• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problem z ogrzewaniem lusterka

ozeo66

Nowy
Auto
AR 159 1,9 SW
Witajcie.
Mam mały, ale szczególnie zimą uciążliwy problem - niedziałające ogrzewanie lusterka zewnętrznego.
A konkretnie prawego (od strony pasażera). Lewe działa bez zarzutu. Wydaje mi się, że najprawdopodobniej uszkodzony jest element grzejny na samym szkle lusterka, ale może się mylę. Nim zacznę je rozbierać to chętnie poznam Wasze opinie i zdanie na ten temat - może trzeba by zacząć poszukiwania od czegoś innego? Może gdzieś jest jakaś złączka z którą bywa problem? Bo bezpiecznik i panel sterowania raczej odpadają... jak wspomniałem drugie lusterko i tylna szyba grzeją....
Pozdrawiam!

Na 98% padła Ci "mata grzejna" na szybce lusterka (również miałem ten problem).

Zamów na Allegro lub w ASO szybkę z matą - koszt ok. 40-60 zł (zależy gdzie).

Wymiana bardzo prosta - elektrycznie opuszczasz lusterko maksymalnie w dół, a w szczelinę która powstała u góry wkładasz śrubokręt owinięty jakąś szmatką. Potem chwila zabawy z zasilaniem maty i podłączeniem nowej, a na koniec delikatnie "na wcisk" zakładasz nową szybkę. Żadnej filozofii.

Wszystko masz tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159...iany_lewego_wkladu_lusterka_zewnetrznego.html

Mi też nie grzało, a przyczyną była poluzowana wsuwka przy macie grzejnej. Klej przewodzący za 9 pln i grzeje.

Ja mam pytanie związane z moimi pomiarami.
Padła mi mata w lewym lusterku. Najpierw wyjąłem szkło i pomierzyłem napięcia czy z zaślaniem jest wszystko ok. I oto co mi wyszło:
1. włożony kluczyk do stacyjki - 9,8V
2. włączone grzanie lusterek i szyby - 13,9V
3. wyjęty kluczyk z zapłonu - 0,5V

Wniosek z tego taki, że nawet z wyłączonym ogrzewaniem na matę na szybce lusterka podawane jest ok 10V i mata zapewne lekko grzeje. Temeratura zewnętrzna przy pomiarach na kompie pokazywała 14.5 C.

Moje pytanie czy tak powinno być, że napięcie na matę podawane jest cały czas po włączeniu zapłonu?

Wniosek z tego taki, że nawet z wyłączonym ogrzewaniem na matę na szybce lusterka podawane jest ok 10V

W maju 2014 zmieniałem wkład lusterka zakupiony w ASO i dzisiaj przy okazji podpięcia alfy pod MES wyskoczył jego błąd. Po wyciągnięciu wkładu i podpięciu pod miernik nic nie wskazuje aby przepływał przez niego prąd, natomiast na przewodach mam napięcia jak u kolegi powyżej. Dziwne że prawie nowy wkład już odmówił posłuszeństwa. Będę próbować reklamować w ASO.

Wczoraj ASO wymieniło na nowy w ramach gwarancji. Dodatkowo alfa została umyta gratis ;)

Ostatnia edycja:
Czy wszystkie 159 mają podgrzewane lusterka boczne czy była to opcja dodatkowa?

Amortyzatory
Powrót