Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Temat: Mechanizm wycieraczek, złamany?

Użytkownik Świeżak Avatar loeb666
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

Cytat Napisał Bauer Zobacz post
    Złamany plastikowy element mechanizmu wycieraczek. Przerabialem to ostatnio. Bardzo ciężko kupić uzywke w dobrej cenie;/ ją to skleilem i narazie trzyma

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
    Hej! I jak tam Twój mechanizm wycieraczek? Trzyma się? U mnie dzisiaj stało się dokładnie to samo podczas zakładania maty na przednią szybę odchyliłem wycieraczki żeby położyć na niej pióra (nie chciałem żeby przymarzły do szyby) i coś pękło. Od razu zrobiłem próbę jak działają i ta od kierowcy już nie zbiera wody. Możesz mi powiedzieć jak odkręcić tą kratkę żeby się dostać do mechanizmu? I czy trzeba go wyciągać żeby ten element skleić?
    Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.
    Pozdrawiam Peter

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Bauer
    Mieszka w
    Połaniec/Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Trzyma
    się bardzo dobrze. Wymagało to jednak pospawania. Znajdziesz na pewno jakiegoś specjalistę do spawania plastiku. Podnieś maskę, zdejmij uszczelkę ta o długości kratki, odkrec śruby ( u mnie gwiazdki) trzymające kratkę. Na koniec ostrożnie zdemontuj kratkę. Tylko uważaj bo trzyma się na plastikowe zaczepy. Lepiej na zimnie tego nie robić bo odrazu pęknie. Będzie juz widoczny mechanizm. Odkręcasz trzy śruby 10tki, odpinasz kabelki i mechanizm na wierzchu. I do klejenia

Użytkownik Świeżak Avatar loeb666
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

Cytat Napisał Bauer Zobacz post
    Trzyma
    się bardzo dobrze. Wymagało to jednak pospawania. Znajdziesz na pewno jakiegoś specjalistę do spawania plastiku. Podnieś maskę, zdejmij uszczelkę ta o długości kratki, odkrec śruby ( u mnie gwiazdki) trzymające kratkę. Na koniec ostrożnie zdemontuj kratkę. Tylko uważaj bo trzyma się na plastikowe zaczepy. Lepiej na zimnie tego nie robić bo odrazu pęknie. Będzie juz widoczny mechanizm. Odkręcasz trzy śruby 10tki, odpinasz kabelki i mechanizm na wierzchu. I do klejenia
    No właśnie teraz będę musiał trochę poczekać z naprawą bo przez te temp. plastik jest bardzo kruchy (kurde chciałem dobrze żeby zadbać o pióra wycieraczek to sobie narobiłem tylko kłopotu) A możesz powiedzieć ile Cię skasowali za spawanie plastiku czy może sam robiłeś?
    Ale dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Problem z wycieraczką od strony kierowcy dopadł mnie teraz w górach w Zakopcu . Sprawa nie jest za ciekawa jak jadę wieczorem i niezbyt dobrze widzę. Jak jest temperatura minimalnie plusowa wycieraczka zbiera w miarę dobrze ale do ideału brakuje trochę. Problem jest przy minusowych temperaturach.Środek wycieraczki nie chce dobrze przylegać do szyby. Cały mechanizm minimalnie rusza się (nie tak mocno jak na filmiku w pierwszej wypowiedzi na pierwszej stronie) ale rusza się góra dół około 5 mm.. Czy mogli byście sprawdzić u siebie czy macie minimalny luz na mechanizmie sterującym pracą ramienia wycieraczki? Czy jak wszystko jest sprawne to cały mechanizm jest sztywny? Chodzi mi o luz jaki można wyczuć jak podniesie się wycieraczkę do góry i miejsce gdzie ramię łączy się z mechanizmem poruszającym tym ramieniem.

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Jak z mechanizmem jest wszystko OK to nie ma luzu. Prawdopodobnie jest urwane lub pęknięte mocowanie. Jest jeszcze opcja że masz poluzowane śruby mocujące mechanizm do podszybia ale one same się nie odkręcają.
    U mnie mocowanie było pęknięte i musiałem kupić cały mechanizm za 150zł.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    Jak z mechanizmem jest wszystko OK to nie ma luzu. Prawdopodobnie jest urwane lub pęknięte mocowanie. Jest jeszcze opcja że masz poluzowane śruby mocujące mechanizm do podszybia ale one same się nie odkręcają.
    U mnie mocowanie było pęknięte i musiałem kupić cały mechanizm za 150zł.
    Dzięki serdeczne za odpowiedź. Próbowałeś może oddawać ten element do spawania plastików. Mam u siebie na miejscu dobrego fachowca od takich prac i zastanawiam czy w ogóle ten materiał i teki rodzaj pęknięcia da się pospawać. Muszę jakoś przetrwać z tą usterką do końca tygodnia i przejechać jakoś z Zakopanego do Szczecina bo tutaj nie mam warunków, żeby się tym zająć.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

używka ze sprawnym silnikiem 80zł z tego co pamiętam,więc co tu spawać i max godzina roboty. gdy wiesz co i gdzie kręcic

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał taczka464 Zobacz post
    używka ze sprawnym silnikiem 80zł z tego co pamiętam,więc co tu spawać i max godzina roboty. gdy wiesz co i gdzie kręcic
    Nie jest droga używka to prawda na allegro 100-200 zł. ale może przy spawaniu można wzmocnić to miejsce bo nie przypominam sobie, żebym jakoś specjalnie szarpał za wycieraczkę a prawdopodobnie mocowanie jest uszkodzone. Czy można wymienić silniczek sam na swój a przełożyć jedynie mechanizm sterujący pracą wycieraczek?

Dodano po 3 minutes:

Prawdę mówiąc to gdyby nie trudne warunki (marznący mokry śnieg) to myślał bym, że wycieraczki w 159 trochę kiepsko zbierają. Kilka osób już pisało o słabym zbieraniu wycieraczki od strony kierowcy.
    Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 27-01-2015 o 09:09 Powód: Dodano

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

można, ja miałem sprawny stary silnik i go zostawiłem. nie wiem czy ma znaczenie polift przed lift ale różnią się wtyczką zasilnia. z zakupionej używki nie pasował wtyk. Wystarczy że mróz Ci złapie wycieraczke do szyby, ewentualnie w ktorejs czesci bedziesz miał lód i jest duze prawdopodobienstwo uszkodzenia mechanizmu. Pamiętaj dobrze dokręcić bo ja po przekładce silnika za lekko dokeciłem i wycieraczki przestały chodzic

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał taczka464 Zobacz post
    można, ja miałem sprawny stary silnik i go zostawiłem. nie wiem czy ma znaczenie polift przed lift ale różnią się wtyczką zasilnia. z zakupionej używki nie pasował wtyk. Wystarczy że mróz Ci złapie wycieraczke do szyby, ewentualnie w ktorejs czesci bedziesz miał lód i jest duze prawdopodobienstwo uszkodzenia mechanizmu. Pamiętaj dobrze dokręcić bo ja po przekładce silnika za lekko dokeciłem i wycieraczki przestały chodzic
    Czy mógłbyś napisać jak zdjąć ramiona wycieraczek? Widziałem,że sa tam takie jakby zaślepki na trzpieniach, na których zamocowane jest ramię. Czy trzeba je jakoś podważyć? i na śrubach mocujących plastikową osłonę podszybia też są jakieś zaślepki. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki dotyczące demontażu.