Witam,
Jest kilka wątków na ten temat ale chciałbym je odrobinę uporządkować.
Pytanie do użytkowników tych programów. Mam windows 7 64 bit i chciałbym dobrać sensowny kabel i program do samodzielnej diagnostyki mojej Alfy.
Pozdrawiam
Witam,
Jest kilka wątków na ten temat ale chciałbym je odrobinę uporządkować.
Pytanie do użytkowników tych programów. Mam windows 7 64 bit i chciałbym dobrać sensowny kabel i program do samodzielnej diagnostyki mojej Alfy.
Pozdrawiam
Cześć,
Tu masz skarbnicę wiedzy
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...nostyczne.html
W skrócie - ELM 327 (najlepiej kabel) + MultiEcuScan. Inne programy nie dają rady.
Przy zakupie kabla zwróć uwagę, aby był dostosowany do obsługi aut z grupy Fiata. Sprzedawca powinien wiedzieć o co chodzi - ze swojej strony polecam PM Factory (Allegro). Kabel możesz nabyć też w sklepie Viaken.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Kabel ELM 327 na przewodzie (żaden bluetooth) z usuniętym rezstorem + adapter za 15 zeta potrzebny do połączenia z poduszkami i ABS.
Programy to albo starsza wersja czyli FES lub nowy MES.
Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.
magil ubiegłeś mnie
Ja zakupiłem ELM-a od PM Factory i śmiga bez problemu, z adapterem dałem w tamtym roku około 50zł.
Ostatnio edytowane przez tomio ; 07-05-2014 o 18:36 Powód: dodano
Podepnę się, czy jest jakaś wersja MESa która zadziała bez kombinacji z numerem seryjnym dysku?
Ja na żadnej wersji MES-a nic nie musiałem kombinować z nr. seryjnym dysku.
MES używam na Win 7
Dziękuję Koledzy, właśnie na takich konkretach mi zależało. Już sprawdzam allegro i zamawiam![]()
Używam MES 1.4, dzisiaj już nie zdążę Ci go wysłać, bo zaraz się zbieram do roboty.
Wyślij mi adres maila na PW to Ci jutro go puszczę.
Gdy kupowałem swój to PM Factory miał w ofercie interfejsy z wbudowanym adapterem, tj. dodatkowy przełącznik we wtyczce.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Potwierdzam słowa magila - kupowałem identyczny kabelek od PM Factory, z przełącznikiem na wtyku (koszt całości ok 32 pln) i wszystko chodzi jak należy.