Nie działa ;(
Nie działa ;(
Randall, jakbyś miał czas to wrzuć tego tutorialka do działu ZRÓB TO SAM
Wypas, jak tylko znajdę czas to biorę się do roboty!
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Na tutoriala może znajdę czas... za jakiś czas, póki co go nie mam. tutaj zdjęcia. Myślę, że dobrze przedstawiają ideę nawet bez instrukcji. Jakby ktoś miał problem z angielskim to sobie na ich podstawie poradzi. Zanim weźmiecie się za sylikonowanie warto przejechać się bez podszybia, jeżeli wtedy jest cisza, to do dzieła. Mi całość zajęła 40min około, w tym 20min czekania aż podziała wd40 na wycieraczki. Warto też zapewnić sobie zapas grzybków. Jakby komuś się nie chciało celować z tymi miejscami na taśmę, to śmiało na całej szerokości szyby, u siebie dałem 3 warstwy, sylikon jak na fotach. I cisza.
koledzy orientujecie się kto w okolicy Łodzi mógłby naprawić to trzeszczenie?
pozdro
Stary 30 min roboty i sam sobie zrobiszProsta sprawa.
Witajcie! ostatnimi czasy trzeszczenie/ stuki zaczęły i mi doskwierać smarowałem te podszybie te kostki z pod tej szyby usunąłem już 2 lata temu i w tedy pomogło , teraz wydajnie mi się że specyficzne stuki wydają kratki nawiewu te na szybę albo cały kokpit ,bo jak ruszam nim to trzeszczy podobnie jak ruszam samymi kratkami z nawiewu ,wie może ktoś jak je wyciągnąć ?
Znalazłem coś takiego ale nikt odpowiedzi nie dał
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...k_nawiewu.html
Witajcie,
zastosowałem patent z silikonem i taśmą ale nic to u mnie nie dało ;( Tych plastikowych elementów podtrzymujących szybę nie miałem. W sumie od początku podejrzewałem, że u mnie źródłem trzeszczenia jest raczej sama deska rozdzielcza. Trzeszczy ona na nierównościach jak i mniej przy gwałtownym przyspieszaniu, TYLKO wtedy gdy na dworze jest zimno (kilka stopni powyżej zera lub mnie), a ja włączam ogrzewanie. Gdy jest zimno, ale nie włączę ogrzewania, lub gdy jest ciepło na dworze, wówczas trzeszczenie nie występuje wcale. Najwięcej je słychać z okolic zegarów (prędkościomierza), również dokładnie takie samo trzeszczenie występuje gdy mocno naciskam na "daszek" od zegarów. Ma ktoś może jakiś pomysł co by tu pomogło? Demontaż deski rozdzielczej i sprawdzenie od wewn.? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Witajcie ponownie,
poczytałem trochę e-learna odnośnie Noise & Creaking Dashboardco mi podsunęło pomysł żeby wyciągnąć zegary i zajrzeć pod ten nieszczęsny daszek. Demontaż zegarów to za pierwszym razem 15min roboty, za drugim max 5 - wystarczy lekko podważyć płaskim śrubokrętem klapkę, która jest nad zegarami, wyciągnąć ją, następnie wykręcić 2 imbusowe wkręty znajdujące się pod klapką, po czym pociągnąć zegary do siebie i odpiąć 2 kostki z tyłu zegarów. Przy odpinaniu kostek nic na siłę, lecz trzeba tak jakby otworzyć czerwone "wajchy" które się na nich znajdują. Jakieś było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem że najwyraźniej poprzedni właściciel użył własnego patentu na trzeszczący daszek - przygotował odpowiednio ok 10cm drewniany klin i wepchnął go pomiędzy daszek a element znajdujący się w dolnej części przestrzeni na zegary. Podczas eksploatacji klin się poluzował, przesunął na bok i nie usztywniał jak należy daszku. Solidnie go wepchnąłem między daszek a ten dolny element, a także użyłem taśmy dwustronnej oraz izolacyjnej aby go porządnie u góry zamocować żeby się nie wysuwał podczas jazdy. Na dole jest wyżłobienie w klinie, w który wchodzi dolny element, tak więc nie było potrzeby dodatkowego zabezpieczenia taśmą. Załączam zdjęcia z klinem. Mam nadzieję, że komuś się to przyda.
Pozdrawiam![]()
Houston mamy problem;-)
Może nie tyle z podszybiem, tam nic nie trzeszczy, ale z dziwnym dźwiękiem, jakby pod tapicerka drzwi, lub w nadkolu były kamyki. Dźwięk ten słychać powyżej 100 km/h. Tak jakby te kamyki, pod wpływem podmuchu powietrza uderzyły o coś plastikowego. Dźwięk ten występuje tylko z prawej strony (pasażer) Ktoś miał coś podobnego?