• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Problem z immo lub kluczykiem.

• Autor wątku Autor wątku Asharak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asharak

Guest
Witam, pojawił się u mnie problem z kluczykiem lub immo. Mianowicie od pewnego czasu po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu nie gasła kontrolka "code". Po kilkukrotnym wyjęciu i włożeniu w końcu gasła. Dzisiaj rano zgasnąć już nie chciała. Siedziałem z godzine i nic. Zaznaczam że wymieniłem baterię. Zrobiłem to po tym jak już nic nie skutkowało. Po włożeniu nowej diodka na kluczyku zapaliła się światłem ciągłym i zgasła dopiero po wciśnięciu przycisku na kluczyku. Wiecie może o co z tym chodzi co mam sprawdzić? Jakaś antena czy coś?

Bateria w pilocie nie ma nic do immo bo w kluczyku masz tylko transponder i nie jest on zasilany z baterii, prawdopodobnie może to być kiepskie połączenie kabla anteny z puszką immo lub mocno zabrudzona antena w obudowie kolumny kierownicy. Jeżeli problem dotyczy słabego połączenia to da się to zrobić i poprawić połączenie na stykach przez odłączenie przewodu (taki płaski czarny dwużyłowy)z puszki immo popsikanie złącz środkiem do czyszczenia styków i poskładaniem tego z powrotem.

siema
kwasnybartek ma racje to jest jedyna rada na ten badziew. wypiac wtyczke i psikac elektrostykiem.

ja osobiscie radze Ci wyjac kompa co masz przy nodze pasazera, dostep swietny wiec problemu zero. Ja mam pare komputerow do swojej z roznymi softami dla zabawy, ale oryginal sobie zostawilem. Jest eeprom 24c04 (dokladnie nie pamietam tej koncowki), który odpowiada za immo. Wystarczy przeprogramowac go w immokillerze albo immocleanerze i zainstalowac ponownie w komputer i sprawa zalatwiona. Zero problemow z immo a kluczyk gasnie.

Prawda jest taka, ze i tak 156 nie kradna, bo podczas ucieczki pewnie by sie popsula, wiec to immo jest tak potrzebne jak drzwi do lasu. To tak dla rozweselenia atmosfery :)

Pozdrawiam

połóż się na podłodze pod kierownicą i za skrzynką bezpieczników nad podnóżkiem zobaczysz wtyczkę z szarym kablem, wypnij ją kilkakrotnie i mocno wciśnij(ale nie za mocno). Miałem podobny problem do tego stopnia, że raz spychałem auto ze stanowiska na stacji bo nie chciała zgasnąć kontrolka. Teraz od 4 dni nie ma już z nią problemów, nie zwracam już nawet uwagi tylko przekręcam kluczyk i palę maszynę. Wcześniej musiałem kluczyk wyciągać po 3-4 razy...

też tak czasami mam żę musze wyciagac i przekracac kluczyk kilka razy , a w FEs wyrzuca mi błąd cos tam immocodeee, jutro napisze co to dokladnie za blad, o ile znajde screen z tym :)

Też mam problem z kluczykiem, mianowicie nie działa centralny zamek, raz działa, raz nie działa, bateria nowa. widzę że czerwona dioda na kluczyku miga, ale centralny zamek się nie otwiera. Stojąc przy samochodzie muszę parę razy naciskać przycisk aby otworzyć/zamknąć zamek.

Też mam problem z kluczykiem, mianowicie nie działa centralny zamek, raz działa, raz nie działa, bateria nowa. widzę że czerwona dioda na kluczyku miga, ale centralny zamek się nie otwiera. Stojąc przy samochodzie muszę parę razy naciskać przycisk aby otworzyć/zamknąć zamek.

może rozbierz i przeczyść styki w pilocie sprayem typu kontakt, lub zwykłym wd-40, powinno pomóc :)

dobry pomysł, spróbuje wieczorem, dam znać czy coś z tego wyszło :D

mam ten sam problem z tą kontrolką, jak czyszczenie nie pomoże to wywalam ten immobilajzer całkowicie

---------- Post added at 09:39 ---------- Previous post was at 09:36 ----------

któryś z kolegów w jednym temacie napisał że ośmiokrotne przekręcenie kluczyk raz za razem resetuje immobilajzer więc zobaczymy

---------- Post added at 10:04 ---------- Previous post was at 09:39 ----------

Panowie powiedzcie czy da się z laptop za pomocą nieznanego mi jeszcze programu dezaktywować immobilajzer samemu

black1233 z tego co mi wiadomo usunąć immo jest bardzo ciężko. Mnie też kontrolka nie gasła i chciałem immo wywalić, ale po kilku wiadomościach wymienionych z Maciek_czer wiem, że jest to bardzo trudne do zrobienia, i potrzeba jakiegoś modułu, który się psuje podobno co 3 miesiące :/ U mnie była antenka w gnieździe obluzowana i po poprawieniu tego problem do dziś się już nie pojawił ;)

Przygoda z tym cholerstwem zaczeła się wczoraj wieczorem, dzisiaj rano do pracy chciałem jechać i pojechałem ale autobusem...
oby to były tylko luźne styki.

kolega wcześniej na jakimś temacie odnośnie immobilajzera napisał że ośmiokrotne przekręcenie kluczyka resetuje immobilajzer...

Czy łatwe to zobacze jak się za to zabiorę, (jeżeli się za to zabiore), kontrowersje budzi tylko u mnie twoje stwierdzenie " Podłączenie nowej puszki immo"....

Przecież to link do tematu... Ja go nie formułowałem.
Jest tam opisane jak wywalić immo. Wystarczy kliknąć

Szczerze mówiąc z tego linkuy co podałeś to wolałbym się sam za to nie zabierać bo coś zepsuje delikatnie mówiąc

No to sobie wybij z głowy usuwanie immo.
Gdyby to takie proste było podłącz lapka i po kłopocie to pomyśl czy nie bałbyś się zostawić samochodu na ulicy.
Byle ciul wsiadłby i odjechał...
Trochę wyobraźni!

czasem się boje zostawić, bo jak nie ukradną to ci porysują albo jeszcze coś innego zrobią....

No to sobie wybij z głowy usuwanie immo.
Gdyby to takie proste było podłącz lapka i po kłopocie to pomyśl czy nie bałbyś się zostawić samochodu na ulicy.
Byle ciul wsiadłby i odjechał...
Trochę wyobraźni!

nie pisz tak do niego ,bo napisze ze zaczynasz go w.....ć, tak jak ja:P

Kolego Cubus jak nie będziesz kwestionował i cytował bez żadnych docinek mojej każdej wypowiedzi to nie będę tak pisał :)

---------- Post added at 11:48 ---------- Previous post was at 11:36 ----------

Z tego co zauważyłem wczoraj to pomogło odłączenie na chwilę klemy akumulatora ale dzisiaj już nie pomogło.

Amortyzatory
Powrót