Czujniki parkowania. Brak jednego czujnika

Auto
Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM
Panowie, mam kolejne pytanko. Od kilku dni jeżdżę moją wymarzoną GTtką. wszystko jest bosko, ale jeszcze nie rozpracowałem samochodu. Niestety brakuje jednego czujnika parkowania (drugiego licząc z prawej strony z tyłu). Przy cofaniu gdy nie ma nic w pobliżu samochód wydaje długi nieprzerwany dźwięk. I w sumie to sie nie zmienia. Czy tak powinno być? są Jakieś ustawienia tego? Proszę o rady, dziękuję z góry!

powinno "pikać" coraz szybciej w miarę przybliżania się do przeszkody, a jeżeli nie ma jednego tak jak piszesz to może jakieś zwarcie ci robi albo cos w tym stylu

Kurde, to powinienem go dorobić, co? a myślisz, że mógłbym gdzieś dokupić jeden czujnik?

to są czujniki dedykowane czy otrzymam jakieś zamienniki albo uniwersalne?

zasada działania jest taka sama dla wszystkich, ale nigdy nie wiadomo czy nie będzie się "gryzło" z elektronika naszej belli ja tak mam po wymianie silniczka do podnoszenia szyb :) ale niech sie wypowiedzą znawcy tematu

wbij VIN do eper-a i popatrz jakie masz czujniki.
Potem zobacz w jakich modelach były montowane.
A potem to już alledrogo...

powodzenia

a znacie może sposób na zamontowanie takiego czujnika? Da się to zrobić samemu?

Da się, zewnętrzne można bez problemu wymienić kładąc się po prostu pod auto, żeby wymienić środkowe trzeba raczej odkręcić zderzak. Tak czy siak nie jest to bardzo skomplikowana robota. Wyjmując czujnik z tej plastikowej tulejki trzeba tylko uważać, żeby nie wyłamać jej zaczepu

Żeby wymienić te dwa środkowe czujniki w serwisie ściągają cały zderzak, zewnetrzne można spokojnie samemu zamontować. Koszt orginalnego , nowego czujnika to 390 zł :/

Pojawiają się na allegro używki w cenach 80-150zł. Pasują od Stilo, Multipli, 156 itd... Były różne numery, bo np. do fiata są w dodatkowej obudowie - ale pasują do Alfy.

Skoro czujniki parktronica połączone są szeregowo, to czy nie można ominąć jednego niedziałającego czujnika?

można obejść, ale baaardzo ciężko się lutuje:

suma summarum trafiłem na allegro czujnik za 90zł :P
Ale powyższe rozwiązanie zadziałało - tj. 3 z 4 czujników działało

Ostatnio też właśnie za 90 zł czujnik dorwałem, bo niestety padł. O dziwo "tykał" ale nie podawał sygnału

Mozecie podac numer tego czujnika? Nie moge doklikac sie w eperze do tego elementu.. no nie doje rody :)

Czyli w tym przypadku czujnik ma kod producenta o numerze 156032058,tak? pytam tak dla pewności

Amortyzatory
Powrót