[159] Tylna klapa sama sie podnosi

• Autor wątku Autor wątku steevr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ktoś jest bardziej kumaty w niemieckim (w zasadzie chyba każdy, bo ja pojęcie o tym języku mam z Czterech pazernych i Kapitana Kłosa :) ), to jest do sedana czy do SW? Czy ktoś mógłby napisać do sprzedawcy i zapytać, jak to się montuje, czy wymaga to jakichś dodatkowych przeróbek?

Zestaw jest uniwersalny,otwarcie nastepuje przy pomocy guzika.Tak wiec pasuje i do SW i do sedana.

Witam! Koledzy czy w koncu udalo sie zrobic jakies postepy w temacie???

pośledzę temacik co wyjdzie:)

ale patrząc na daty postów to racjonalizatorzy odpuszczają:)

Prześledziłem temat. Brak nowych wpisów a to oznacza że nikt się ze sprawą nie uporał.
Znalazłem coś takiego możliwe do wykorzystania w SW - zamierzam wypróbować http://www.youtube.com/watch?v=_QRFfw5CDWY.
Zasada taka że sprężyny odrzucają klapę a później działają siłowniki - zapewne potrzebne mocniejsze.

cieszyło by takie otwieranie jak w tej skodzinie , szczególnie jak ręce zajęte , tak na marginesie prosty patent sprężyny na siłowniku i po sprawie pewnie ciężej się zamyka odrobine, jak by ktoś namierzył te siłowniki to można przetestować

Ostatnia edycja:
Sprawdzałem swoje siłowniki w SW i nie ma gdzie zmieścić tych sprężyn w miejscu wskazanym na filmiku - po zamknięciu klapy bagażnika tłok styka się z końcówka - trzeba by było jakoś inaczej to rozwiązać.
Nie chodzi o siłowniki tylko o same sprężyny które się zakłada na siłowniki - takich siłowników ze sprężynami raczej w komplecie nie sprzedają :)

Tłok musi mieć odpowiednią długość żeby nie stykał się z końcówką, ale tez musi wystarczająco mocno ścisnąć sprężynę.
Trudno będzie dobrać siłownik z innego samochodu.
Może mamy kogoś na forum kto "siedzi" gdzieś blisko siłowników i ma umiejętności żeby coś "porzeźbić".

nie mam jak zobaczyć jak wygląda w mojej po zamknięciu czy jest jakieś miejsce na siłowniku na sprężynę , trzeba by tylną kanapę zdemontować albo zerknąć przez miejsce na narty spróbuje morze cos będzie widać ale wątpię.

w SW tłok jest tak krótki że nie wiem czy krótszy to już fizycznie możliwe żeby był (zamiana na inny), w sedanie może prędzej da się to zrobić

A czy są jakieś solidne końcówki do tych siłowników? Najlepiej metalowe, cy cuś...

Panowie, nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale w mojej prawie zabytkowej 155, zarówno pokrywa bagażnika jak i silnika otwiera się sama, po lekkim uniesieniu ręką - ok. 20 cm, dodatkowo bagażnik otwierany mam pilotem. Wszystko jest zależne od sprawnych siłowników. Mogę to udowodnić filmikami na youtube, nie mam powodu się przechwalać.

Była tu już sugestia o dodaniu sprężyn na siłowniki w celu pokonania pierwszego oporu, czyli, krótko mówiąc, zastąpienia ruchu dłonią. Standardowo siłownik nie ma prawa od razu zacząć podnosić klapę samoistnie.

Długość tłoka ma takie znaczenie że po zamknięciu klapy musi pozostać trochę wolnej przestrzeni na tulei wchodzącej w tłok żeby w tym miejscu zmieściła się ściśnięta sprężyna, w sw po zamknięciu klapy tłok dochodzi do samego końca i nie ma już żadnego wolnego miejsca na taką sprężynę chyba że może 1 cm ale to zdecydowanie za mało. (widać to na filmiku do którego link podałem wcześniej jak jest zamontowana ta sprężyna).

Wracajac do tematu-znalazłem taki filmik na youtube i wiem, że zrobił to ktoś z forum (niestety nie zapisałem kto)...
http://www.youtube.com/watch?v=9o6pi9ZJ0jc

Właściciel alfy i autor filmiku to kolega " wino-w2 "

Temat o sprężynach jest tutaj - http://www.forum.alfaholicy.org/159...ne_podnoszenie_zamykanie_klapy_bagaznika.html , sam zakupiłem sprężyny, ale są za krótkie żeby dźwignąć klapę w sedanie, nie bardzo mam ostatnio czas żeby się zabrać za założenie dłuższych sprężyn i sprawdzenie tego, ale jak tylko ogarnę temat to się pochwalę.

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót