• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Rozrząd i zapłon - źle ustawiłem

• Autor wątku Autor wątku dosman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dosman

Guest
Narobiłem sobie bigosu, nie sprawdziłem znaków przed zmianą rozrządu. Ustawiłem wg znaków i przy odpalaniu poszedł ogień z kolektora. Ratujcie mnie i moją "alkę".
Niech mi ktoś napisze jak Abel krowie co mogę zrobi aby to zadziałało-PROSZĘ

alfa33 1.7 8 zaworów

sprawdz czy wszystkie znaki pokrywają się pod osłoną rozrządu i na kole zamachowym z ustawieniem aparatu rozrządu jeśli taki jest

znaki na kole zgadzają się ze znakami rozrządu.
Jak mam ustawić aparat zapłonowy aby się dalej coś zgadzało to tego nie wiem.
Proszę o opis gdzie sąznaki na aparacie itp.
i skąd ten wybuch w kolektor??????
Jeszcze jedno- jeśli znaki na kołach się zgadzają to na co ma patrzeć palec rozdzielacza.
i jaka jest kolejność zapłonu-sam już nie wiem o co pytać.

dosman napisał:
Jeszcze jedno- jeśli znaki na kołach się zgadzają to na co ma patrzeć palec rozdzielacza
Powinien wskazywać zapłon pierwszego cylindra

Ręce mi opadają, znaki się zgadzają, Pierwszy tłok jest w najwyższym położeniu i w tym miejscu jest iskra natym tłoku i dalej wali jak z moździeża. Może ktoś mi poda jakiś rysunek z opisem jak mają by załżone przewody kolejno na zapłonie itp :( :>>>

Przewody 1-3-2-4. Ustawiasz rozrząd według znaków( zakładam że tak zrobiłeś , jeżeli nie skorzystaj z opcji "szukaj" na pewno jest opisane). Potem ustawiasz wał na znak "T" i w tym miejscu ma być ustawiony znak na podstawie aparatu zapłonowego ( będzie to po prostu kreska na krawędzi) na przeciwko środka palca rozdzielacza.

Ustawiasz tak i ma być git. odpalasz auto, jakaś jazda próbna potem kontrola czy zapłon dalej jest na znakach( jeśli nie to poprawka) i gotowe.

pilnie proszę nadal

qdlacz007 napisał:
Przewody 1-3-2-4. Ustawiasz rozrząd według znaków( zakładam że tak zrobiłeś , jeżeli nie skorzystaj z opcji "szukaj" na pewno jest opisane). Potem ustawiasz wał na znak "T" i w tym miejscu ma być ustawiony znak na podstawie aparatu zapłonowego ( będzie to po prostu kreska na krawędzi) na przeciwko środka palca rozdzielacza.

Ustawiasz tak i ma być git. odpalasz auto, jakaś jazda próbna potem kontrola czy zapłon dalej jest na znakach( jeśli nie to poprawka) i gotowe.

jeśli mam pierwszy tłok w najwyższej pozycji to czy w tym miejscu powinien być znak " T " ?? i iskra na pierwszym? :cry:

znak "T" powinien być iskra nie bo iskra ma wyprzedzenie. Ale zrób tak jak napisałem, najpierw rozrząd ustaw, potem zgrywasz znak "T" ze znakiem na podstawie aparatu zapłonowego i środkiem palca rozdzielacza. I powinno być OK. Ustawiłeś dobrze rozrząd??????? Jak masz pierwszy tłok w górze , wtedy dokładnie ustaw znak "T" potem ustaw aparat zapłonowy tak jak wyżej pisałem i w tym miejscu gdzie jest palec tam powinien byś przewód pierwszego tłoka i potem zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara zakładasz kolejno przewody 3-2-4. Rozumiem że wiesz który cylinder jest który w kolejności :d jak by nie to poniżej schemat :d

1 3
| |

| |
2 4 >>>tył auta

jeżeli tak zrobisz i nie zadziała,zamień przewody miejscami : przewód 1 z 4 i przewód 2 z 3.

qdlacz007 napisał:
jeżeli tak zrobisz i nie zadziała,zamień przewody miejscami : przewód 1 z 4 i przewód 2 z 3.
Oznaczałoby to przesuniecie zapłonu o 180 st

qdlacz007 napisał:
znak "T" powinien być iskra nie bo iskra ma wyprzedzenie. Ale zrób tak jak napisałem, najpierw rozrząd ustaw, potem zgrywasz znak "T" ze znakiem na podstawie aparatu zapłonowego i środkiem palca rozdzielacza. I powinno być OK. Ustawiłeś dobrze rozrząd??????? Jak masz pierwszy tłok w górze , wtedy dokładnie ustaw znak "T" potem ustaw aparat zapłonowy tak jak wyżej pisałem i w tym miejscu gdzie jest palec tam powinien byś przewód pierwszego tłoka i potem zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara zakładasz kolejno przewody 3-2-4. Rozumiem że wiesz który cylinder jest który w kolejności :d jak by nie to poniżej schemat :d

1 3
| |

| |
2 4 >>>tył auta

Wielkie dzięki, odpaliłem . nie wiem tylko czy nie pogiołem wcześniej zaworów, ale to się okaże gdy poskrecam do końca, bo teraz odpaliłem na kilka sekund bez chłodzenia płynem. Jutro składam resztę i zobaczymy co nabroiłem.
Jeszcze raz wielkie dzięki-Pozdrawiam

75andrew155 napisał:
Oznaczałoby to przesuniecie zapłonu o 180 st

dokładnie tak :D

Co do pogięcia zaworów zapłonem na pewno nie byś tego nie zrobił , tylko rozrządem jest taka możliwość. Życze powodzenia w dalszej pracy :d

Mam głupie pytanie, ale wole zapytać niż coś źle zrobić, jak ustawić rozrząd na wałkach rozrządu? Tzn. na kolach rozrządu są dwie kreski i sugerując się tymi dwoma kreskami ustawiamy pod otwór w metalowej osłonie rozrządu, jedna kreska na początku otworu, a druga na końcu, czy jakoś inaczej? Po doświadczeniach z kołem zamachowym już wole się zapytać.

Witam!
Chcialbym zadać tylko jedno pytanie , a mianowicie czy po wymianie rorządu istnieje możliwość ,że przestawi się on po jakimś czasie , czy raczej jest to nie możliwe ?

Amortyzatory
Powrót