Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Lista problemów 2.4 JTD ??

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

ad6 - http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ow_na_luz.html

u mnie 5-tka nie chciała wchodzic i lewarek nie odbijał - po zabiegu jak ręką odjął

- - - Updated - - -

co prawda w 166 dostęp jest nieco gorszy, bo trzeba demontować zbiorniczek płynu chłodniczego i węże. Ja tego nie robiłem bo za dużo zachodu, Wygodniej (dla mnie) zdjąć lewe koło, nadkole i dośtęp jako taki jest

Użytkownik Rowerzysta Avatar pwr79
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 '2001, 2.4 JTD 140KM

Domyślnie

Cytat Napisał dawidmk7 Zobacz post
    ad6 - http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ow_na_luz.html

u mnie 5-tka nie chciała wchodzic i lewarek nie odbijał - po zabiegu jak ręką odjął

- - - Updated - - -

co prawda w 166 dostęp jest nieco gorszy, bo trzeba demontować zbiorniczek płynu chłodniczego i węże. Ja tego nie robiłem bo za dużo zachodu, Wygodniej (dla mnie) zdjąć lewe koło, nadkole i dośtęp jako taki jest

*Jeżeli 2.4 to żadnego koła ani abiorniczka nie trzeba zdejmować. 20min zajmuje całość operacji - wszystko dostepne od góry.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

p0404 - masz zaślepiony EGR?
    p0101 - przepływka szwankuje albo kabelki do niej dochodzące - czy po odpięciu przepływki czujesz jakąś różnicę w jeździe?
    p0191 - czujnik wysokiego ciśnienia paliwa ?! nie znam, nie powiem gdzie tego szukać i co z tym robić...
    p0235 - czujnik doładowania - umieszczony w kolektorze, który warto przeczyścić benzyną ekstrakcyjną, z tego co pamiętam - ważne, żeby go jakoś pod ciśnieniem przeczyścić, np. za pomocą kompresora i pistoletu malarskiego. Na pewno uważać, czyszcząc jakimś małym pędzelkiem. Wogóle, to najlepsza opcja, to zdjęcie kolektora ssącego i wyczyszczenie syfu, który tam się znajduje + zaślepienie zaworu EGR
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

bylem w weekend zobaczyc z kablek diagnostycznym co nie bangla, takze auto widzialem

P0191 to może być czujnik na listwie CR, generalnie błąd może powstawać z racji brudnego regulatora ciśnienia także moim zdaniem najpierw zacząc od czyszczenia tego.
    EGR kolega ma zaślepiony także błąd będzie się pojawiał
    przepływki nie odpinaliśmy ale mam u siebie 2 na podmianę (od wersji 150KM - bedzie pasowac ?)
    generalnie jest jeszcze rura IC-dolot peknieta, także to jest 1 rzecz jaką musi zrobić bo czujnik doładowania może wtedy kłamać.

najbardziej mnie martwi dzwięk przy przyspieszaniu- jak przyjedzie do mnie to nagramy go i wrzucimy tutaj- albo zrobi to we własnym zakresie
    od strony pasażera jeszcze się zamek nie zamyka ( kołek nie opada)- rozumiem, że uszkodzony jest siłownik zamka + zamykanie z kluczyka nie działa- dioda nie mruga(bateria była podobno wymianiana- uszkodzenie kluczyka ? czy centralka w tylnej półce ?)

Użytkownik Świeżak Avatar dejvid27
    Mieszka w
    Auto
    Była 156 1.9 Jtd & 166 JTD i Alfa GT JTDm Collezione

Domyślnie

Dzięki Krystian za opis błędów :-)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

Cytat Napisał dejvid27 Zobacz post
    Dzięki Krystian za opis błędów :-)
    interpretację podał kolega grzgar ja tylko uzupełniłem, jemu podziekuj

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Nie no, c'mon - kiedyś w innym temacie się pytałem kolegi, czy rura turbo -> IC oraz IC -> kolektor są w porządku. Mówił, że tak...

Problemy z przyspieszaniem zaczyna się właśnie od przewodów - tylko że wtedy słychać syczenie, gwizdanie itp. Ja miałem coś takiego, że jechałem na 5 biegu i jak przyspieszałem, to autko chwilę gnało do przodu, chwilę brakowało mocy, znowu przyspieszało i znowu brakowało mocy i tak w koło Macieju...
    Później sprawdza się EGR i zaślepia jak coś.
    Dopiero turbo.

Wymieńcie przewód IC -> dolot (ten górny rozumiem przewód), czyli 10 minut roboty i sprawdźcie, bo jest szansa, że temat się rozwiąże

Z przepływką to nie wiem czy będzie pasować, ale można spróbować - raczej powinno być ok.

Zresztą można sprawdzić przepływkę za pomocą logów, tylko trzeba je sczytać najpierw podczas jazdy.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

dokładnie, w tym przypadku też jest problem z przyśpieszaniem ciągnie ale w pewnym momencie jest strzał i mocniej depta później słabiej i też mówiłem, że wszystko co się tyczy powietrza i doładowania będzie kłamało przez tą walniętą rurę. wersja 136 konna nie miala geometrii turbiny czy miala inaczej sterowana niż w 150 konnej ? bo rozumiem, że sztangę trzeba wyregulowac ( Dawid w grudniu wymieniał- regenerował turbo)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Wszystkie JTD miały zmienną geometrię, zwłaszcza te 2.4 JTD (136 KM, 140, 150 itd...).
    Po prostu w wersji 136 KM sterowanie gruszką turbiny odbywa się za pomocą podciśnienia wytworzonego przez samą turbinę, a nie za pomocą komputera i zaworka.
    Stąd dość często są problemy z regeneracją turbo, bo pomimo, że turbo może być dobrze zregenerowane, to wirnik może nie być oryginalny i przez to wytworzone wyższe podciśnienie w zimnej stronie turbo, zbija za mocno podciśnienie wytwarzane przez gruszkę, przez ruszenie gruszki i zmianę geometrii - to wszystko dzieje się na niskich obrotach, stąd autko pomimo regeneracji jeździ słabo...
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Świeżak Avatar dejvid27
    Mieszka w
    Auto
    Była 156 1.9 Jtd & 166 JTD i Alfa GT JTDm Collezione

Domyślnie

grzgar zdawało mi się wtedy jak sprawdzałem że rura jest OK ,może strzeliła teraz w jakimś czasie Sprawdzimy jak podjadę do kolegi z nową rurą i opiszemy czy coś się poprawiło .
    Apropo turbo - pójdzie je wyregulować ???
    Dzięki grzgar
    Ostatnio edytowane przez dejvid27 ; 05-03-2013 o 11:53