• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zgasła i nie odpala. Błąd P0191 JTD

Moja radość nie trwała jednak długo koledzy:(:(

Samochód do wczoraj chodził prawidłowo- był co prawda słabszy i spalanie wzrosło o 1,5 l przy bardzo spokojnej jezdzie ale nie o tym...

Otóż zjeżdzając z ronda po wrzuceniu 4 biegu alfa zgasła, zjechałem na pobocze przekręcam kluczyk i alfa odpala. Dojeżdzam do domu podłaczam kompa i wyskakuje błąd P1320 i P0191(błędy P1320 nie było przed wymianą regulatora ciśnienia i pompki w baku).
Błędy kasuje i jadę do miasta, w drodze powrotnej samochód gaśnie ponownie- zjeżdzam na parking odłączam akumulator i auto odpala.
Na biegu jałowym wciskam gaz do podłogi i przy obrotach ok 3000 samochód gaśnie(po wciśnieciu gazu w podłoge obroty jakoś tak mało "energicznie" wzrastały), Potem już samochód gaśnie jeszcze ze 2 razy w krótkim odstępie czasu i świadomy tego że do domu już nie dojadę o włąsnych siłach wzywam mojego niezawodnego ojca ze swoim ducato...
Czekając na "holownik" samochód chodzi sobie na biegu jałowym jakiś czas po czym gaśnie i już nie daje rady go uruchomić. Pompka paliwa w baku pracuje, dolałęm 10l paliwa z kanistru, paliwo do filtra dochodzi ale z pompy CR już nie wychodzi. Po odkręceniu wężyka od wtrysku nić z niego nie leci podczas próby rozruchu, samochód normalnie kręci ale nie chce załapać.
Błędy to P0191 oraz P1320...
Nie wiem czujnik położenia wału poszedł? czy może jeszcze coś...
Żałuję tylko tego że auto zaprowadziłęm do tego j..go łapciucha.
Zdecydowanie odradzam =Diesel serwis Osiecza koło konina.

P0191 Czujnik ciśnienia zbiornika zasilania (listwy) paliwa - sygnał poza zakresem/wydajność.

ja miałem ten sam problem. Nie pomogła wymiana regulatora ani czujnika. U mnie komputer odcinał zasilanie pompy paliwa w zbiorniku. Dorobienie nowego zasilania załatwiło sprawę. W drugim podobnym przypadku przytykał się zaworek w koszu pompy paliwa w zbiorniku i pompka zaciagała powietrze. Czujnik cisnienia paliwa widząc słabe ciśnienia odcina wtryski i gasi silnik. Sprawdź czy na powrocie do zbiornika wraca czyste paliwo czy z powietrzem. Najlepiej załóż przezroczysty przewód na króciec powrotu i zobacz jakie paliwo wraca. Współczuję naprawdę. Mnie mój diesel dawal po jajach ponad w3 tyg dopuki nie obczaiłem co nie gra

Ten P1320 nie daje mi spokoju. Wg tego co wyczytałem to raczej czujnik hala przy wałku rozrządu- P1320 błąd synchronizacji wałka rozrządu do wału korbowodowego. Samochód ma juz 11 lat i raczej mnie nei dziwi że zaczyna się sypać- najgorsze jest to że straciłemd do niego zaufanie. dobrze że nie wyjechałem w jakas trasę 500km:(

To, że samochód ma 11 lat wcale nie oznacza że ma się sypać. Też miałem przygody ze swoją Alfą i trwało to kilka tygodni ale jak już obczaiłem co jest co to w miarę możliwości sam wszystko naprawiam, bo znaleźć godnego zaufania mechanika jest praktycznie nie realne. Uporałem się ze wszystkim sam i bella śmiga aż miło. Tobie proponuję to samo, na forum jest mnóstwo informacji z których korzystam i tobie też to radzę, nie załamuj rąk i nie licz na mechaników którzy na widok Alfy zaczynają się śmiać i rozkładają ręce, wiem z autopsji.

To, że samochód ma 11 lat wcale nie oznacza że ma się sypać. Też miałem przygody ze swoją Alfą i trwało to kilka tygodni ale jak już obczaiłem co jest co to w miarę możliwości sam wszystko naprawiam, bo znaleźć godnego zaufania mechanika jest praktycznie nie realne. Uporałem się ze wszystkim sam i bella śmiga aż miło. Tobie proponuję to samo, na forum jest mnóstwo informacji z których korzystam i tobie też to radzę, nie załamuj rąk i nie licz na mechaników którzy na widok Alfy zaczynają się śmiać i rozkładają ręce, wiem z autopsji.

dawid ma racje nie załamuj rąk tylko działaj.

Czy zepsuty czujnik halla sprawia więc że pompa wtryskowa nie działa podczas rozruchu auta? Narazie rąk nie załamuje mam laptopa znam kody błędów, objawy też po przeszukaniu internetu wskazują na jeb..iety czujnik halla przy wałku rozrządu. Wszystko pięknie tylko żeby samemu ów czujnik wymienić trzeba dostać się pod rozrząd- zdemontowac go plus zamontować ponownie. Ja niestety żadnych bloka nei posiadam i wg mnie ingerencja w rozrząd takiego amatora jak ja może się zle skonczyć...Ja też samodzielnie jakieś tam mniej poważne rzeczy w stylu wymiana przegubu itp staram się robić we włąsnym zakresie ale ukłąd wtryskowy to już wyższa szkoła wywijania batem:)
W tyg. prowadzę belle do bosch serwis do którego mam 400 m od domu oni chociaż mają jakieś urządzenia do diagnostyki ukłądów wtryskowych bo JTD na boschu jest zrobione.

A pytanie czy paliwo dociera do pompy CR? Pisałeś że do filtra dociera, z tego co pamiętam to po drodze z filtra paliwa do CR są jakieś czujniki i zaworki, sprawdź wszystko. Racja że do rozrządu raczej nie warto się samodzielnie dotykać jeżeli wcześniej tego nie robiliśmy.

Bez przesady. W JTD 10V rozrząd nie jest taki skomplikowany. Wszystko na temat jego wymiany można znaleźć na lanciapolska.org

Paliwo do pompy CR dociera patrzyłem już na te zaworki i wszędzie podczas rozruchu cieknie, na wylocie z pompy już nic.
Wiadomo koledzy że na odległość,mając przed oczami tylko te moje wypociny niewiele jesteście w stanie zdiagnozować, aczkolwiek naprawdę doceniam każde słowo:)
Wg fiat ecu scan podczas rozruchu cisnienie ustawione przez ECU winno wynosić 273Bara natomiast osiągane jest max 1,5 Bar:o Czyli pompa ewidentnie nie potrafi utworzyć potrzebnego ciśnienia. I teraz pytanie czy praca pompy wtryskowej zależna jest od prawidłowej pracy czujnika halla
W tygodniu jade do bosch serwis więc zdam się na nich:(

Cały czas wmawiam sobie ten czujnik halla bo łapciuch króty mi regulator wymieniał zarzekał się że z pompą wszystko ok jest, bo gdyby tłoczki sie pourywały to wogóle by nie dało rady jej odpalić po wymianie regulatora normalnie odpalała jezdziła i zgasła ale dało radę ją uruchomić ponownie(doszedł błąd P1320 ale odpalała),..
Może rzeczywiście się tłoczki pourywały tym razem, bo zepsuty regulator ciśnienia, zepsuta pompka w baku, błąd czujnika cisnienia na listwie, teraz gaśniecie częste z możliwoscia odpalenia i błąd czujnika halla i w koncu brak cisnienia na pompie podczas rozruchu to oznaka zerwanych tłoczkuw na pompie CR... Oby nie:(

Ostatnia edycja:
Witam,
skoro pompa w zbiorniku podaje właściwe ciśnienie (ma być ok. 3 bar), regulator ciśnienia na pompie wtryskowej (wysokiego ciśnienia) jest dobry, czujnik ciśnienia na listwie CR jest dobry a podczas rozruchu brak ciśnienia na listwie CR wtryskiwaczy to wniosek jest prosty - uszkodzona pompa wysokiego ciśnienia. Kupić używaną i wymienić.
Ps.
czujnik faz rozrządu (tzw czujnik halla) nie ma nic wspólnego z ciśnieniem na pompie.
Gdy jest uszkodzony to po prostu trzeba dłużej kręcić podczas rozruchu silnika.
Pozdrawiam

W sobotę prowadzę auto do Bosch serwis. Zobaczymy może pompę da się zregenerować czy coś. Wolę zapłacić 500 złotych więcej i mieć spokój bo z używkami to róznie bywa. Jeszcze raz wielkie dzięki za porady!!!

Amortyzatory
Powrót