• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] jak wymontować wzmacniacz antenowy

SG0240

Nowy
Auto
AR156 1,6TS 1999 r.
Chyba dopadł mnie problem wzmacniacza antenowego.
Radio szumi, nie chce odbierać, jak trzeba. Natomiast magnetofon gra idealnie, więc podejrzewam wzmacniacz.
Wiem, że w tylnym lewym słupku powinien się on znajdować.
Tu było trochę o tym: http://www.forum.alfaholicy.org/156...m_radiowym.html?highlight=wzmacniacz+antenowy
Ale jak się do niego dobrać?
Próbowałem od bagażnika, ale nie ma szans.
Może ktoś ćwiczył ten temat i pomoże?

znam to dobrze ale w SW, natomiast domyślam się ze podsufitówke musisz zrzucić chociaż częściowo a obicie słupka trzyma się na zatrzaskach więc delikatnie oderwac

Kurcze - już nie mieli, gdzie tego wsadzić.
Właśnie najbardziej boję się ciągnąć za obicie słupka, bo z praktyki wiem, że te zatrzaski to zwykle jednorazówki i pewnie potem wszystko bedzie odstawało i jedyne wyjście to będzie zamawianie nowego obicia za sporą kasę lub jeździć z takim oberwańcem.

Podsufitki nie tykasz, niestety trzeba zwalić oparcie kanapy. Za nią na plastikowych (standardowych) kołkach trzyma się półka, kołki podważyć, półkę ciągnąć do siebie. Potem słupek, nie pamiętam czy się zsuwa do tyłu czy od słupka. Jak zrobisz to delikatnie nic sie nie pourywa. I wzmacniacz jak na dłoni. U mnie nie dochodziło napięcie, bo nie podłączyłem go do radia.
Powodzenia.

Podepne sie do pytania... A gdzie on dokładnie znajduje sie w SW ??

No właśnie tak sobie myślę, czy to moje radio zostało połączone ze wzmacniaczem.
Eksploatuję je 6 lat i zawsze działało, nawet na postoju.
Natomiast nie mam pojęcia, który kabel w instalacji jest od zasilenia wzmacniacza, bo nie sądzę, żeby był on zasilony fabrycznie na stałe.
Póki co podłączę inne radio i sprawdzę, czy czasami wina nie leży po stronie odbiornika, bo nie uśmiecha mi się rozbieranie połowy tyłu na darmo.
Wielkie dzięki za cenne porady.

Ostatnia edycja:
W zwykłych radiach (iso)-niebieski. Niestety nie pamiętam jego odpowiednika w iso instalacji samochodu. Jak tobie działało i przestało to sprawdź na innym radyjku jak nie zadziała będzie trzeba przepatrzeć kabelki przy wzmacniaczu, może coś zaśniedziało lub padł. A rozbieranie nie zajmuje więcej jak godzinkę (razem ze złożeniem) najwięcej czasu zajęło mi zahaczenie siedziska o oparcie :)

Akurat temat wyjęcia/włożenia siedziska i oparcia z tyłu mam opanowany do perfekcji.
Coś mi się widzi, że to jednak radiodtwarzacz padł, bo przemyślałem sprawę i jestem pewny, że nie mam zasilonego wzmacniacza. Radio jest połączone z 4 głośnikami 8 przewodami z kostki iso oraz zasilone z dwóch przewodów (podtrzymanie+zasilanie) w których jest zawsze napięcie, nawet przy wyłączonej stacyjce.
Może faktycznie warto by się sprężyć i dobrać się do tego fabrycznego wzmacniacza. Wtedy miernikiem ustaliłbym, który to kabel i mógłbym uzyskać lepszy odbiór.
Na razie zamienię radio na inne i zobaczę, co będzie.

Podepne sie do pytania... A gdzie on dokładnie znajduje sie w SW ??

W SW znajduje się dokładnie w klapie bagażnika, otwierasz ja demontujesz ta część gdzie jest ta biało czerwona lampka i wzmacniacz znajduje sie po prawej stronie

czy ktos moze ma instrukcję z fotkami jak dostać sie do wzmacniacza antenowego 156 SW 2001r. Bym był bardzo wdzięczny...

No właśnie mam też problem ze słabym odbiorem radia. Chciałbym się dostać do wzmacniacza, ale nie chciałbym rozbierać całej klapy. Gdzieś czytałem ,że wzmacniacz znajduje się 1. w klapie
( w cześci dolnej , tej z lampką) 2. w częsci górnej (nad szybą), 3. w spoilerku nad klapą (tym z dodatkowym stopem)
I bądź tu człowieku mądry:mad:

czy ktos moze ma instrukcję z fotkami jak dostać sie do wzmacniacza antenowego 156 SW 2001r. Bym był bardzo wdzięczny...

zdejmij tą lampkę w w klapie bagażnika jest tam śruba jedyna ukryta, reszta jest jedynie pod zaślepkami które widać gołym okiem, zdejmij ten plastik i szukaj czarnej skrzyneczki wymiarów gdzies 2 cm x 8 cm jest z plastiku z jednej strony wychodzi kawałek metalu na którym jest przykręcona do blachy śruba M6 wchodzi do niej gruby kabel około 8mm i wychodzi taki sam oraz drugi cieniutki

---------- Post dodany o godzinie 22:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:04 ----------

No właśnie mam też problem ze słabym odbiorem radia. Chciałbym się dostać do wzmacniacza, ale nie chciałbym rozbierać całej klapy. Gdzieś czytałem ,że wzmacniacz znajduje się 1. w klapie
( w cześci dolnej , tej z lampką) 2. w częsci górnej (nad szybą), 3. w spoilerku nad klapą (tym z dodatkowym stopem)
I bądź tu człowieku mądry:mad:

W SW antena znajduje się wokół tylnej szyby natomiast ten wzmacniacz jest w tej części z ta lampka co do reszty czytaj wyzej

Ano właśnie!! Też mam radio z navi, ale antena na dachu jak nią poruszam ,dotykam to raz są szumy raz nie.

No, jednak zrobiłem fałszywy alarm z tym wzmacniaczem, bo to radio padło.
Wczoraj zainstalowałem inne radio i gra dobrze, chociaż nie jest podłączone do wzmacniacza, bo nie wiem, który to kabel w instalacji, a nie chcę ryzykować i podawać prądu na pierwszy lepszy wolny kabel.
Ale jak znajdę kiedyś trochę więcej czasu, to spróbuję dobrać się do tego fabrycznego wzmacniacza i odszukać, który to kabel.
Na razie założę sobie jeszcze dodatkowo osobny wzmacniacz antenowy, który kiedyś nabyłem w sklepie elektronicznym.

ja też mam mała antenkę na dachu w SW a za radiem znalazłem wtyczkę GSM. wiec która antena odpowiada za prace radia ta na dachu czy w klapie bagażnika ??

ja też mam mała antenkę na dachu w SW a za radiem znalazłem wtyczkę GSM. wiec która antena odpowiada za prace radia ta na dachu czy w klapie bagażnika ??

od radia jest wokół tylnej szyby ta na dachu to GSM

a jak ktoś ma już układ anteny po przeróbce to już mało kto pomoże bez wizji w aucie, jasnowidzami nie jesteśmy.

Mam mały problem, we wskazanych miejscach nie ma u mnie wzmacniacza, 156 SW 2004, radio z telefonem, antena na dachu, maszt ok 40cm opleciony. W klapie nie ma żadnych śladów przebywania tam wzmacniacza, jak i żadnych kabli antenowych. Brak też śladów jakichkolwiek przeróbek instalacji itp, wszystkie wiązki ori.
Miał ktoś taki przypadek? Nie usmiecha mi sie "prucie" całego środka w ciemno :(

Rozbebeszyłem pół bagażnika i kawałek "sufitu", wzmacniacz jest, ale w antenie.
Na koniec okazało się, że zakłocenia poza miastem to wina masztu:blink:

Amortyzatory
Powrót