• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czy Wasza skrzynia biegów "miauczy"

coolman

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB MA 170KM
Zauważyłem w swojej Alfie w szczególności przy zmianie przełożeń na niższych biegach tj z 1 na 2 potem na 3 dalej tego nie slysze... odgłos który Pan w ASO określił miauczeniem ... dla mnie to jakby głośna praca skrzyni przełożeń -synchronizacji. Dodam że stwierdzili że Ten Typ Tak Ma...
A jak jest u Was?

U mnie przy 1 na 2 słychać takie głuche mechaniczne odbicie. Nie wiem czy tak powinno być.

Skrzynia miauczy bo to auto ma pazur :).

Ja takie miauczenie słyszałem kiedyś w Alfie ale dotyczyło pedału sprzęgła.

U mnie też nic takiego nie zauważyłem.

mnie nie miałczy, ale wraz ze wzrostem V narasta syk - wiecie co to może być?

Też się spotkałem z taką opinią, że ten typ tak ma. Nawet jest obszerny temat z tym problemem na forum159. Ja też mam taki głuchy klik przy wrzucaniu II i III biegu. Mam wrażenie że to ma związek z dwumasem.

Ostatnia edycja:
U mnie to raczej jakby synchronizacja przełożeń jest dość słyszalna:)

Sedici, Ty stosowałeś ten preparat ?

tak , zastosowałem w mojej drugiej alfie 146 2.0 TD 97' , gdzie z racji wyeksploatowania synchronizatory ciężej załączały biegi (głównie 1 , 3) , zmiana oleju w skrzyni biegów nie pomogła , więc zastosowałem ten preparat (xado w tubce) , po pewnym czasie zauważyłem że problem praktycznie zniknął ( co ciekawe biegi lżej\precyzyjniej chodzą niż w w nowszej 156 ) ,

w niedalekiej przyszłości kupuję 159 jtdm 16v i czytając wasze problemy z tym szitem , zamierzam od razu po kupnie zastosować xado ;

Info dla czepialskich : nie sprzedaje i nie czerpię korzyści z opisywania tego produktu , generalnie mam gdzieś czy ktoś zastosuje ten preparat , ale jako użytkownik AR dzielę się z wami moimi doświadczeniami

tak , zastosowałem w mojej drugiej alfie 146 2.0 TD 97' , gdzie z racji wyeksploatowania synchronizatory ciężej załączały biegi (głównie 1 , 3) , zmiana oleju w skrzyni biegów nie pomogła , więc zastosowałem ten preparat (xado w tubce) , po pewnym czasie zauważyłem że problem praktycznie zniknął ( co ciekawe biegi lżej\precyzyjniej chodzą niż w w nowszej 156 ) ,

w niedalekiej przyszłości kupuję 159 jtdm 16v i czytając wasze problemy z tym szitem , zamierzam od razu po kupnie zastosować xado ;

Info dla czepialskich : nie sprzedaje i nie czerpię korzyści z opisywania tego produktu , generalnie mam gdzieś czy ktoś zastosuje ten preparat , ale jako użytkownik AR dzielę się z wami moimi doświadczeniami
Ja z kolei zastosowałem CERAMIZER do skrzyni i jest już zauważalnie cichsza a i biegi wchodzą bez oporu. Wg instrukcji produktu jeszcze mam ok 1000 km do zrobienia i powinno się całkowicie wyciszyć. Zobaczymy, póki co efekt jest.

A jaki olej w ogóle wchodzi do skrzyni w 159 ? Co ile należy go wymieniać ? I czy jest jakiś otwór gdzie możemy sprawdzić jaki jest jego stan ?

Ja z kolei zastosowałem CERAMIZER do skrzyni i jest już zauważalnie cichsza a i biegi wchodzą bez oporu. Wg instrukcji produktu jeszcze mam ok 1000 km do zrobienia i powinno się całkowicie wyciszyć. Zobaczymy, póki co efekt jest.
Też zastosowałem Ceramizer i też jestem bardzo zadowolony :) Zapomniałem już nawet jak brzmiały te poranne zgrzytnięcia :)

---------- Post added at 21:50 ---------- Previous post was at 21:47 ----------

A jaki olej w ogóle wchodzi do skrzyni w 159 ? Co ile należy go wymieniać ? I czy jest jakiś otwór gdzie możemy sprawdzić jaki jest jego stan ?
Nie wiem jak w innych silnikach, ale w 3.2 nie sprawdza się poziomu. Spuszcza się olej i wlewa konkretną ilość. Wszystko jest w książce/instrukcji.

Yonash, jak dolałeś ceramizer? Przez śrubę pod aku czy jedną z dwóch od spodu?

Amortyzatory
Powrót