• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Naprawa/diagnoza/wymiana automatycznej skrzyni biegów 4HP20

• Autor wątku Autor wątku trz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trz

Guest
Witam,
Kupiłem Alfę 3.0V6 z 99 roku z automatyczną skrzynią biegów.
Skrzynia ma problem z pracą na niższych obrotach, czasami w pozycji D na biegu jałowym auto nie jedzie samo do przodu (trzeba dodać gazu), a czasami szarpie (załączy napęd, rozłączy itd.).
Dodanie gazu oczywiście spowoduje załączenie się biegu, ale jest wtedy szarpnięcie (komfort jazdy kiepski).

Generalnie skrzynia nierówno pracuje przy obrotach 1500-2500 na biegach 2 i 3. Wskazówka obrotów faluje +- 300 obrotów. Przy wyższych obrotach nie ma już problemu.

Skrzynia też przechodzi czasem w tryb awaryjny, to znaczy pali się kontrolka skrzyni i cały czas jest 3-ka wbita.
Pomaga wyłączenie stacyjki i włączenie ponownie.

Przejście w tryb awaryjny ma tylko miejsce przy słabszym przyspieszaniu (niższe obroty, a wyższy bieg), wtedy po prostu jest moment, że skrzynia przerzuci np. z 2 na 3, ale w momencie przerzucenia na 3 obroty spadną na tyle, że rozłączy skrzynie (ten sam problem co przy ruszaniu) i załączy mu 2. Jeżeli zajdzie taka sytuacja to przejdzie w tryb awaryjny.
Przy deptaniu nie ma raczej z tym problemu. (wyższe obroty).

Nie wiem do końca jak to wszystko działa, ale moja diagnoza jest taka, że przy niższych obrotach jakby ciśnienie czasami było nieodpowiednie (nie wiem czy tam są jakieś uszczelniacze i/lub elektrozawory).
Zastanawiam się czy bawić w naprawę czy ew. wymianę skrzyni.

Proszę o pomoc.
Namiar na jakąś serwisówkę, albo magika od skrzyń (okolice Dzierżoniowa, Świdnicy).

Swoją drogą czy dużo jest zabawy z przekładaniem skrzyni ręcznej 6 biegowej w miejsce automatu? (łapy skrzyni te same?)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dzisiaj sobie to rozbiorę i popatrzę.
Swoją drogą w jaki sposób mogę połączyć się z komputerem skrzyni w celu szczytania błędów?
Mam interfejs, w Fiat Ecu SCAN nie widziałem nic o skrzyni. Czy Alfadiag albo Unidiag mają taką funkcjonalność?

Na chwilę obecną jedynie AlfaOBD umożliwia diagnostykę skrzyni.

Witam,
Bezproblemu łącze się poprzez AlfaOBD z moim Boschem 2.1, natomiast wybieram skrzynie ZF4HP20 i jest błąd.
W jakiej pozycji powinienem mieć interfejs Viakena? KKL+Engine, ABS, airbag czy 12/13? Może gdzieś tutaj coś źle robię.

alfa.png

Ja początkowo miałem w swoim interfejsie 3 dodatkowe przełączniki (AirBag, ABS, Webasto). Teraz mam już tylko jeden.
Na stałe mam zwarte w interfejsie piny: 1,7,8,9,11,12,13 a pin 3 (AirBag) poprzez dodatkowy przełącznik.
Wedle dokumentacji do FL była na pinie 12, a po FL na pinie 9.

Posiadam interfejs Viaken KKL USB (niebieski z czerwoną diodą). Czy korzystając z programu AlfaOBD będę w stanie połączyć się ze skrzynią 4HP20? Czy są potrzebne dodatkowe adaptery (przejściówki)?

/\
/ \ Tu patrz. Pierwszy post nad tobą. Zmostkuj piny tak jak napisałem i połączysz się ze wszystkim.
||

Ja początkowo miałem w swoim interfejsie 3 dodatkowe przełączniki (AirBag, ABS, Webasto). Teraz mam już tylko jeden.
Na stałe mam zwarte w interfejsie piny: 1,7,8,9,11,12,13 a pin 3 (AirBag) poprzez dodatkowy przełącznik.
Wedle dokumentacji do FL była na pinie 12, a po FL na pinie 9.

Mam pytanko dlaczego pinu od AIRBAG również nie można zewrzeć do pozostałych??
Oraz czy zwarcie tych pinów 1,7,8,9,11,12,13 nie zakłóci/uszkodzi poszczególnych centralek podpiętych pod te piny??

Masz gdzieś opis który pin ODB, w Alfie 166, za co odpowiada??

Jeszcze pytanie co do programu AlfaOBD, po wybraniu Alfy 166 i silnika w prawym oknie jest prośba o podanie 5 cyfrowego pinu, o co tu chodzi??

Ostatnia edycja:
Rozebrałem boczek od strony pasażera, ujrzałem 3 przekaźniki i zieloną skrzyneczkę (chyba od szyb). Przekaźniki suche, ale ze śladami płynu. Zielona skrzyneczka się kleiła i przewody do niej też...
... a gdzie jest komputer skrzyni? Nadal DTE mi nie działa, to bym troche może samodzielniejszy był.

Komputer powinien być na samym dole (BOSCH), z grubą czarną wiązką kabli w siatkowej otulinie.

W jaki sposób zmostkować PIN-y w kabelku VAG KKL?

danus77, czy udało Ci się połączyć z komputerem skrzyni dopiero po zmostkowaniu PIN?

Do Kubicze:
1. Pinu od AirBag nie wolno mostkować ze względów bezpieczeństwa. W przypadku uszkodzenia interfejsu mogłoby dojść do wystrzału poduszek. Grzebanie w kompie AirBag musi być robione ze wszelką świadomością występujących zagrożeń.
2. Zwarcie wspomnianych przeze mnie pinów nie zakłóca pracy pozostałych, ponieważ program na etapie łączenia komunikuje się ze ściśle określonymi adresami przypisanymi do poszczególnych centralek.
3. Wszelkie opisy odnośnie gniazda OBDII w AR166 są u mnie na chomiku wraz z podziałem na odpowiednie przedziały rocznikowe. Chomik -> patrz sygnatura.
4. Pole CODE CARD jest ładnie opisane w instrukcji i nie jest wymagane do połączenia. Wymagane jest tylko dla specyficznych operacji dla silnika, immo i centralnego, przy czym pierwsze dwa kody to kody od imma a ten drugi znany jest tylko serwisowi.

Do feecle:
1.Tak dopiero po zmostkowaniu pinów łącze się bezproblemowo ze wszystkimi centralkami.
2. Zmostkowanie pinów polega na rozkręceniu obudowy i polutowaniu między sobą wymienionych pinów.

Czy AlfaOBD prawidłowo odczytuje i usuwa kody błędów skrzyni biegów?

Czy AlfaOBD prawidłowo odczytuje i usuwa kody błędów skrzyni biegów?

Ciężko mi odpowiedź na to pytanie, bo nie mam żadnych błędów skrzyni i za bardzo pomysłu jak na szybko jakiś wywołać aby sprawdzić.

Połączyłem się ze skrzynią. Nie było żadnych błędów.
Nie mogę niestety zrobić ActiveTest bo AlfaOBD demo nie ma takiej funkcjonalności.
Skoro komputer nie zapisał żadnych błędów to jeszcze może ratunek w zamoczonym komputerze?

Mam porozbieraną Alfe dostałem się do modułu chyba komfortu pod ICS-em, do przekaźników prednich szyb, nawet do ECU.
Natomiast nadal nie mogę zlokalizować komputera skrzyni. Co trzeba porozbierać jeszcze?

Przerobiłeś kabelek zgodnie z instrukcjami kolegi danus77 czyli zmostkowałeś PIN-y?

Aby dostać się do komputera skrzyni musisz zdjąć obydwa boczki przy nogach. Komputer jest przykręcony do podłogi.

Czyli boczek od strony kierowcy też zdjąć?
Nie zmostkowałem pinów tylko poczytałem dokumentacje OBD od kolegi danus i znalazłem na którym PIN-ie pracuje skrzynia i znalazłem przełącznik na VIAKEN-ie 12/13. Zadziało od ręki.
Jak zmostkujesz też będzie dobrze.

Tak. Od strony kierowcy również zdejmij. Znacznie lepszy dostęp.
Który to PIN? Więc wystarczy użyć przełącznika 12/13 na kabelku VIAKEN?

Ostatnia edycja:
Nie pamiętam, nie mam przed sobą tej dokumentacji, albo 12 albo 13. W tych PDF-ach od danusa były oznaczone jako EAT albo CAE nie pamiętam (jeden ciul).
Przełącz na 12/13 i musi działać.

Automatic gearbox uses the same pin 7 as engine, no need to
modify interface to connect to it.
Powyższą informację uzyskałem od autora programu AlfaOBD. Komputer skrzyni biegów znajduje się na tym samym PIN co komputer silnika. Mamy więc sprzeczne informacje. O co kaman?

Amortyzatory
Powrót