Witam. Jak w temacie. Światło cofania świeci cały czas niezależnie od kierunku jazdydopiero jak unoszę klapę tylną to się wyłącza, opuszczając znowu sie zapala. Ruszalem gumowym kablem ktorym idą przewody do świateł tylnych i nic. Ktoś ma pomysł ?
Witam. Jak w temacie. Światło cofania świeci cały czas niezależnie od kierunku jazdydopiero jak unoszę klapę tylną to się wyłącza, opuszczając znowu sie zapala. Ruszalem gumowym kablem ktorym idą przewody do świateł tylnych i nic. Ktoś ma pomysł ?
Sedan?
U mnie tak wyglądały przewody po wyciągnięciu z gumy:
![]()
Sedan. Hmm to muszę sprawdzić co się tam narobiło pod tą osłoną
No i dokopałem się do kabli w mojej Alfie. To samo co na zdjęciu wyżej, może w trochę mniejszym stopniu. Po zaizolowaniu wszystko ok. Pozdrawiam![]()
nie ma co izolowac, tylko wymienic fragmenty kabli, powiedzmy 40cm.
Chodzi o to, aby w miejscu gdzie wiązka pracuje, przewody były nowe. To wydłuży ich życie na kolejnych kilka lat.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
myślę że przyzwoitej jakości przewody wystarczą na dziesiątki lat - nigdy nie widziałem izolacji która by pękała przy zginaniu i się po prostu kruszyła gdy zginałem kable, a to działo się z tą na kablach wiązki bagażnika w poprzedniej 159.
Chociażby po to, by stworzyć całkowicie nową wiązkę używając przewodu wielożyłowego w izolacji dostosowanej do pracy na zewnątrz. Obecne wiązki to zwykłe przewody. Izolacja po kilku latach pracy w warunkach atmosferycznych jakie mamy w Polsce stwardnieje i straci swoje właściwości co prowadzi do pękania.