Strona 22 z 99 PierwszyPierwszy ... 12131415161718192021222324252627282930313272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Panowie, u mnie problem zasadniczo został rozwiązany przez nabicie klimy do 550g, czyli poprawną wartością dla sprężarek Valeo jest to co podaje katalog i eLearn. Klima normalnie działa i nie ma żadnych problemów z wyłączaniem się itp.
    Przy nabiciu 460g dalej wierciło, przy 550g jest cicho, może przy dokładnym wsłuchaniu się coś tam cicho brzęczy ale przy normalnej jeździe nie słychać i prawdopodobnie tak ma być.

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Tak samo u mnie. 550 jest ok a przy 460 wierci.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał gar_krk Zobacz post
    Tak samo u mnie. 550 jest ok a przy 460 wierci.
    U mnie 460 nabito i 2 miesiące jest cisza. Ktoś pisał, że w zależności od modelu kompresora jest inna ilość czynnika.
    Jeszcze tak sobie myślę..... może chodzi o zawartość oleju w czynniku i np jego niewystarczająca ilość powoduje wiertarkę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja nabijalem jakis rok temu.Nabili mi 550 i czasami ale to naprawde sporadycznie na chwilke cos zabrzeczy

zapomnaielm dodac, ze jak klima startuje.Jakies 5 sekund jest cisza

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

U mnie bardzo podobne objawy. W tamtym roku wszystko smigalo bez zarzutow, a teraz od paru dni klima wydaje odglosy wiertarki, nie zauwazylem tylko czy az tak bardzo wzrasta to wraz z obrotami, no moze troche, w kazdym badz razie na pewno klima przez parenascie pierwszych dlugich sekund nic nie chlodzi. Dodam tylko ze ostatnio byla nabijana 3 lata temu i wydaje mi sie ze po prostu brakuje czynnika chlodzacego, czy tak moze byc?
    Ewentualnie gdzie w okolicach Katowic solidnie nabija klime i rzetelnie sprawdza czy to nie jest uszkodzony/do wymiany jeden z elementow opisywanych przez osoby majace podobny problem powyzej? Ma ktos sprawdzony punkt? Bo jak ktos pisal wczesniej jezeli jakis serwis ma sie na moim przykladzie uczyc za moje pieniadze gdzie kazda z czesci kosztuje niemalo to dziekuje

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

A u mnie samo ucichło tylko na początku po zimie brzęczał a teraz już nie zauważam tego brzęczenia, na razie nic nie będę robić zobaczymy jak sytuacja będzie się przedstawiać. Klima normalnie działa ale wydaje mi się ze w ubiegłym roku chłodziła mocniej tylko ze to może tylko takie odczucie (tak to jest jak się czegoś szuka).

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

Z tego co zrozumiałem z rozmowy z serwisantem, brzęczenie pojawia się, gdy czynnika robi się zbyt mało. Jest to dowód na nieszczelność układu. Ja uzupełniałem czynnik w zeszłym roku, a kilka tygodni temu ponownie. Miałem 20g czynnika...
    Jak już pisałem, u mnie zgniła chłodnica klimy (50507287) i jak się okazało przy demontażu w trzech miejscach przewód giętki klimatyzacji (50506456).

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Patryczos Zobacz post
    U mnie bardzo podobne objawy. W tamtym roku wszystko smigalo bez zarzutow, a teraz od paru dni klima wydaje odglosy wiertarki, nie zauwazylem tylko czy az tak bardzo wzrasta to wraz z obrotami, no moze troche, w kazdym badz razie na pewno klima przez parenascie pierwszych dlugich sekund nic nie chlodzi. Dodam tylko ze ostatnio byla nabijana 3 lata temu i wydaje mi sie ze po prostu brakuje czynnika chlodzacego, czy tak moze byc?
    Ewentualnie gdzie w okolicach Katowic solidnie nabija klime i rzetelnie sprawdza czy to nie jest uszkodzony/do wymiany jeden z elementow opisywanych przez osoby majace podobny problem powyzej? Ma ktos sprawdzony punkt? Bo jak ktos pisal wczesniej jezeli jakis serwis ma sie na moim przykladzie uczyc za moje pieniadze gdzie kazda z czesci kosztuje niemalo to dziekuje
    Miałem podobny problem jak ty. Na wiosnę pojawił się u mnie odgłos wiertarki.
    Na sprawdzenie klimatyzacji pojechałem do http://www.auto-klimat.com/
    Sprawdzono mi szczelność, sprzęgło, nabito układ klimatyzacji czynnikiem i do sprężarki wprowadzono większą ilość oleju niż przewiduje producent. Efekt - narazie cisza i spokój.
    Zobaczymy czy większa ilość oleju coś pomoże, jeśli nie to będę się skłaniał na wymianę zaworu rozprężnego.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    Miałem podobny problem jak ty. Na wiosnę pojawił się u mnie odgłos wiertarki.
    Na sprawdzenie klimatyzacji pojechałem do http://www.auto-klimat.com/
    Sprawdzono mi szczelność, sprzęgło, nabito układ klimatyzacji czynnikiem i do sprężarki wprowadzono większą ilość oleju niż przewiduje producent. Efekt - narazie cisza i spokój.
    Zobaczymy czy większa ilość oleju coś pomoże, jeśli nie to będę się skłaniał na wymianę zaworu rozprężnego.
    Oo i to całkiem niedaleko mojej pracy, więc będzie blisko, żeby podskoczyć, tym bardziej jeżeli byłeś u nich i jesteś zadowolony.

Widzę, że aktualnie mają promocję na napełnienie i przegląd klimatyzacji za 115zł i dysponują całkiem sensownym sprzętem - no chyba, że Ty dopłacałeś coś więcej do zakresu przeglądu który Ci wykonywali?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Patryczos Zobacz post
    Widzę, że aktualnie mają promocję na napełnienie i przegląd klimatyzacji za 115zł i dysponują całkiem sensownym sprzętem - no chyba, że Ty dopłacałeś coś więcej do zakresu przeglądu który Ci wykonywali?
    W sumie to jeszcze miałem ozonowanie wnętrza + ozonowanie parownika, ponieważ kuny mi przegryzły przewód paliwowy i samochód musiał być dobrze "przewietrzony" ozonem. Już nie pamiętam ile zapłaciłem, ale cena była atrakcyjna