Zżółknięte reflektory

• Autor wątku Autor wątku JFC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JFC

Guest
Ragazze e ragazzi właśnie uskuteczniłem czyszczenie reflektorów w moim 11 letnim bolidzie i mam taką minę:D.
Już piszę w czym rzecz....kilka dni temu kolega z pracy kupił Leganzę (są różne kółka zainteresowań) i od razu stał się celem docinków, że lepiej jak do domu pojedzie tyłem, bo mu wsteczny jaśniej świeci niż zżółknięte reflektory. Akurat się trafił przedstawiciel firmy Motip i jak usłyszał to powiedział, że coś mu sprzeda....żarty się skończyły na drugi dzień, reflektorki białe, śliczne. Dawaj, mówię coś dostał, postawię piwo, bo moje też nabierają żółci. Z wrażenia i zapędu nie pomyślałem, że trzeba było Wam zdjęcia zrobić. Tak, czy inaczej z czystym sumieniem mogę polecić pastę Mellerud polierpaste kunststoff acrylglas, jak moje reflektory wyglądały na te 11 lat, tak teraz wyglądają najwyżej na 4(teraz widzę, że mam brudne w środku), ręcami i kawałkiem szmatki, bez polerek, papierów ściernych itd. Dał 25 zł. przypuszczam, że w sklepach pewnie będzie około 35-40 zł. ale tuba jest dość duża używając z sensem to pewnie z 10 samochodów by obleciało. Na allegro nie znalazłem, ale w sklepach motoryzacyjnych powinna być, albo można zamówić tam gdzie handlują czymś z Motipa.
http://www.motipdupli.pl/?s=nowosci
Od razu zastrzegam nie mam nic wspólnego z firmą Motip, to, że piszę o tej paście, to tylko dla dobra ogółu szczęśliwych posiadaczy plastikowych szybek w reflektorach.
(można tym czyścić szybki kasków, ekraniki komórek itd.)

widzę, że kolega zareklamował produkt.. :)

Jeżeli to naprawdę działa, to MUSZĘ tego użyć na Maździe - bo długie mam jak krótkie ;)
W Alfince jest ok ale pewnie nie zaszkodzi.

widzę, że kolega zareklamował produkt.. :)
Wiem, że to tak wygląda:mad:...z ręką na sercu nic wspólnego i żadnych korzyści. No ale jak bym nie napisał, to i tak to będzie wyglądało jak reklama, no ale jak miałem napisać, że jakaś tam pasta, jak już to zdecydowałem dać konkretne namiary.
Jeżeli to podpada pod to:
"8. Zamieszczanie reklam bez zgody administracji w postach, tematach, sygnaturze, avatarze lub na PW jest surowo zabronione. Wyjątkiem są przypadki, kiedy użytkownicy potrzebują danej usługi, a Ty oferujesz swoją pomoc."
Ostrzeżenie: 10 pkt
To przepraszam....proszę o usunięcie posta, .....chciałem dobrze.

Ostatnia edycja:
no ale Ty nie reklamujesz siebie ani nie swiadczysz odplatnie uslugi;]
wrzuc foty w sumie lepiej by bylo zdj przed i po
ale najwyzej zobaczymy sam efekt koncowy
wtedy bys mogl napisac poradnik do dzialu "Zrob to sam"

no ale Ty nie reklamujesz siebie ani nie swiadczysz odplatnie uslugi;]
wrzuc foty w sumie lepiej by bylo zdj przed i po
ale najwyzej zobaczymy sam efekt koncowy
wtedy bys mogl napisac poradnik do dzialu "Zrob to sam"
Zamówiłem sobie na poniedziałek nową tubę dla siebie, przyjedź to Ci dam, wyczyścisz sobie i mi oddasz...tego naprawdę niewiele trzeba, no chyba, że masz już całkowity mat.:D Robić manuala nie ma z czego 15 min. czyszczenia i tyle.

Jeżeli to naprawdę działa, to MUSZĘ tego użyć na Maździe - bo długie mam jak krótkie ;)
W Alfince jest ok ale pewnie nie zaszkodzi.

Raczej w Alfie Ci nie pomoże bo lampa jest szklana i nie żółknie.

Czytałem (i widziałem na Youtube), że czasem wystarczy pasta do zębów (dla palaczy) i trochę zabawy ze szmatką. Aż sam spróbuję chyba :)

Z ciekawości poleciałem z pastą do garażu i po 30 minutach polerowania:
- boli mnie ręka
- reflektor pachnie miętą (tylko jeden zmatowiały, drugi ok)
- jest czystszy i faktycznie trochę mniej matowy
- teraz widać, że cały syf jest od wewnątrz

Podsumowując - warto było spróbować, koszt żaden, ale efekt bez rewelacji.

no to właśnie taką śmignąłem ;) nawet dwoma rodzajami dla pewności :D

Mój kolega polerował szkiełka od zegarków takimi najtańszymi pastami z kiosku i były najlepsze.

A jakich ty konkretnie użyłeś, napisz czy były efekty i czy masz fotki "przed i po"?

Znaczy się przed widziałem ;) to wrzuć po, albo wpadnij w końcu na jakiegoś spota :) Hehe, piszę tak, jak ja byłbym starym bywalcem;0 Ale postaram się poprawić :)

Ragazze e ragazzi właśnie uskuteczniłem czyszczenie reflektorów w moim 11 letnim bolidzie i mam taką minę:D.
Już piszę w czym rzecz....kilka dni temu kolega z pracy kupił Leganzę (są różne kółka zainteresowań) i od razu stał się celem docinków, że lepiej jak do domu pojedzie tyłem, bo mu wsteczny jaśniej świeci niż zżółknięte reflektory. Akurat się trafił przedstawiciel firmy Motip i jak usłyszał to powiedział, że coś mu sprzeda....żarty się skończyły na drugi dzień, reflektorki białe, śliczne. Dawaj, mówię coś dostał, postawię piwo, bo moje też nabierają żółci. Z wrażenia i zapędu nie pomyślałem, że trzeba było Wam zdjęcia zrobić. Tak, czy inaczej z czystym sumieniem mogę polecić pastę Mellerud polierpaste kunststoff acrylglas, jak moje reflektory wyglądały na te 11 lat, tak teraz wyglądają najwyżej na 4(teraz widzę, że mam brudne w środku), ręcami i kawałkiem szmatki, bez polerek, papierów ściernych itd. Dał 25 zł. przypuszczam, że w sklepach pewnie będzie około 35-40 zł. ale tuba jest dość duża używając z sensem to pewnie z 10 samochodów by obleciało. Na allegro nie znalazłem, ale w sklepach motoryzacyjnych powinna być, albo można zamówić tam gdzie handlują czymś z Motipa.
http://www.motipdupli.pl/?s=nowosci
Od razu zastrzegam nie mam nic wspólnego z firmą Motip, to, że piszę o tej paście, to tylko dla dobra ogółu szczęśliwych posiadaczy plastikowych szybek w reflektorach.
(można tym czyścić szybki kasków, ekraniki komórek itd.)

Leganza to całkiem fajne auto, kiedyś miałem, z tym że jak w przypadku Alf wszystko zależy od tego jaką wersje mamy, kliknij to http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/40599-164_moja_mala_po_kilku_zmianach.html i zobacz moją poprzedniczkę Alfy czyli Leganze :)

Mój kolega polerował szkiełka od zegarków takimi najtańszymi pastami z kiosku i były najlepsze.

A jakich ty konkretnie użyłeś, napisz czy były efekty i czy masz fotki "przed i po"?

Znaczy się przed widziałem ;) to wrzuć po, albo wpadnij w końcu na jakiegoś spota :) Hehe, piszę tak, jak ja byłbym starym bywalcem;0 Ale postaram się poprawić :)

Siema :) Użyłem Clinomyn (czy jak się to tam pisze) dla palaczy i Blanx bo clinomyn się kończył. Fotek przed i po nie mam, bo to był spontan i nie spodziewałem się specjalnie efektów :) A rezultaty są takie jak pisałem: reflektor troszkę mniej matowy (tak jakby udało się wyczyścić osad, który się uzbierał i normalnymi środkami nie chciał się doczyścić) i teraz dobrze widać, że reflektor jest ufajdany/matowy od środka. Powłoka na zewnątrz jest bardzo gładka teraz. Wydaje mi się, że jeżeli ktoś ma delikatnie zmatowiałe reflektory albo z dużym osadem, to pasta da całkiem znośny efekt (szczególnie jak ktoś dysponuje polerką, ja śmigałem szmatką) ale nie należy spodziewać się klaru :)
Odezwę się jak będę odwiedzał WPR to sam rzucisz okiem :)

Amortyzatory
Powrót