[159] Jak tanio doposażyć samochód w system Blue&ME?

• Autor wątku Autor wątku anczar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anczar

Guest
Witam, posiadam AR 159 2.4 JTDM Distinctive z 11.2008. z systemem Connect Nav+. Działają komendy głosowe, niestety w schowku żadnego USB ani możliwości połączenia telefonu przez BT. Czy można w jakichś rozsądnych pieniądzach dołożyć Blue&Me? W AS powiedzieli, że 12000 pln:mad:

mnie też to interesuje, ale wystarczy mi dołożenie bluetooth do podłączenia telefonu do connect navi bez drugiej karty

trzeba mieć sterownik blu&me w bodykomputerze inaczej będzie bład

Witam, posiadam AR 159 2.4 JTDM Distinctive z 11.2008. z systemem Connect Nav+. Działają komendy głosowe, niestety w schowku żadnego USB ani możliwości połączenia telefonu przez BT. Czy można w jakichś rozsądnych pieniądzach dołożyć Blue&Me? W AS powiedzieli, że 12000 pln:mad:

Zmień sobie Connecta na coś bardziej konfigurowalnego np. Pioneer F900BT (rozwiązanie droższe).Tam masz wbudowanego bluetootha i parować możesz co zechcesz.Do szczęścia potrzebny będzie tylko interfejs który umożliwi sterowaniem jednostki za pomocą przycisków z kierownicy.Drugie tańsze rozwiązanie to zestaw Parrot-a który współpracuje praktycznie z każdym sprzętem.

http://www.parrot.com/uk/products/hands-free-car-kits/parrot-mki9000

instrukcja

http://www.parrot.com/fr/support/guidesutilisateur/parrot-mki9100_user-guide_da-sv-cs-pl-ru-tr.pdf

Ostatnia edycja:
Do Connecta + z 2008 roku standardowej centralki B&M nie da się podłączyć bo jednostka nie ma wyjść.

B&M działa albo ze standardowym radiem albo z Connectem z MY11 który przy okazji korzysta już z kart SD jako nośnika map.

Samo dokładanie jest możliwe ale wymaga sporo zachodu -> trzeba kupić centralkę B&M oraz pozostałe elementy (wtyczka w schowku itd), uaktualnić oprogramowanie body kompa i licznika. Nie jest to niestety bardzo proste bo trzeba znaleść samochód wyposażony w B&M i identycznymi gadżetami jakie masz u siebie w samochodzie i zgrać soft z jego body co jest bardzo problematyczne. Niestety ASO nie są tutaj pomocne ponieważ oni chcą wymieniać body (stąd chorrendalna kwota 12000zł), i do nowego wgrywać oprogramowanie przez egzaminera (Egzaminer, ma zdaje się kreatora który po podłączeniu nowego body do programowania zadaje pytania odnośnie wyposażenia samochodu, niestety nie chcą / nie mogą? zmieniać oprogramowania body które już jest w aucie).

Fabryczne samochody przed MY11 nie oferowały B&M i Connecta

Zmień sobie Connecta na coś bardziej konfigurowalnego np. Pioneer F900BT (rozwiązanie droższe).Tam masz wbudowanego bluetootha i parować możesz co zechcesz.Do szczęścia potrzebny będzie tylko interfejs który umożliwi sterowaniem jednostki za pomocą przycisków z kierownicy.Drugie tańsze rozwiązanie to zestaw Parrot-a który współpracuje praktycznie z każdym sprzętem.

Hej, próbowałeś to podłączać? Jeśli chodzi o gps, to można podłączyć antenę, która jest w 159? Jakie mapy by to obsłużyło? tzn, jaki to system WInMobile?.. Interesuje mnie czy miałeś okazję to widzieć "w praniu" bo się zastanawiam - connect jest kiepskawy.

Odgrzewam.
Czy komuś udało się do Connect Nav+ podłączyć Blue&Me?. Nie chcę zmieniać radia,słaba navi mi nie przeszkadza, do szczęścia brakuje mi tylko bluetooth. Opcja z wkładaniem karty do CN+ lub zakup oddzielnej karty nie bardzo mi odpowiada, dlatego chciałbym mieć z tym radiem BT.

Podpinam się do pytania :)

Odgrzewam.
Czy komuś udało się do Connect Nav+ podłączyć Blue&Me?. Nie chcę zmieniać radia,słaba navi mi nie przeszkadza, do szczęścia brakuje mi tylko bluetooth. Opcja z wkładaniem karty do CN+ lub zakup oddzielnej karty nie bardzo mi odpowiada, dlatego chciałbym mieć z tym radiem BT.

To chyba pozostaje Ci kupić jakąś zmieniarkę cyfrową z bluetooth...

No wiem, że jest to pewna opcja, chociaż gdyby dało radę dołożyć b&m, byłoby lepiej, ale jeśli się nie da to tylko to pozostaje. Chociaż nie wiem jak to tak naprawę działa bo na forum parę osób ma te emulatory zmieniarki ale chyba nikt nie doposażył ich w bluetooth, zastanawiam się czy może to wykorzystywać fabryczny mikrofon, który mam,czy sterowanie z kierownicy działa, jak wygląda sprawa komend głosowych, itd.
Czekam bo pewnych informacji nigdzie nie znalazłem, sporo osób pisało gdzieś że do CN+ się CHYBA nie da, gdyż nie obsługuje B&M, ale widząc że w innych autach ciągle ktoś coś rozpracowuje w CN, mam jeszcze nadzieję że może się da.

Mam emulator zmieniarki, do której przez jack podpiąłem moduł Bluetooth - prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia, jak miałoby to działać, w każdym razie u mnie nie działa.
Dokupiłem przewodzik, podpinany bezpośrednio do radia, pod który podpina się ten moduł, ale też nie działa.
W ogóle, nie za bardzo rozumiem, na jakiej to miałoby zasadzie działać, radio musiałoby być cały czas na "nasłuchu" sygnału z modułu... nie mam pojęcia - kupiłem zarówno moduł jak i kabelek, bo jeden z forumowiczów mówił, że u niego to działa - u mnie, w żaden sposób nie chce.
Przy okazji, w moim z navi nie mam wywołania AUX podwójnym wciśnięciem CD.

Cały czas się zastanawiam nad tematem dołożenia B&M do CN+. Czytałem tematy i wychodzi na to, że temat trudny ale nikt jeszcze tego nie zrobił. Sprawdziłem w ePer B&M. Są dwie wersje:
50511183 BLU & ME NAWIG.
60699960 BLU & ME

Nie wiem jak z instalacją. Mikrofon jest bo mam SIM. B&M tez by się przydało. Trzeba będzie sprawdzić w schematach.

Mam zmieniarkę ale bez BT. Jak opcja wyżej nie wypali będę zastanawiał się na tym BT zmieniarki.

Cały czas także jestem zainteresowany tym tematem, jakbyś coś działał lub odnalazł jakieś sprawdzone informacje,pisz.
Jak się nie uda, zakupię emulator z BT, chociaż to chyba nie działa tak do końca sprawnie.

Amortyzatory
Powrót