[159] Korekty wtrysków

Zapomniałem dodać,że gdy kupiłem alfke, trzeba było zmienić rozrząd, jak sie okazało, rozrzad był przestawiony o jeden zabek.Po złożeniu, odczułem wyraźna poprawę.tylko te dzwieki denerwują.Na źle ustawionym rozrządzie alfka przejeździła jakieś 100 000km,tak wynika z książki, pozatym po pasku też bylo widać,ponieważ zaczeły pekać juz zabki na pasku,i wygladał bardzo staro.Może to jest powodem tych stuków?
Teraz rozrzad jest ustawiony na 100% dobrze.

@sdero ,mógłbyś zerknac na moje korekty, i powiedzieć jak Ty to widzisz?

@sdero ,mógłbyś zerknac na moje korekty, i powiedzieć jak Ty to widzisz?

Korekty nie są makabryczne. Czwartego korygują pozostałe oprócz pierwszego, któremu coś dolega.
Stuki tego typu mogą pochodzić od tego co wymieniasz. Aby to zdiagnozować dokładniej weź stetoskop i posłuchaj elementów, które podejrzewasz. Prostszą, chociaż mniej dokładną metodą będzie stare dobre osłuchanie przez trzonek.

Korekty nie są makabryczne. Czwartego korygują pozostałe oprócz pierwszego, któremu coś dolega.

Pierwszy wtrysk został wymieniony ponieważ miał korekte dużo na plus, z tego co pamietam +3 czy jakoś tak, wtrysk 4 mial korekte +1.8 , został wymieniony na ten co siedzi teraz... już sam nie wiem co jest grane.
W jaki sposób widzisz że pierwszemu coś dolega? bo już nic nie rozumiem, a przewałkowałen wszystkie strony tego tematu zanim napisałem...

Nie chce sie zakladac nowego tematu, ale od jakiegos czasu zauwazylem wieksze spalanie w mojej alficzce, i przy rozgrzanym silniku zauwazylem lekkie szarpania nim, wiec jako ze mam kabelek zapodalem sobie autko do FESa i ...tak jest na zimnym silniku
attachment.php

a tak jest na cieplym silniku
attachment.php
powiem szczerze, wczesniej na trasie 700 km zostawala dobra cwiartka baku, teraz rezerwa troche wczesniej sie zapalila, czy koledzy moga mi potwierdzic ze mam wtryski padniete??? i z tego co pamietam, 1 jest od rozrzaduy tak?

Pozdrawiam Artur

Załączniki

• zimny 11-46-21.jpg
    zimny 11-46-21.jpg
    120.5 KB · Wyświetleń: 921
  • cieply 11-58-14.jpg
    cieply 11-58-14.jpg
    117.3 KB · Wyświetleń: 855
Piąty cylinder wygląda nie za dobrze. Najczęściej nieszczelność na cylindrze (np. podkładka) albo klapy wirowe. Lub najnormalniej wtrysk pada.

Piąty cylinder wygląda nie za dobrze. Najczęściej nieszczelność na cylindrze (np. podkładka) albo klapy wirowe. Lub najnormalniej wtrysk pada.

troche duzo tego.... na zime bede robil rozrzad, wiec wymienie od razu kolektor ssacy, ponoc latwiej, wtryski dam do sprawdzenia, jak tylko teraz przyjade, bo to spalanie mnie dobija. Jeszcze EGRa musze zaslepic i korci mnie ten nieszczesny DPF, tylko skad na to tyle kase zebrac....

Jak korekty psują się przez klapy, to z ich zrobieniem bym nie zwlekał.

troche duzo tego.... na zime bede robil rozrzad, wiec wymienie od razu kolektor ssacy, ponoc latwiej, wtryski dam do sprawdzenia, jak tylko teraz przyjade, bo to spalanie mnie dobija. Jeszcze EGRa musze zaslepic i korci mnie ten nieszczesny DPF, tylko skad na to tyle kase zebrac....

Nie baw się w sprawdzanie wtrysków - szkoda kasy. Zrób kolektor, potem sprawdź korekty - aczkolwiek 5 wtryskiwacz ewidentnie wskazuje dużą odchyłkę od normy i myślę, że bez wymiany końcówki wtrysku się nie obędzie.

To mam prosbe o pomoc w zinterpretowaniu jeszcze takiego autka, tym razem 2,0 pali jak glupia,
attachment.php

Załączniki

• 2014-06-30taty 10-56-10.jpg
    2014-06-30taty 10-56-10.jpg
    90.1 KB · Wyświetleń: 653
Cóż, ładny obrazek. Tyle z tego można wywnioskować.
Zrób logi na wolnych i na 2000 obr. i załącz to w formacie csv.

Cóż, ładny obrazek. Tyle z tego można wywnioskować.
Zrób logi na wolnych i na 2000 obr. i załącz to w formacie csv.

Ile sek. lub minut powinno się robić logi?
Mam ok 30s i nie wiem czy takie wystarczą aby coś o korektach powiedzieć.

@sdero, nadworny Analizatorze :D Pozaglądasz? Dodam, że przykładając stetoskop do 1-szego i do 5-tego słychać takie jakby "brzęczenie", przykładając do trzech pozostałych brak tego odgłosu... Od czego zacząć psucie auta?

Załączniki

Na moje oko korekty macie spoko. Tomio trochę gorzej. Używacie oleju 2T? Proponuję po baniaczku i potem na wizytę kontrolną wrócić :cool:
Dodam, że przykładając stetoskop do 1-szego i do 5-tego słychać takie jakby "brzęczenie", przykładając do trzech pozostałych brak tego odgłosu... Od czego zacząć psucie auta?
Dołączam się do pytania.

Na moje oko korekty macie spoko. Tomio trochę gorzej. Używacie oleju 2T? Proponuję po baniaczku i potem na wizytę kontrolną wrócić :cool:

Dołączam się do pytania.

Nie stosowałem jeszcze żadnego oleju 2T ani żadnych dodatków do czyszczenia wtrysków.
Jaki olej 2T byś polecił zastosować?

Lecę drugi bak na 2T LM - widać po korektach, widać zmiany. Tylko to brzęczenie, dzwonienie w dwóch skrajnych wtryskiwaczach mnie zastanawia - to taki odgłos, gdzieś w "tle". Kolejność zapłonu w R5 to 1-2-4-5-3 prawda? Wydawać by się mogło, że "drugi" koryguje "plusa pierwszego", później 4ty podaje za dużo, a piąty go koryguje, a 3ci tam tak do ozdoby :D

To chyba bardziej moja choroba niż auta :D

Amortyzatory
Powrót