• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Centralny,dzwi kierowcy mały problem....

Auto
Służbowe wozidło pasek b7
Witam,

Dzisiaj po obronie mgr, chce wejść do alfy a tu kuku. Drzwi od kierowcy nie otwierają się z zewnątrz i wewnątrz, więc musiałem przeskakiwać przez siedzenie pasażera na miejsce keirowcy. Następnie myślałem, że to możę być sprawa mechaniczna i rozebrałem drzwi od środka, cięzko było ale się dało. linka ok, cięgna itp też okey. Ko kilku próbach centralny zaczął dziwnie sie zachowywać. Po przekreceniu kluczyka zaczął otwierać drzwi i zamykąć. Teraz zablokowane są drzwi tak jak kierowcy prawie wszystkie... Wiecei jaka może być tego przyczyna?

Da się odłączyć centralny zamek jakoś od zasilania? Bo drzwi od kierowcy a także tylnie nie otwierają się i nie zamykają, czyli cała lewa strona. Nie można nawet ręcznie rygla podnieść...

Jak to się nie da? cięgno zamka do siebie i co, nie da się otworzyć? jeśli tak to elektronika na tyle nie blokuje że nie da się otworzyć. Sprawdź żółty przekaźnik pod ics-em dostaniesz się do niego odkręcając boczek przy pedale gazu oraz centralkę zamka.

Ostatnio miałem ten sam problem co Lord w lewych tylnych drzwiach. Przy otwieraniu/zamykaniu pilotem rygiel delikatnie się poruszał. Drzwi nie dało się otworzyć ani od środka ani od zewnątrz. Nie byłem w stanie również za pomocą kombinerek wyciągnąć rygla...normalnie zablokowane wszystko na amen. Okazało się, że wysunął się z zamka ten pręt/cięgno idące od zewnętrznej klamki i delikatnie podstawił dźwignię na zamku, uniemożliwiając w ten sposób jakiekolwiek otwarcie drzwi.

Jak to się nie da? cięgno zamka do siebie i co, nie da się otworzyć? jeśli tak to elektronika na tyle nie blokuje że nie da się otworzyć. Sprawdź żółty przekaźnik pod ics-em dostaniesz się do niego odkręcając boczek przy pedale gazu oraz centralkę zamka.

Sprawdziłem przekaźnik zółty i jest ok, poprawiłem luty i dalej dupa zbita... Boczek prawie udało mi sie ściągnąć bez połamania od strony kierowcy:D myślę że w sobotę będę dalej z tym się bawił, ale jest masakra... Rygle na maksa trzymają, a cięgno zamka do siebie pociągnąć czy jak? Bo wczoraj coś tak pociągnełem że tył za kierowcą to samo czyli zablokował się. A włąśnie bo próbuje ściągnąć boczek kierowcy bez możliwości otwarcia drzwi. Odkręciłem 2 śruby na dole, ciężko było ustalić gdzie sie znajudują, Odkręciłem 2 w przełącznikach od szyb, 1 od klamki, głośnik wyciągnąłem i mocowanie ich do drzwi, i boczek od lusterka. Są jakieś jeszcze sróby trzymające? Bo Boczek od lewej udało mi się ściągnąć w prawie 3/4 wielkości i trzyma i koniec prawej.

Ostatnia edycja:
są tam takie plastikowe zatrzaski może one trzymają. Na środku są jeszcze 2 śruby trzymające cały bok pod panelem sterującym szyby lusterka itp. na torksa.

torksy też odkręciłem:D jutro zrobie próbe odchylenia boczka bardziej jak się da, żeby rękę wsadzić i pociągnąć cięgno...

A ma coś wspólnego cięgno w klamce, że tył mi zablokowało przez moje próby ciągnięcia. Wcześniej ciągnęłęm linkę od klamki wewnętrzej...

raczej mieć nie powinno ale wszystkiego można się spodziewać. Jak boczek odkręcisz musisz go podnieść do góry tak profilaktycznie piszę.

zlokalizowałem przyczynę, mianowicie uszkodzeniu uległ zamek drzwi lewych przednich. Pękło mocowanie idące do klamki wewnętrzenej, przez moim zdaniem zamek. Po odciągnięciu cięgna, wyłączeniu centralnki dalej auta nie można otworzyć. Wiecie gdzie można kupic taki zamek, prócz allegro? i cenowo jak to wygląda?

A i boczek da się ściągnąć przy zamkniętych drzwiach, więc mit został obalony. Boczek nie został połamany i nic uszkodzonego przy ściaganiu.

Oczywiście że się da bo sam zdejmowałem kilka miesięcy temu;)Ja kupowałem nówkę( używany odradzam ) u chłopaków z atuosklepu około 250zł tak mi się kojarzy

A mam takie pytanko, czy da się wyciągnąć zamek z drzwi bez jego rozwalania?

Dzisiaj zrobiłem w końcu drzwi kierowcy, śmigają jak szalone:D ale tylnie nie chcą się otworzyć ani w jedną ani w drugą stronę. Czy zepsucie przednich mogło spowodować uszkodzenie drugich???? Bo w przednich drzwiach padła zębatka, połamała się cała w zamku siłownika. A tylnie za kierowcą też nie chcą się otworzyć... Miał ktoś taki problem??

Amortyzatory
Powrót