- Check Engine - 2005r 1.9 JTD 150 KM

• Autor wątku Autor wątku afrooctopus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

afrooctopus

Guest
Witam. Mam takowy problem. W te największe mrozy, gdy u nas na glebie było poniżej -35stC, podczas jazdy do pracy zapaliła mi się kontrolka check engine a samochód zaczął gwałtownie zwalniać. Jakoś dotoczyłem się do pracy. Samochód odstał około 1h i zapalił bez problemu. Kontrolka nie zgasła. Gdy przyszła odwilż kontrolka zgasła (było to około 2 tyg po feralnej podróży do pracy). Jednakże po dwóch uruchomieniach zapaliła się ponownie. Pojechałem na komputer i okazało się, że pokazywany jest błąd przepływu powietrza. Wymieniono przepływomierz, jednakże to nic nie dało. Mechanik sprawdził wszystkie miejsca gdzie mogło by uciekać lub zasysać powietrze. Wszystko jest ok. Po wykasowaniu błędu kontrolka zapala się po 3 uruchomieniu. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Mechanik nie umie wskazać mi przyczyny.

Mój silnik to 1,9 JTD 16v 150 KM z 2005r.

Po wyczyszczeniu EGR i dolotu oraz zaślepieniu wszystkie błędy zgasły poza nieszczęsnym P1238. Samochód odpala normalnie. Objaw jaki się teraz pojawił to ogromny muł do 2000-2100 obrotów. Później jak strzała rwie. Stawiam na EGR padnięty albo przepływomierz. Termostat również najprawdopodobniej do wymiany. Jak myślicie mam rację?

W załączeniu wydruk z FiatEcuScannera.

http://www.sendspace.pl/download/YT...tzOjc6InByaXZhdGUiO2k6MDt9dfASDF34vasd3245bvs

Jak widać EGR wciąż pokazuje 1 co oznacza, że w ogóle nie pracuje? Kolejne co mnie zastanawia to różne wartości żądanej ilości powietrza i docierającej. Dlatego uważam, że przepływka. Silnik nie osiąga 70 C dlatego uważam, że również termostat. Proszę o pomoc.

---------- Post dodany o godzinie 20:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:30 ----------

Co ciekawe po ćwiczeniach tzn. na 3 biegu 2000 obrotów przez pewien odcinek i do 4200 i kilka takich powtórzeń, samochód odzyskał wigor i ciągnie od samego dołu, tylko ciekawe na jak długo. Już sam nie rozumiem co jest źle i nie tak z samochodem. Błąd dalej wyskakuje ale ciągnie od samego dołu. Ktoś mądrzejszy pomoże?

Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 20:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:31 ----------

Błąd który mi pokazuje FitECUScan ma kod P1238. Nigdzie nie mogę znaleźć co to oznacza. Jedna osoba z Forum poradziła sobie z tym błędem regenerując EGR.

Ja znalazłem bardzo tanio zawór i jeśli ktoś potwierdzi mi twierdzenie, że to wszystko wina EGR to bez zastanawiania zamawiam i od razu wymieniam termostat. Nie wiem czy przepływomierz również.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Po wyczyszczeniu EGR i dolotu oraz zaślepieniu wszystkie błędy zgasły poza nieszczęsnym P1238. Samochód odpala normalnie. Objaw jaki się teraz pojawił to ogromny muł do 2000-2100 obrotów. Później jak strzała rwie. Stawiam na EGR padnięty albo przepływomierz. Termostat również najprawdopodobniej do wymiany. Jak myślicie mam rację?

W załączeniu wydruk z FiatEcuScannera.

http://www.sendspace.pl/download/YT...tzOjc6InByaXZhdGUiO2k6MDt9dfASDF34vasd3245bvs

Jak widać EGR wciąż pokazuje 1 co oznacza, że w ogóle nie pracuje? Kolejne co mnie zastanawia to różne wartości żądanej ilości powietrza i docierającej. Dlatego uważam, że przepływka. Silnik nie osiąga 70 C dlatego uważam, że również termostat. Proszę o pomoc.

---------- Post dodany o godzinie 20:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:30 ----------

Co ciekawe po ćwiczeniach tzn. na 3 biegu 2000 obrotów przez pewien odcinek i do 4200 i kilka takich powtórzeń, samochód odzyskał wigor i ciągnie od samego dołu, tylko ciekawe na jak długo. Już sam nie rozumiem co jest źle i nie tak z samochodem. Błąd dalej wyskakuje ale ciągnie od samego dołu. Ktoś mądrzejszy pomoże?

Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 20:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:31 ----------

Błąd który mi pokazuje FitECUScan ma kod P1238. Nigdzie nie mogę znaleźć co to oznacza. Jedna osoba z Forum poradziła sobie z tym błędem regenerując EGR.

Ja znalazłem bardzo tanio zawór i jeśli ktoś potwierdzi mi twierdzenie, że to wszystko wina EGR to bez zastanawiania zamawiam i od razu wymieniam termostat. Nie wiem czy przepływomierz również.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

wymień EGR kłopoty sie skończą

jest to błąd związany z ilością powietrza i może mieć na to wpływ egr,co widać na twoim wykresie,w ogóle się nie otwiera.Napisz jeszcze jaką przeplywke kupiłes.U mnie wykres na nowym przeplywomierzu bosha wyglada tak:

Kupiłem przepływomierz Bosch o nr tym samym co siedział fabrycznie, tylko, że nic to nie zmieniło dlatego powróciłem do starego prezpływomierza gdyż mogłem oddać ten nowy. Może te różnice w podawanym i żądanym powietrzu u mnie dorbne pochodzą właśnie z wadliwego działania EGR? Jak widzę Twój wykres to różnice są znaczące. Moje rzędu 200 jednostek.

---------- Post dodany o godzinie 22:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:42 ----------

Czyli zamawiam EGR. Przpływkę również? Jak Panowie myślą, termostat również do wymiany?

Kupiłem przepływomierz Bosch o nr tym samym co siedział fabrycznie, tylko, że nic to nie zmieniło dlatego powróciłem do starego prezpływomierza gdyż mogłem oddać ten nowy. Może te różnice w podawanym i żądanym powietrzu u mnie dorbne pochodzą właśnie z wadliwego działania EGR? Jak widzę Twój wykres to różnice są znaczące. Moje rzędu 200 jednostek.

---------- Post dodany o godzinie 22:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:42 ----------

Czyli zamawiam EGR. Przpływkę również? Jak Panowie myślą, termostat również do wymiany?

Na razie zamów EGR,po wymianie zobaczysz czy coś się poprawiło.Oczywiście egr zaślepiłeś zaślepkami z otworami?Przepływke na razie zostaw w spokoju.Termostat też najprawdopodobniej do wymiany.Po przejechaniu 2km temperatura niewiele wzrosła.Sprawdz czy wąż do chłodnicy jest ciepły.Zrób jeszcze wykres doładowania turbiny

Ostatnia edycja:
EGR i termostat zakupione dzisiaj. EGR zaślepiony uszczelką z otworami podczas czyszczenia we wtorek. Postaram się dziś zrobić wykres doładowania i przedstawić.

---------- Post dodany o godzinie 09:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:54 ----------

Mam jeszcze takie pytanie, które wybrać parametry (po angielsku proszę) do wykresu?

Oto wykres zrobiony dzisiaj.

Pierwszy link to print sc:

http://www.sendspace.pl/download/YT...3M6NzoicHJpdmF0ZSI7aTowO30dfASDF34vasd3245bvs

drugi to plik w excel:

http://www.sendspace.pl/download/YT...3M6NzoicHJpdmF0ZSI7aTowO30dfASDF34vasd3245bvs

Muł znowu się pojawił. Samochód ciągnie dopiero od około 2100 obrotów/min.

Czy ktoś z tego wykresu może powiedzieć co może być tego przyczyną?

Może EGR również?

Z twoich wykresów widać że
-ciśnienie doładowania jest ok dochodzi do 2.4
-termostat sprawny,temperaturę masz koło 80stopni,jak sie zrobi cieplej to będziesz miał ok 90
-no i ten nieszczęsny zawór egr.Na początku wykresu na fotce zaznaczone na czerwono
podczas przyspieszania chociaż obroty masz 2-3tys on dalej jest otwarty a tak pózniej jest ok czyli zamknięty.Wygląda tak jakby się wieszał.Może ktoś się jeszcze wypowie żeby to potwierdzić

nagrzał się do 80 bo mocno katowałem, na postoju do 70 nie dochodzi. EGR wymienię bo i tak zamówiony. Czy wg Ciebie EGR może być przyczyną mułu czy to raczej nie prawdopodobne?

nagrzał się do 80 bo mocno katowałem, na postoju do 70 nie dochodzi. EGR wymienię bo i tak zamówiony. Czy wg Ciebie EGR może być przyczyną mułu czy to raczej nie prawdopodobne?
uchylony egr jest przyczyna zamulonego silnika.Może być ze czasami sie zacina i ecu to wykrywa i przechodzi w tryb awaryjny(kontrolka ci świeci?)Jak się nikt nie wypowie to jutro ci sprawdzę jak to z tym EGR jest na 100% bo u mnie od 1700obr zaczyna ciągnąc

Czy wg Ciebie EGR może być przyczyną mułu czy to raczej nie prawdopodobne?

odłącz wtyczkę od EGR-u i tak pojeździj trochę i sprawdź czy będzie jakaś różnica...

mam identyczny problem jak twój w swojej AR 147.świeci się cheek i również pokazuje się ten sam błąd P-1238.

auto ma muła od dołu obrotów a później wyrywa jak szalona.kilka miesięcy temu wymieniałem cewkę zaworu EGR wykasowałem błędy i wszystko było ok alfa jeździła jak należy.z chwilą nadejścia mrozów problem powrócił.

niestety,dopiero za trzy tygodnie jak będę w kraju zajmę się rozwiązywaniem zagadki.póki co żona jeździ alfą nie narzeka...

dodam że EGR mam zaślepiony "dziurkaczem"

Tak kontrolka się świeci. Spróbuję w tym tygodniu wymienić EGR na nowy. Mój pseudo mechanik chciał ze mnie ścisnąć 850 zł(po znajomości) za EGR. Ja kupiłem ten:
http://www.allegro.pl/item954828847_zawor_egr_recylkulator_spalin_opel_vectra_1_9_cdti.html

oraz ten termostat:

http://www.allegro.pl/item924873558_termostat_alfa_romeo_147_156_159_1_9_2_4_jtd_jtdm.html

Mechanik chciał za termostat 320 zł.

Oszust i nic więcej.

W przyszłości będę go omijał szerokim łukiem.

Po wymianie EGR napiszę czy coś się zmieniło.

I czy wreszcie wygrałem walkę z "mułem" i kontrolką się palącą i brzęczącą.

Jak mi się muł odblokowuje co jakiś czas to faktycznie ciągnie auto od 1600-1700. Ale w tej chwili rzadka to sytuacja. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.

Hmm. No faktycznie nie widziałem tego tematu wcześniej. Ale trochę szkoda myślę do naszych silników coś takiego robić. Poza tym w pracah manualnych nie jestem za mocny.

Hmm. No faktycznie nie widziałem tego tematu wcześniej. Ale trochę szkoda myślę do naszych silników coś takiego robić. Poza tym w pracah manualnych nie jestem za mocny.

ale możesz się czasami zdziwić że wymiana termostatu nic nie pomogła.Wskaźnik na desce zaniża temperaturę i wg programu diagnostycznego temperaturę można przyjąć ze jest ok.Na uszkodzonym termostacie nie osiągnął by temperatury 82 stopnie,a przy takich temperaturach jakie są w tej chwili na zewnątrz trzeba trochę przybutowac żeby ją osiągnąć.

Ostatnia edycja:
....
oraz ten termostat:

http://www.allegro.pl/item924873558_termostat_alfa_romeo_147_156_159_1_9_2_4_jtd_jtdm.html

Mechanik chciał za termostat 320 zł.

Oszust i nic więcej.

W przyszłości będę go omijał szerokim łukiem.
....

Ty go lepiej idź i przeproś jakbys doczytał trochę o termostatach to byś wiedział że do JTD zakłada się tylko termostat marki BEHR (320zł za ten termostat do JTDM to bardzo dobra cena), a nie zamiennik VERNETa

Ty go lepiej idź i przeproś jakbys doczytał trochę o termostatach to byś wiedział że do JTD zakłada się tylko termostat marki BEHR (320zł za ten termostat do JTDM to bardzo dobra cena), a nie zamiennik VERNETa

Niestety za 320 chciał mi sprzedać taki sam jak ten z aukcji.

Amortyzatory
Powrót