• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 166 system audio by tomaz STEP 2

tomaz

Aktywny
Auto
166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily
Witam,

Po dosyć długiej przerwie w temacie audio, podczas której cieszyłem się tym, co mam ;) postanowiłem zmodyfikować nieco system. Zmiana jest niewielka, ale jednak dość znacząca. Mój obecny system opisany jest tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/car_audio/14078-radio_zamiast_ics.html

W skrócie przed zmianami:
- radio Pionner (budżetowe) w schowku
- sygnał z ICS podpięty na wejście w Pioneer
- głośniki przód DEGO, tył ori - wszystkie podpięte pod Pioneer
- sterowanie radiem z pilota na podczerwień (tylko taki był dostępny) - podciągnięty kabelek do schowka z diodą na końcu
- z radia wyciągnięty sygnał na suba pociągnięty do bagażnika
- w bagażniku wzmacniacz mono Eyebrid + sub JL Audio 30cm (obudowa zamknięta)

Czemu w ogóle ruszałem sprzęt?
Otóż:
- denerwował mnie mały bagażnik (bo sub całkiem spory jest)
- dźwięk z suba w bagażniku dobiega z lekkim opóźnieniem (przynajmniej takie jest wrażenie) i jest nieco stłumiony

Dlatego też pozbyłem się suba, a jego miejsce zajął głośnik RE Audio 20cm umieszczony pomiędzy siedzeniami na tylnej kanapie (za podłokietnikiem). Załatwia to dwie sprawy: głośnik gra bezpośrednio do kabiny + nie zajmuje miejsca w bagażniku (przynajmniej nie tyle co sub).

Początkowo zakładałem skonstruowanie obudowy otwartej (bass-reflex) z otworem na kabinę, ale po pierwszych odsłuchach chyba pozostanę przy gołym głośniku :)

Montaż nie był trudny: odpowiednio docięty MDF (18mm), podfrezowany pod głośnik, naklejony filc (z braku cienkiej gąbki), na to tzw. skóra ekologiczna (czyt. skaj), wmontowany głośnik, przyciśnięte to wszystko maskownicą. Efekt widoczny na zdjęciach :)
Całości nie trzeba mocować, bo wchodzi mocno na wcisk w swoje miejsce. Podłokietnik można złożyć - wystaje nieznacznie, spokojnie można na tym miejscu siedzieć :)

Z efektu jestem bardzo zadowolony - dźwięk jest bezpośredni (w sensie: gra tu i teraz, a nie gdzieś taaaam, daleko), basu jest sporo i jest całkiem głęboki. Głośnik gra miękko, czysto, nie buczy, nie słyszę podbarwień. Mogę z czystym sumieniem polecić (model RE-8S4). Koszt modyfikacji: niecałe 300zł. Biorąc pod uwagę to, że sprzedałem suba, to jestem nawet do przodu ;)

Generalnie system jest jeszcze przed strojeniem, ale już mi się podoba. Gdybym miał teraz robić to od zera, to na pewno wybrałbym taką konfigurację :)

Załączniki

• sub01.jpg
    sub01.jpg
    84 KB · Wyświetleń: 1,063
  • sub02.jpg
    sub02.jpg
    40.4 KB · Wyświetleń: 435
  • sub03.jpg
    sub03.jpg
    71 KB · Wyświetleń: 358
  • sub04.jpg
    sub04.jpg
    86.2 KB · Wyświetleń: 410
  • sub05.jpg
    sub05.jpg
    80.1 KB · Wyświetleń: 1,585
Wygląda to zachęcająco, powiedz mi bo może źle zrozumiałem zrobiłeś tak jak by przednią ścianę obudowy głośnika a jego tył widać w bagażniku ?

dokładnie, tył głośnika widać w bagażniku :)

Powiem szczerze, że podoba mi się twoje rozwiązanie, sam mam dołożone radio(Pionner) zmienione głośniki przód(zestaw odseparowany hertz ESK 165) i tył też ale nazwy nie pamiętam do tego dość pokaźny sub w bagażniku który swoje waży o gabarytach i braku przestrzeni w bagażniku już nie wspominam . Już od dawna noszę się z zamiarem wywalenia suba i wmontowania czegoś mniejszego który jednocześnie swoje zagra, wiadomo tylna półka ale tam miejsca mało i ciężko coś tam wcisnąć , pytanie czy dobre głośniki montowane w półkę zagrają porównywalnie lub może lepiej ?

Tego nie wiem, nie testowałem. Wydaje mi się, że jest z nimi więcej roboty, w dodatku raczej nie wejdą tam głośniki 20cm, co ogranicza mocno wybór przetwornika. Plusem natomiast jest bas w wersji stereo :)
Ja się naoglądałem głośników w różnych gran turismo w wersji bez dachu i zapragnąłem też tak mieć ;)

Pomysł i wykonanie oki :) Widać, że wszystko przemyślane i podzespoły też nie są z "pierwszej łapanki" - to się ceni ;)

Dzięki :)
Szczerze mówiąc jestem pozytywnie zaskoczony, że z głośników w tej cenie można złożyć naprawdę ładnie grający zestaw. Niestety daleko mu do zestawu "domowego", ale to już kwestia a) radia i b) wygłuszenia drzwi tudzież innych elementów ;)
Ostatnio grając głośniej zauważyłem, że niestety przy pewnych poziomach drzwi zaczynają mocno "grać" i drżeć, a z okolic tylnej kanapy też potrafi wydobyć się jakieś drżenie...

oj ciężko będzie, bo nie mam sprzętu - chyba że telefon ;)
ale co byś chciał zobaczyć? wychylenie głośnika? bo dźwięku to nagranie raczej nie przeniesie...

Chciałem usłyszeć jak to jest z tymi opóźnieniami, bo mam głośnik w bagażniku i walczę z tym problemem :P

No właśnie teraz opóźnienia brak :)
Uwierz mi na słowo: nie czuć zupełnie żadnego opóźnienia! przy wyższym i szybkim basie (tak od 80-100Hz wzwyż powiedzmy) nawet nie wyczaisz, że głośnik jest z tyłu - bas po prostu jest wszędzie. Przy niskim i mocnym basie słychać, że wydobywa się z kanapy, a nie z drzwi. Ale bez opóźnienia.
Na filmie raczej nie wyczaisz żadnego opóźnienia, takiego z bagażnika też - to są zbyt subtelne sprawy, poza tym takiego basu kamera pewnie nie przenosi ;)

Panowie ja w polce mam podlaczone glosniki pod dsp, jednak nie sa to oryginalne ! maksymalna wysokosc glosnika z dystansem to 12 cm ... i to jest absolutny maks co wejdzie.... ja mam nieorginalne i jest dobrze !

składak: a jaką masz impedancję tych głośników? podobno ori są 2ohm, znalazłeś też 2-ohmowe, czy dałeś 4? Jak to gra? Nie jest ciszej/inaczej niż w oryginale?

Genialny pomysł z tym subem w tylnim fotelu. Mogłbys cyknąc fotke od strony bagaznika jak to wygląda?

postaram się w weekend :)
w bagażniku szału nie ma, bo traktuję go raczej użytkowo ;P

foto bagażnik

Foto od strony bagażnika. Po lewej wzmak zabudowany (mdf + okładzina), po prawej dojazdówka ;)
MDF pod głośnikiem jest biały. Sorry za jakość zdjęć, ale miałem tylko telefon.

Załączniki

• Poznań-20120811-00014.jpg
    Poznań-20120811-00014.jpg
    132.1 KB · Wyświetleń: 610
  • Poznań-20120811-00015.jpg
    Poznań-20120811-00015.jpg
    112.4 KB · Wyświetleń: 755
Panowie ja w polce mam podlaczone glosniki pod dsp, jednak nie sa to oryginalne ! maksymalna wysokosc glosnika z dystansem to 12 cm ... i to jest absolutny maks co wejdzie.... ja mam nieorginalne i jest dobrze !

I jak tam? Też mnie to interesuje bo nie mam dsp ale chcę zrobić taką jakby miks. Wzmacniacz dsp ale nowe głośniki.

No nie pamiętam, ale mogę kiedyś pomierzyć :)

Jakbyś miał okazję i chęci to byłbym wdzięczny :). Nie musiałbym latać z miarką i się zastanawiać czy na pewno spasuje a tak skoro Tobie fajnie weszło na wcisk bez kombinowania to chciałbym tak samo ;)

Amortyzatory
Powrót