Kiedyś przerabiałem problem z gaśnięciem auta. Sporadycznie z resztą to się powtarzało, nie za każdym razem wyrzucało błąd.
Ja bym profilaktycznie wyczyścił. Jak to nie pomoże, i nie pomoże podmianka na inne MAP i MAF (np. od kogoś kto ma sprawne) to już rzeczywiście tylko turbina zostanie...
Dziś przy wymianie filtra powietrza zauważyłem, że auto zassało nim wodę i pewnie dlatego samochód zgasł.
Filtr był cały mokry, w puszce zalegała woda. Wymieniłem na nowy, usunąłem nieszczelność, liczę tylko, że nie stało się nic z korbowodem.. Jeździ w miarę normalnie oprócz tej dziury do 2 tyś i ruszania...
Za 2 tygodnie udam się do serwisu niech zmierzą kompresję i wyciągną turbinę do sprawdzenia i ew. regeneracji jeśli będzie konieczna, bo obawiam się, że sam jej nie wyjmę.
Panowe, alfa od tygodnia w warsztcie, o to co udało sie ustalić:
- turbina ma minimalne przeładowania, co może swiadczyć o minimalnym zabrudzeniu łopatek, bo po podpięciu pod overboost byli w stanie wysterować normalnie sztangą łopatki
- praca turbiny: https://www.youtube.com/watch?v=XVzEXPjRVfA
- podczas wciskania sprzęgła na wł. zapłonie słychać metaliczne uderzenie: https://www.youtube.com/watch?v=mL6kr5EuFO4
- wykresy są w normie od paliwa, powietrza
- auto zaciągneło jakiś czas temu wodę przez dziurę w filtrze, wymieniłem filtr i wyczyściłem puche, mechanik twierdzi, że to nie jest wina tej sytuacji bo woda zatrzymała się na filtrze, a konsekwencje byłyby inne, mniej przyjemne,
- overboost czyszczony pracuje ok, nowe wężyki,
- map sensor czyszczony,
- przeplywomierz - wskazania na wykresie ok,
- egr off programowo+zaslepka pelna,
- brak nieszczelnosci na wężach,
- dpf ok wypalanie pokazuje co ponad 500 km obecnie,
- poduszki silnika ok.
- ecu czysty 0 błędów, jedyne co się pojawia do po podpięciu pod ABS pokazuje C1131 - czasami po mocniejszym zahamowaniu wyswietla mi VDC/Hill Holder not avaliable i znika po wył. zapłonu i ponownym uruchomieniu silnika (z tego co wiem wadliwa pompa abs)
Gdzie jeszcze szukać przyczyny zamulenia do 2 tyś, przyduszania (charakterystycznego szarpniecia) przy dodawaniu i puszczaniu gazu, oraz zduszania silnika /szarpania przy ruszaniu (potrafi mi gasnąć ruszając ze swiateł, ruszanie pod górkę czy cofanie na wzniesieniu to spore wyzwanie)?? Niekiedy nawet wjeżdżając na rondo, redukując do 1 mam tak ze auto zbiera się jak muł zamiast jechać płynnie przez rondo i niekiedy jest gorąco jak ktoś już na tym rondzie jest.....
Chcą oglądać od poniedziałku układ sprzęgła, skrzynie.... kończą im się pomysły.... problem występuje na seryjnej mapie i na tej po chipie
Ostatnio edytowane przez JAC0 ; 29-07-2016 o 11:26
Jest: Alfa Romeo GIULIA Veloce 2.0 280KM
Była: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 120KM 2001
Była: Alfa Romeo 147 1,6 T.Spark 120KM 2003
Jest: Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006 120KM -> 150KM by ConMir.pl - polecam.
Może to głupie ale czy przy ruszaniu pod górę nie masz problemów z hill holderem? Może zamiast pomagać utrzymać auto na wzniesieniu on je przytrzymuje za długo?
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Hill holder w ogóle mi nie działa, poruszałem ten temat w tym wątku:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...p_tuningu.html
Jest: Alfa Romeo GIULIA Veloce 2.0 280KM
Była: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 120KM 2001
Była: Alfa Romeo 147 1,6 T.Spark 120KM 2003
Jest: Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006 120KM -> 150KM by ConMir.pl - polecam.