obslugi_jtd

Mam pytanko koledzy!
Maciek-156 kiedys pisal ze warto wymienic wezyki podcisnienia (mimo to ze wygladaja dobrze) zanim zabierzemy sie za rozbieranie turbiny!
Ktore dokladnie wezyki wymienic i jakie i gdzie je kupic,jakie opaski zalozyc?
Jeszcze jedno!Jezeli ma sie sprawne i szczelne sterowanie zmienna geometrie to czy da sie rozruszac lopatki bez czyszczenia turbo np. na 2 lub 3 biegu noga w podloge i tak kilka razy?Mi jak wczesniej pisalem zapala sie kontrolka wtryskow przy 3,8tys.obr. i czy nic sie nie stanie jesli tak pomecze autko?

Płynna jazda z obrotami 2000obr/min pedał w podłogę i tak potrzymać do 5000obr/min. Nic się nie stanie.

Amortyzatory
Powrót