[159] Podczas skręcania wywala płyn wspomagania ze zbiorniczka

Lukasz78

Nowy
Auto
BMW 520d/177KM LCI 2008
Ni z tego ni z owego podczas parkowania spod machy mojej kochanki zaczęły dobiegać mnie dziwne dźwięki (od strony akcesoriów).Dźwięk narastał podczas skręcania lewo-prawo, skręcało się coraz ciężej.Wysiadam z auta, zerkam pod machę.Pasek jest, wszystkie rolki kręcą za to widzę upaprany olejem zbiornik z płynem wspomagania.Na włączonym silniku, przetarłem korek i zbiorniczek i obserwuje - nic nie wywala.Znowu poruszałem kierownicą:lewo, prawo, zaglądam pod machę i znowu korek mokry.Ewidentnie podczas skrętów musiało wywalać płyn otworkiem odpowietrzania układu.Dodam że wcześniej płynu miałem pod dostatkiem chociaż nie wiem kiedy ostatnio był zmieniany przez 1 właściciela.Ja na pewno nie wymieniałem i niczego nie dolewałem.Gdzies na forum paska ktoś pisał że miał podobne objawy i zdechła pompa wspomagania.Wyczytałem również, że ktoś z forumowiczów na alfaclubie zmieniał pompę 2 krotnie ale nie znam przyczyn tego czemu ona padła.Czy jest to wina konstrukcji, ewentualnie wada jakościowa specyficznego producenta którego należało by unikać?.
Czy ktoś z Was miał coś podobnego u siebie i co było przyczyną?Jak sprawdzić tę pompę?Czy da radę ją wyjąć bez kanału?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzwoniłem do serwisu na Katowickiej w B-B powiedziałem w czym rzecz.A facet krótko:"Właśnie się panu spier**** zaworek zwrotny, zbiorniczek ukł wspomagania do wymiany".Jutro dostanę go razem z płynem i biorę się za wymianę.Oby to było to a nie posrana pompa.

Ostatnia edycja:
Rozwiązanie serwisowe dla hałaśliwości pompy układu wspomagania kierownicy w fazie rozruchu przy niskiej temperaturze,wymiana:
1.Zbiornik-nr.50507184
2.Uszczelka otwór 12mm-nr10298460
3.Uszczelka otwór 14mm-nr10261160
Wymiana oleju z Tutela GI/E na Tutela GI/R.

Rozwiązanie serwisowe dla hałaśliwości pompy układu wspomagania kierownicy w fazie rozruchu przy niskiej temperaturze,wymiana:
1.Zbiornik-nr.50507184
2.Uszczelka otwór 12mm-nr10298460
3.Uszczelka otwór 14mm-nr10261160
Wymiana oleju z Tutela GI/E na Tutela GI/R.

Thx za info.Gdzie stosowane są te uszczelki?Czy znasz numer tego rozwiązania?

To u mnie 2-krotnie wymieniano pompę wspomagania , za drugim razem właśnie już wiedzieli że to gęstniejący w niższych temperaturach olej uszkadza sitko w tym zbiorniczku i powoduje zapowietrzenie układu .
Jeśli coś nieścisle napisałem to sorry ale nie jestem techniczny ,ja tylko kręcę kierownicą :D

P.S.
Auto sprzedałem już w marcu 2009 i wszystkie papiery poszły do nowego nabywcy ,więc już nic nie mogę podejrzeć

To u mnie 2-krotnie wymieniano pompę wspomagania , za drugim razem właśnie już wiedzieli że to gęstniejący w niższych temperaturach olej uszkadza sitko w tym zbiorniczku i powoduje zapowietrzenie układu .
Jeśli coś nieścisle napisałem to sorry ale nie jestem techniczny ,ja tylko kręcę kierownicą :D

P.S.
Auto sprzedałem już w marcu 2009 i wszystkie papiery poszły do nowego nabywcy ,więc już nic nie mogę podejrzeć

Anyway dzięki za info.Wszystkie znaki na niebie mówią że kipnął ten zaworek w zbiorniczku;-)Może to na twoim przypadku Rafter nauczyli się lepiej diagnozować podobne przypadki i wypuścili rozwiązanie serwisowe;)

Anyway dzięki za info.Wszystkie znaki na niebie mówią że kipnął ten zaworek w zbiorniczku;-)Może to na twoim przypadku Rafter nauczyli się lepiej diagnozować podobne przypadki i wypuścili rozwiązanie serwisowe;)

Zdecydowanie tak ,byłem królikiem doświadczalnym ,pamietam że przy pierwszych objawach (w 2007 ) dolewali tylko olej do zbiorniczka bo im gdzieś uciekał , a ja go znajdywałem na posadzce w garażu :D .
Pamiętam ,że przy zmianie olejów trzeba było dokładnie wyczyścić cały układ bo GI/E i GI/R nie wolno ze sobą mieszać , ale to też ponoć już zaznaczono w tym rozwiązaniu serwisowym.

Usterka wspomagania usunięta

A więc:
Zakupiłem zbiorniczek 51880990 (stosowany od 12/2009)-koszt 122PLN, płyn tutela GI/E -62zł i dzisiaj przy pięknym słoneczku przystąpiłem do wymiany.Wewnątrz wadliwego zbiornika znalazłem sitko w kształcie cylindra, które musiało blokować jeden z otworów powodując wzrost ciśnienia w układzie i wywalanie płynu w/w opisany sposób.Wszystko gra;-).Czas wymiany 30min.

Ostatnia edycja:
Wiecie czy ten problem może dotyczyć również Brery 3.2?
Dziś drugi raz silnik dziwnie pracował. Takie jakby buczenie nasilające się przy kręceniu kierownicą. Raz aż silnik zgasł. O ile za pierwszym razem "buczenie" samo znikło po kilku minutach, o tyle dziś utrzymywało się przez całą 20-minutową trasę.
Czy mogę sobie coś uszkodzić?

Dzięki!

Wiecie czy ten problem może dotyczyć również Brery 3.

Podaj VIN na PW to sprawdzę, ewentualnie rocznik.

Czy mogę sobie coś uszkodzić?

Tak i nie, zależy od tego co powoduje taki stan rzeczy (np. brak płynu, zapowietrzenie układu, może wada łożyska na pompie, przytkane sitko w zbiorniczku, gęstniejący lub mocno wypracowany płyn).Dla mnie prywatnie kontynuacja jazdy gdy coś nie brzmi normalnie jest ryzykowna.

Gdyby Ci się udało nagrać te dźwięki mógłbym bardziej pomóc, bo sprawę przerobiłem na świeżo w zeszłym tygodniu.

Próbowałem nagrać dźwięk, ale się nie dało. Musiałbym mieć jakiś specjalistyczny mikrofon ;) Dziś na parkingu (płaska powierzchnia) było czuć delikatną wibrację. Podjechałem do pobliskiego ASO i miły pan stwierdził, że ta wada dotyczy również 3.2. Wycenił mi wymianę zbiorniczka i płynu na niecałe 300zł. Jestem umówiony na jutro.
Lukasz78, będę wdzięczny jeśli sprawdzisz po swojemu :) Rocznik 2006, VIN na PW.
Pzdr

Próbowałem nagrać dźwięk, ale się nie dało. Musiałbym mieć jakiś specjalistyczny mikrofon ;) Dziś na parkingu (płaska powierzchnia) było czuć delikatną wibrację. Podjechałem do pobliskiego ASO i miły pan stwierdził, że ta wada dotyczy również 3.2. Wycenił mi wymianę zbiorniczka i płynu na niecałe 300zł. Jestem umówiony na jutro.
Lukasz78, będę wdzięczny jeśli sprawdzisz po swojemu :) Rocznik 2006, VIN na PW.
Pzdr

Sprawdzę po 15 stej.Dam znać co i jak;-)

Osobiście uszczelek nie zmieniałem ale obstawiam że wymienia się je w miejscu podłaczenia przewodów do maglownicy.

siemka... ja tez miałem problem myślałem że to pompa od wspomagania ale pojechałem do serwisu Alfy i odrazu wymienili mi zbiorniczek płyn z czerwonego na zielony chyba jak dobrze pamietam i miałem do zaplacenia ok 300 zł za to i jeszcze cos tam wymyslili ze mi swiatło z tyłu nie świeciło jakieś przewody czy coś i razem było niecałe 500zł ale ogólnie jest teraz dobrze na razie :)

siemka... ja tez miałem problem myślałem że to pompa od wspomagania ale pojechałem do serwisu Alfy i odrazu wymienili mi zbiorniczek płyn z czerwonego na zielony chyba jak dobrze pamietam i miałem do zaplacenia ok 300 zł za to i jeszcze cos tam wymyslili ze mi swiatło z tyłu nie świeciło jakieś przewody czy coś i razem było niecałe 500zł ale ogólnie jest teraz dobrze na razie :)

Hmm - w tym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/44647-wspomaganie_wielki_problem.html koledzy odradzają zielony...

Kurcze blade mam ten sam problem. Identyczny. Mam nadzieje, że chodzi o zaworek a nie pompkę :)Gdzie taki zbiorniczek zamówić najlepiej?

Ni z tego ni z owego podczas parkowania spod machy mojej kochanki zaczęły dobiegać mnie dziwne dźwięki (od strony akcesoriów).Dźwięk narastał podczas skręcania lewo-prawo, skręcało się coraz ciężej.Wysiadam z auta, zerkam pod machę.Pasek jest, wszystkie rolki kręcą za to widzę upaprany olejem zbiornik z płynem wspomagania.Na włączonym silniku, przetarłem korek i zbiorniczek i obserwuje - nic nie wywala.Znowu poruszałem kierownicą:lewo, prawo, zaglądam pod machę i znowu korek mokry.Ewidentnie podczas skrętów musiało wywalać płyn otworkiem odpowietrzania układu.Dodam że wcześniej płynu miałem pod dostatkiem chociaż nie wiem kiedy ostatnio był zmieniany przez 1 właściciela.Ja na pewno nie wymieniałem i niczego nie dolewałem.Gdzies na forum paska ktoś pisał że miał podobne objawy i zdechła pompa wspomagania.Wyczytałem również, że ktoś z forumowiczów na alfaclubie zmieniał pompę 2 krotnie ale nie znam przyczyn tego czemu ona padła.Czy jest to wina konstrukcji, ewentualnie wada jakościowa specyficznego producenta którego należało by unikać?.
Czy ktoś z Was miał coś podobnego u siebie i co było przyczyną?Jak sprawdzić tę pompę?Czy da radę ją wyjąć bez kanału?

Amortyzatory
Powrót