• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Viaken Instalacja sterowników kabla

davidpi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD
Witam.
Kupiłem właśnie kabelek od Viakena niebieski z tej aukcji.

http://allegro.pl/interfejs-fiatecuscan-alfa-lancia-airbag-abs-silni-i2412636487.html

Dostałem do niego płytę ze sterownikami. instaluje sterowniki z folderu Interfejs Fiat ECU Scan i kabelek instaluje mi się jako urządzenie USB a nie jako port COM. Przez to FES 3.5 nie widzi tego interfejsu.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak zainstalować to urządzenie aby w menedżerze urządzeń było widoczne jako port COM??
Laptop ACER, Windows 7 64bit.

Normalnie to dzwoniłbym do tego sklepu, ale niestety pracują tylko do 17.

Na płycie powinno być sporo katalogów w tym:
"Instalacja interfejsów na USB pod Windows 7" - tam jest instrukcja to raz - a dwa, że
zainstalować z katalogu :
"Interfejs LPG USB" i tam też jest instrukcja.
Generalnie jak zainstalujesz same sterowniki usb to będziesz miał w managerze urządzeń kabel pod usb, a jak doinstalujesz to ustrojstwo to pojawi sie wirtualny COM

Michał

Widziałem oczywiście ta instrukcje. to instalowanie z folderu "Interfejs LPG USB" to chyba tylko dla przykładu do instrukcji bo tam był jakiś interface do LPG.
Co bym nie zainstalował to cały czas mam w menedżerze urządzeń Viakena widocznego jako USB.

nie, to nie jest żaden interface LPG : ), po prostu weź i zainstaluj, pojawi sie COM, przerabiałem to pare dni temu i też podobnie myślałem

Michał

Ach już to ogarnąłem. Dzięki Ufok za podpowiedź. Miałeś rację.
Podłączamy do USB. Wyskakuje nam z żółtym wykrzyknikiem "Viaken...". Klikamy na to i instalujemy sterowniki z folderu Interfejs Fiat ECU Scan. Po tym pojawia nam się u góry z żółtym wykrzyknikiem "USB Serial Port". Klikamy na to i instalujemy jeszcze raz te same sterowniki. I wszystko śmiga.
Dzięki Pozdrawiam

Instalował ktoś może ten interface na Windows 8? Przesiadłem się ostatnio na ósemkę i mam problem bo nie mogę zainstalować sterownika

Instalował ktoś może ten interface na Windows 8? Przesiadłem się ostatnio na ósemkę i mam problem bo nie mogę zainstalować sterownika

Mam to samo :/ szukalem ster na necie ale nic nie ma. Napisałem do producenta.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót