• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] komunikat "Have engine checked"

raar2

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 2007 Alfa Romeo 156 1.6 TS 1999
Witam. Wyskoczyło mi coś takiego podczas jazdy i teraz po każdym włożeniu kluczyka wyświetala sie przez kilkanaście sekund, gaśnie i świeci się na żółto ikonka silnika. Z jakiej przyczyny coś takiego mogło się stać? Czy wystarczy podpiąć samochód po komputer by zdiagnozować usterkę i wyłączyć ten komunikat. Przyznam że do ASO to mam chyba ze 100 km i jakoś średnio uśmiecha mi się tam jechać. Silnik w samochodzie to 2.4 JTDM.

Umówiłem sie wstępnie na jutro na podpięcie pod kompa, zobaczymo co i jak.
A tak szczerze to przejechałem się przed momentem - samochód jak jeździł tak jeździ, nie zauważyłem spadku osiągów, ani zwiększonego poziomu spalania (a tak pisze instrukcja, iż takie mogą być skutki).
Jak będę coś wiedział to napiszę. Pozdrawiam

Z niektorymi checkami mozna jeździć, nie zauważając różnicy, nie mniej nie bierze sie on z niczego i oznacza jakas niezgodnosc.

Wczoraj też mi się zaświeciło, podłączyłem wyszło że, wentylator chłodnicy. Usunąłem błąd FES-em i więcej na razie się nie pojawił.

Z niektorymi checkami mozna jeździć, nie zauważając różnicy, nie mniej nie bierze sie on z niczego i oznacza jakas niezgodnosc.
Byłem u fachowca. Na kompie wyskoczyło, że to EGR zawór recyrulacji spalin, tak się to chyba nazywa. Błąd skasowano. Przejechałem parę kilometrów i znó to samo. Po świetach będę miał to to czyszczone. Zastanawiam się czy to pomoże, w razie czego wymieni się zawór. Dlaczego te zawory się brudzą?
Na pocieszenie - byłem u kumpla któy Hondą CR-V przejechał 80.000 km - też ma to samo czyli EGR.

Kur... dzisiaj znowu mi się pojawił ten błąd, przy teście wentylatorów widzę tylko wykonane i nie słyszę wentylatora, czy powinien ruszyć?

Od wentylatorów są 2 przekaźniki w skrzynce obok akumulatora. I z tego co pamiętam to też 2 bezpieczniki. Może coś z tego padło? Spróbuj zamienić przekaźniki miejscami i wykonać test jeszcze raz. Wentylator podczas testu powinien się włączyć.

okazuje się jednak, że w moim przypadku EGR do wymiany (ma coś w środku uszkodzone). Pytanko: zadzwoniłem do serwisu - oferują za 1000 zł nowy lub regenowany za 500 zł (Bołtowicz w Wawie). W sklepie motoryzacyjnym oferują za 700 zł nowy, na allegro jest oferta za 500 zł nowy z 24 m-czną gwarancją firmy Pierburg http://allegro.pl/zawor-egr-pierburg-alfa-romeo-159-2-4-jtdm-i1999189236.html
Co byście wybrali? Co to za firma Pierburg?

Pierburg produkuje zawór EGr na pierwszy montaż, pytanie tylko czy te z allegro to faktycznie są dobre i sprawne. Chyba kolega szewi kiedyś opisywał, że kupił z allegro i padł mu po bardzo krótkim czasie.

w sumie gwarancję dają 2 lata, zobaczymy, sprzedawca ma same pozytywy

Poszukaj na allegro samego elektromagnesu - bo pewnie się spalił jak zawór "stanął" zabity sadzą. Generalnie to najpierw go zdemontuj i porządnie wyczyść może ruszy

faktycznie padł ten elektromagnes, jednak niestety nie ma go na allegro - kupiłem przed momentem zawór, zobaczymy ile posłuży.

tak tylko przy takiej gwarancji masz ekstra formalnosci typu: faktury za montaz/demontaz, opinie serwisu itp. zeby pod koniec pod jakims smiesznym pretekstem Ci jej nie uznac podajac smieszne wytlumaczenie w stylu zawór EGr zepsuł sie na skutek osadzajacej sie sadzy...po 3 miesiacach ? To dosyc odkrywcze bo co przeplywa przez ten zawór jak nie spaliny ? Na szczescie nie wywalilem starego (zachcialo mi sie zmieniac EGR...)

U mnie 470 zeta poszło w kosmos plus kasa na odsylki (najpierw dostalem zawor uszkodzony na dzien dobry z ulamana kostka, a drugi padl po 3 miechach). Radze nie kupowac na allegro, chocby nie wiem co tam sprzedawcy wypisywali o tych zaworach. Niewiele wiecej kosztuje EGR po rabacie w aso lub po porstu mozna zastosowac EGR off mode -. wylaczyc dziada i spokoj raz na zawsze.

Ja kupowałem już przepływomierze i sondy lambada do innych samochodów na allegro i nie miałem problemów. Ważne żeby sprawdzić sprzedawcę, najlepiej kupować od takich co mają już swój sklep zarejestrowany, a nie wystawiają kilka śmiesznych rzeczy.

Szewi a da się go wyłączyć, ten EGR, bez obawy o całą resztę, np silnik? Pytam bom laik?

Amortyzatory
Powrót