hamulce trzymają po wymianie tarcz

muckers

Nowy
Auto
Teraz: Chrysler Pacifica 3.5L LPG 2004 AWD. Poprzedni:Alfa 156 1.9 JTD 16V 2003 SW
Witam. Wymieniłem tarcze na nowe, oczywiście razem z klockami i przy okazji wymieniłem płyn hamulcowy. Do zacisków z tyłu założyłem zestaw naprawczy ale wykorzystałem tylko część tego zestawu. Wszystko poszło w miarę bez problemowo poza finiszem... Otóż po przejechaniu paru km hamulce zaczęły coraz bardziej trzymać i wyskoczył błąd ABS. Z ledwością wróciłem pod dom. Po wyjściu z auta od razu poczułem specyficzny zapach i po spojrzeniu na tylną lewą tarczę okazało się że jest przegrzana do czerwoności (fajny efekt w ciemności :) ). Dziś sprawdzałem zacisk tego koła po podniesieniu. Odkręciłem tłoczek i wkręciłem do końca a po tym odpowietrzyłem. Testowałem koło jak było "w górze" i było dobrze. Test jazdy po podwórku typu "do przodu i do tyłu" też ok. Ale po wyjechaniu i przejechaniu paru km znów ledwo do domu wróciłem ale na opak to koło co było czerwone, było w miarę letnie, prawy tył cieplejszy a przód ciepły ale żadne koło nie było gorące przy szpilkach( tarcz wolałem nie dotykać :P ), ale po próbie "plunięcia" tarcze syczały. Podłączyłem do kompa i wyszedł błąd "C1460 brake fluid pressurre sensor faulty". Nie mam pojęcia co może być i proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Podobną historie miałem w swoim samochodzie. Po wymianie płynu padło serwo. Jak Ci złapią hamulce to odłącz przewód podciśnienia przy serwie, jak odpuszczą masz odpowiedź.

Serwo o ile wiem wspomaga hamowanie. U mnie jak odpalę auto to pedał pracuje normalnie czyli jest miękki, po paru naciśnięciach na postoju robi się twardy ale zaraz znów jest miękki. Widziałem gdzieś że przy wymianie płynu można zanieczyścić pompę ABS. Czy to prawda? Jak tak to jak można ( o ile można ) to naprawić?

Wspomaga owszem, ale jak padnie zawór wewnątrz serwa to pedał sam się będzie wciskał (lekko prawie nie wyczuwalnie ale wystarczająco aby zablokować swobodny powrót płynu z układu). Zrób jak Ci napisałem, wyeliminujesz serwo jeśli to nie ono, a pompę ABS zostaw na razie w spokoju, bo ten element właściwie oprócz awarii sterowania się nie psuje. U mnie serwo też wg takiego testu było sprawne. Poza tym to nie pierwszy taki przypadek z hamulcami w tej wersji silnikowej :).

Dziś patrzyłem i miałem problem żeby zdjąć ten przewód od podciśnienia więc póki co sobie to darowałem, ale po przejechaniu paruset metrów bez hamowania hamulce same się zacisnęły i miałem problem żeby ruszyć a największy wrzucony bieg to 2-ka. Dziwne jest to że pedał hamulca jest twardy jak kamień, ale może to przez to że płyn już wypełnił zaciski i nie ma gdzie dalej uciec... Fakt, wskazuje że to jednak może być serwo więc jutro spróbuje odłączyć podciśnienie, bo nawet do mechanika nie dojadę ;/

witam , pedal hamulca nie moze byc miekki i pozniej twardniec , oznacza to zapowietrzony uklad . musi zawsze zatrzymywac sie wtym samym miejscu , czy to po pierwszym nacisnieciu czy po kazdym nastepnym .

serwo odłączone i dalej to samo. trzeba chyba podnieść auto i sprawdzić wszystkie koła i zaciski po kolei...

Witam, ale mam nadzieje że odłączyłeś przewód przy serwie ? Tam jest zawór i odłączenie przewodu w innym miejscu nie spuści ciśnienia z serwa.

Na serwie. Zassało powietrze i pedał hamulca jak kamień. 3 koła trzymają, tylko prawy tył nie, ale ten zacisk chyba nie najlepiej działa, bo na tym kole miałem klocki jak nowe przy wymianie i ręczny na nim nie działał. Chyba spróbuje po raz kolejny odpowietrzenia...

---------- Post added at 22:23 ---------- Previous post was at 21:38 ----------

A w ogóle jaka jest kolejność odpowietrzania kół? Odpowietrzałem od najdalszego do najbliższego, może w tym problem... Z góry dzięki.

no i cisza...

Witam. Trochę odświeżam temat bo auto dalej nie jeździ gdyż brak czasu na naprawę. Jest możliwe że to pompa hamulcowa nie cofa albo ABS coś blokuje? Pomocy Koledzy bo już brak pomysłów. Odpowietrzałem tyle razy że nie możliwe aby było zapowietrzone...

odpowietrzasz prawidlowo od pr, tyl do lew. przod, mozliwe ze to pompa ale wtedy pedal by wolno wracal , i raczej pompa moze przepuszczac cisnienie (wtedy widac wycieki ) niz samoistnie tworzyć cisnienie , a czy na pewno te nowe tarcze i klocki byly orginalne i wszystko weszlo luzno w uchwyt zacisku . bo jesli zlozyles to na ciasno to po prostu przy rozgrzaniu sie tarczy jest za malo miejsca w zacisku i zaczyna hamowac , ale to moja opinia ,zycze szybkiego znalezienia przyczyny . pozdr.

Wszystko dokładnie przed montażem porównałem. Tarcze są z różnych źródeł czyli z przodu jakieś nawiercano-nacinane a z tyłu dość tanie ale podobne. Nie zwalał bym na tarcze czy klocki bo to wygląda na to że coś mi nie cofa płynu. Jest coś takiego ponoć jak "pompa w pracy" ale to się tyczy chyba starszych aut ale może moja tak się ustawiła sama że za mało cofa... już nie wiem...

morze byc przewod gumowy zadarty w srodku , ale wtedy moglo by trzymac jedno kolo , chyba ze odkrecales wszystkie przewody i przykrecajac je spowrotem pozwijaly sie w "trąbke" choc to malo prawdopodobne , acz mozliwe .

dziś kupiłem używaną pompę hamulcową z serwem, wymieniłem, ale nie starczyło czasu na odpowietrzenie więc jutro się okaże czy to coś z tych rzeczy, a jak dalej to samo, to na złom :)

---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 22:02 ----------

a swoją drogą, to bardziej przewalonej roboty dawno nie robiłem. wymiana tego to masakra. przy okazji poszedł czujnik sprzęgła... :D

no to na koniec tematu napiszę tylko że to faktycznie była wina serwa, ale nie dość że samo zaciskało hamulce to na dodatek przestawiła się pompa hamulcowa o jakiś centymetr, co mnie zmyliło. dzięki wielkie za pomoc!! jakby były jakieś problemy z klimatyzacją to piszcie gdyż pracuje w podobnym zawodzie :) Pozdrawiam wszystkich Alfaholików!!

A co dokładniej z tym serwem? Musiałeś wymienić czy coś podregulowac?
Wymieniłem tarcze i klocki na przodzie, tydzień okej. Potem wymiana przewodów hamulcowych ori i płynu to przestał hamować, twardy pedał. Po wymianie pompki hamulcowej pedał zachowywał się ok, lecz trzymały wszystkie hamulce. Po wymianie pompy abs i wyłącznika stop w pedale, trzyma przód.

Wysłane za pomocą myśli z i9100

Amortyzatory
Powrót