• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] więcej basu bez pomniejszania bagażnika

misio1

Nowy
Auto
AR166 3.0 Sporttronic 2004r, AR147 1.6TS 105KM
Witam.
Szukam koncepcji. W mojej alfie brakuje mi trochę głębokiego basu (mimo że mam DSP i głośniki w półce) i tak sobie kombinuję... mam taki wzmacniacz (sobie leży nieużywany od pewnego czasu):

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD]KENWOOD KAC-645

131.jpg
Dane techniczne:

• Maksymalna moc 4 x 50 Watt - 4ohm
  • Moc rzeczywista ( sinus ) 4 x 25 Watt - 4ohm, zniekształcenia 0.08%
  • Moc rzeczywista ( sinus ) 2 x 70 Watt - 2ohm, zniekształcenia 0.8%
  • Moc rzeczywista ( sinus ) 2 x 25 Watt + 1x 70 Watt - 4ohm,
  • Moc rzeczywista ( sinus ) 4 x 35 Watt - 2ohm, zniekształcenia 0.8%
  • MOS-FET
  • Model: 1995
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Pierwsza opcja jaką rozważam to wstawienie w tylną półkę, zamiast oryginalnych głośników, jakieś woofery 8" (gdzieś czytałem na forum, że jest to możliwe) i zasilić je z tego wzmaka.

Druga opcja to zabudowa gdzieś w bagażniku takiego wooferka, tylko tu jakoś brakuje mi pomysłów gdzie... Może w tej wolnej przestrzeni z prawej strony gdzie są bezpieczniki?
208 boczek bagaznika prawy.jpg
Tylko to musiała by być jakaś demontowalna skrzynka... Nie chcę pomniejszać pojemności bagażnika, bo wożę w nim zapas (gaz w kole) i ledwo mi wystarcza taka pojemność jak mam w tej chwili.
Co do głośników w drzwiach, to pewnie w najbliższej przyszłości też się za nie wezmę, i za wygłuszenie drzwi, ale najpierw bagażnik.

Macie jakieś pomysły/sugestie?
Budżet niestety mam niewielki więc proszę o nieodlatywanie z cenami sprzętu :P

Jak niewielki budżet to odseparowany zestaw na przód i pod wzmaka to podepnij. I żadnych innych nie będziesz potrzebował.

Dokładnie, jak kolega wyżej napisał. Wygłuszyć drzwi, zestaw np. Hertz DSK pod wzmaka i będzie łupnięcie. Mniej zabawy a efekt lepszy. Tylna półka i głośniki typu woofer to zły pomysł.

Moim zdaniem magnat jest dobry ale pod samo radio. Jeśli chodzi pod wzmaka to musi być coś lepszego. Jak dla mnie Hertz jest idealnym rozwiązaniem i stosunkiem jakość/cena.

Hertz DSK, Helix Blue - pod radio. Jak będzie mało to wtedy wzmacniacz.
Od razu napiszę, że ten wzmak to jest słaby jakościowo i pewnie mocowo też, pomimo że (przypuszczam) jest na chwalonych (przynajmniej kiedyś) tranzystorach Sanken. Mam 'brata' 845 i w porównaniu 2x słabszym uDimension Junior to Kenwood jest porażką - nadaje się tylko pod suba.
Twój będzie miał problem nawet z subem bo w mostku jest za słaby.

A orientujecie się może ile maty bitumicznej potrzeba na wygłuszenie jednych drzwi z przodu?
A co do wzmacniacza, to grał kiedyś w mostku na głośniku Alphard LW1200 30cm (jeśli dobrze pamiętam) i całkiem nieźle wymiatał... A co do jakości, to porównywaliśmy kiedyś z jakąś chińszczyzną i grał duuużo lepiej więc zależy od punktu odniesienia...

Ostatnia edycja:
Hertz DSK, Helix Blue - pod radio. Jak będzie mało to wtedy wzmacniacz.

Kolego Ty masz 156, jak wiesz w 166tce siedzi ICS, którego moc wyjściowa jest bardzo niska. Jeśli chce się osiągnąć jakiś przyzwoity efekt, koniecznie trzeba dać wzmaka.
Te głośniki, które wymieniłeś, nie zgrają dobrze pod ICSem. Znaczy, na pewno zagrają lepiej, ale szkoda nie wykorzystać ich potencjału.

Kolego Ty masz 156, jak wiesz w 166tce siedzi ICS, którego moc wyjściowa jest bardzo niska. Jeśli chce się osiągnąć jakiś przyzwoity efekt, koniecznie trzeba dać wzmaka.
Te głośniki, które wymieniłeś, nie zgrają dobrze pod ICSem. Znaczy, na pewno zagrają lepiej, ale szkoda nie wykorzystać ich potencjału.

Oryginalne glosniki pod ICS maja 2 ohm. Wymiana ich na zwykle 4 ohm to tez koniecznosc podlaczenia wzmacniacza ;)

Wysłane z mojego GT-B5330 za pomocą Tapatalk 2

Fakt, mam 156, ale tam też siedzi zwykły Blaupunkt warty 200PLN, który o dziwo (!!!) jest mocniejszy niż ICS. W takim razie przepraszam, bo nie byłem świadomy a nie sprawdziłem.

Głośniki, które podałem to najlepsze z możliwych w niskim budżecie, jakie ktokolwiek dopuszcza do montowania pod radio. Oczywiście jeśli w 166 głośniki mają po 2 omy i oryginalny wzmacniacz jest taki słaby to ten Kenwood zapewni właściwe wrażenia.

Alphard mógł zagrać dobrze bo ma wysoką sprawność - wg katalogu 92dB. Do tego ma 120W co nie jest wysoką wartością dla głośników 30cm.

Alphard nie mógł zagrać dobrze, bo to alphard. Tanie, kiepskie i nie gra tylko robi łubudubu. Tak samo głośniki w półce, rzadko kiedy to zagra, bo albo mają plastikowe obudowy albo wspólną komorę w postaci bagażnika. Albo dobry, odseparowany zestaw na przód i wzmacniacz, albo sub do bagażnika...

OK. W takim razie wiem w jakim kierunku iść. Najpierw zainwestuję w maty bitumiczne a później w głośniki. Czy jest ktoś w stanie określić ile maty będzie mi potrzebne??

A co chcesz tą pianką uzyskać?
Ta pianka ma sens tylko wewnątrz drzwi - ogólnie pianką w stronę fal dźwiękowych. Co chcesz tłumic pod tapicerką?

W twoim przypadku zastosowanie samych mat a tych mat z pianką pod tapicerkę da taki sam rezultat.

Chodzi ogólnie o to, że pianka jest tańsza więc zastanawiam się czy nie można jej gdzieś wykorzystać zamiast mat? Może tak jak piszesz dać ją na blachę na zewnętrzną blachę drzwi? Pytanie czy jej właściwości są gorsze od mat?

Ostatnia edycja:
Zamiast mat - nie. Dodatkowo na wewnętrzną stronę plastikowego boczka - tak. Mata (najlepsze są z gumy butylowej, nie bitumiczne) ma za zadanie stworzenie dla głośnika zamkniętej, szczelnej komory w drzwiach i wygłuszenie blach (by nie grały razem z głośnikiem). Wytłumienie jest wg mnie najważniejszą rzeczą w poprawie dźwięku. Potem wzmacniacz, lepsze głośniki i na końcu radio.

Co prawda ja mam Sportwagona ale jeżeli brakuje Ci basu moim zdaniem najlepsza opcja to wstadzenie suba w bagażnik a nie żadne maty (alfa moim zdaniem jest już wygłuszona - ja pomimo tego głośnika nie robie wioski na zewnatrz. Jedynie słychać lekkie dudnienia - ale to nieuniknione :) ). W swojej Belli mam zamontowane coś takiego: >> http://www.forum.alfaholicy.org/pod...robilas_przy_swojej_alfie-91.html#post1264179. Nie zajmuje to dużo miejsca a ładnie ładuje basem. Myśle, że u Ciebie w 166 też coś tam miejsca znajdziesz. :)

No właśnie też myślałem o czymś takim, ale jedyna wnęka jaką mógłbym wykorzystać w bagażniku, to ta po prawej stronie przy bezpiecznikach, ale nie jest ona za głęboka i nie wiem czy to będzie dobrze grało... W Lancii Dedrze miałem kiedyś w podłodze głośnik, ale tam był niewykorzystany schowek o dosyć dużej pojemności i nie miałem tam gazu...

Ostatnia edycja:
Wbrew pozorom Sportwagon też nie ma tam za dużo miejsca - sedany mają znacznie więcej w 156. Porównaj sobie z kimś co ma 156SW czy masz mniej czy więcej miejsca. :)

Może podaj kwotę jaką jesteś w stanie wyłożyć na sprzęt na tą chwilę to coś poradzimy.. Zaznaczam iż możesz robić małe updejty co jakiś czas na czym lepiej wyjdziesz. Np, najpierw wygłuszasz drzwi i zestaw odseparowany, który w późniejszym czasie będzie miał potencjał na zagranie pod wzmacniaczem. Kolejnym krokiem będzie kupno suba.

Amortyzatory
Powrót