Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
Użytkownik Alfa i Omega
Cos skrzypi??
Witam Alfaholikow!
Dzisiaj wracajac z pracy do domu uslyszalem dziwne "skrzypienie",tak jakby w przednim zawieszeniu od strony kierowcy!Zawieszenie bylo kompletnie (oprocz amortyzatorow) wymienione jakie 20 tys. km. temu i czyzby cos juz nie wytrzymalo naszych "cudownych" drog?Czy to cos powaznego?
Pozdrawiam!
-
-
ViP Alfa i Omega

Najczęściej skrzypią górne whacze- spróbuj dla eksperymentu dobrze popryskać jakimś smarowidłem w sprayu po widocznych elementach gumowych górnych wahaczy, jak skrzypienie na jakiś czas przycichnie to masz odpowiedź- ale to tylko tymczasowe rozwiązanie, a najprawdopodobniejsze to niestety takie, ze rychło czeka cie wymiana tychże wahaczy...
AR 156 2,4JTD 2000r- czarna- NERO FUOCO- sedan
-
Użytkownik Ogier
-
Użytkownik Alfa i Omega

Napisał
alienek 
Kumpel zmieniał na tz zamienniki i skrzypiało po 5 tyś

więc jakby co radzę ORYGINAŁ

Niby oryginał najlepszy jest ale tez swoje kosztuje, czyli jakieś 2 razy tyle pewne. Ktoś sie orientuje co jest dobre poza oryginałem ? jakaś konkretna firma ? bo też mnie czeka remont zawieszenia i nie chce wkładac syfu ale na oryginał mnie nie stać bo musze wymienić wszystko co jest związane z zawieszeniem.
AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6
Użytkownik Maniak resoraków

Napisał
Sewojtas 
Podpinam sie pod temat...
Też mam mały problem

od tygodnia jak chuśne samochodem na jakiejs muldzie to słysze takie skrzypniecie z szymem(tak jak by samochod dobił do błotnika ale to raczej nie to), niekiedy jak jade z predkoscia 30-40km słychac takie dziwne chrupotanie. To wszystkie odgłosy dochodza z prawego tylniego kola. Poczatkowo myślałem ze pekła sprezyna ale nie widac zeby samochod sie obniżył. Co to może być?

U siebie zauważyłem dokładnie ten sam problem, tylko w przednim prawym kole. Na początku byłem przekonany, że koło obciera o nadkole, ale to na pewno nie to. Zauważyłem, że dzieje się tak w mroźne dni. Jak zostawię auto w ciepłym garażu to problem znika, do momentu kiedy funia nie zmarznie. Widocznie Włosi robiąc nasze autka nie pomyśleli o naszych mrozach... Mam już dosyć tej zimy a w pogodzie zapowiadają jakieś śniegi jeszcze... Porażka.
Użytkownik Embrion

Miałem to samo. Dziwne skrzypienie. Wymieniłem górny wahacz. Od wymiany minęło 4 miesiące i do dziś nic nie skrzypi.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
skrzypi cos w kole po duzym mrozie
, alfa 156 skrzypi zawieszenie w mrożne dni
, cos skszypi na alfa romeo 156
, skrzypi cos w aucie
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia