[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cyborgpl

Guest
Witam
mam problem z układem wspomagania. Dużo było pytań i odpowiedzi na forum ale nie wszystkie rzeczy były jasne.

Miesiąc temu w zimny poranek po rozruchu zaczęła wyć mi pompa wspomagania. Wracając z pracy było jeszcze gorzej. Pompa wyła głośniej jak dodawałem gazu. Pojechałem do mechanika - pierwsza diagnoza - POMPA.
Ale wspomaganie chodziło dobrze. Bulgotał za to strasznie płyn w zbiorniczku (wyrzucało go przez korek).

Wymienił mi płyn po wcześniejszym przepłukaniu, okazało się również że w zbiorniczku luźno latało cylindryczne sitko.Po jego wyrzuceniu 3 tygodnie było OK. W zbiorniczku panowałą HARMONIA :) Płyn ładnie się przelewał bez bulgotania.
Od kilku dni w zbiorniczku znów jest sajgon :(. I znów wszystko bulgocze.

Co to może być??

Mechanicy najchętniej zaczęli by od pompy ale ok. 500-600 zł trzeba dać.
Jest jakiś sposób żeby łatwiej sprawdzić co jest nie tak?? pompa raczej nie hałasuje-tylko ze zbiorniczka jest jakby dźwięk bzyczenia słyszalny nawet w kabinie.

może zacząć od tego zbiorniczka?? poza tym sitkiem coś tam może być jeszcze nie tak??

prosze o odpowiedzi

pozdrawiam

Zbiorniczek od razu trzeba bylo kupić i wymienić na ten który jest w rozwiązaniu serwisowym.
Jest tego dużo na forum.
10 minut i znajdziesz temat :)

Czy zbiorniki wadliwe i nowe/wymieniane, różnią się wyglądem zewnętrznym?

koniecznie zacznij od zbiorniczka.zalać możesz gi/r

Absolutnie nie chce szerzyć tu jakiejś demagogii, ale jednak radziłbym odpuścić w tym przypadku płyn GI/R z rozwiązania serwisowego, a pozostać przy GI/E.

Dlaczego? Kolega trochę czasu jeździł z "nadwyrężonym" układem wspomagania, a rzadszy płyn (jakim jest GI/R - zielony) może się dodatkowo przyczynić do szybszego zużycia elementów układu. Taka moja opinia... Sam zresztą zalałem GI/E po wymianie zbiorniczka.

a jaka usterka może również wchodzić w grę?? w poniedziałek wymienię zbiorniczek i już myślę że jeśli to nie to???

Nie martw się na zaś, aczkolwiek rozumiem bo miałem to samo.Ja rozważałem pompę, potem zaworki na maglownicy, ale okazało się, że to "na szczęście" zbiorniczek.Jak założysz i zalejesz, pokręć kierą w lewo i prawo aż zaworki na maglownicy zrobią pssyyyk.W razie potrzeby uzupełnij płyn.

Ostatnia edycja:
Twój temat znam od deski do deski :)

mam jedynie nadzieje ze u mnie tez okaze sie ze to zbiorniczek.

dzieki za pomoc

pozdrawiam

czy przy wymianie zbiorniczka muszę wymienic olej jesli nowy został wlany miesiąc temu??

witam

zbiorniczek wymieniłem i wszystko ok!!! :)

tylko dziś rano przy rozruchu przy -9 stopniach pompa zabuczała tak przez 1,5 sekundy a później juz ok.

moze tak sie dziać ??

Jęczeć nie powinna, może miałeś jeszcze zapowietrzony układ dlatego jęknęła.W razie potrzeby dolej płynu, odpal auto i poruszaj kierą po maksie w prawo i lewo.

wczoraj odpowietrzałem chyba z 20 razy.

może pompa jest już nie taka??

a Tobie przy mrozach nawet nie piśnie??

pozdrawiam

Z forum159.com pamiętam przypadki, gdzie przy rozruchu w niskiej temperaturze userzy zgłaszali krótkie (1-2 sek) buczenie. Niestety nie pamiętam gdzie się doszukiwali przyczyny. Poszukaj tam wątku na ten temat - może znajdziesz rozwiązanie lub ewentualnie TTTM.

Z forum159.com pamiętam przypadki, gdzie przy rozruchu w niskiej temperaturze userzy zgłaszali krótkie (1-2 sek) buczenie. Niestety nie pamiętam gdzie się doszukiwali przyczyny. Poszukaj tam wątku na ten temat - może znajdziesz rozwiązanie lub ewentualnie TTTM.
Raczej TTTM. Pomaga ponoć wymiana płynu i zbiorniczka na zielony. Bez tego zabiegu występuje krótkie 1-2 sek buczenie przy temp. ujemnej. U mnie przy > -5 st.C jest takie 1 sek. zawycie.

Pomaga ponoć wymiana płynu i zbiorniczka na zielony.

To chyba lepsze krótkie buczenie niż ew. problemy z maglem po zmianie na GI/R (zaznaczam, że to jest tylko ewentualność - nie ma zasady, że po zmianie na zielony płyn pada maglownica, ale było kilka takich przypadków na forum).

Amortyzatory
Powrót