[Giulietta] Instalacja AUX do radia z Blue&Me i USB (?)

Witam
co do radia bosch to raczej ta zmieniarka będzie pasowała bo ma złącze FIAT
Ja mam natomiast inne pytanie do posiadaczy radia magneti Marelli z NAvi, przepytałem ok 10 serwisów i wszyscy rozkładają ręce i mówią, że AUXa nie dołożą....
1. co to jest za model radia (giulietta 2011)
2. czy ktoś wie gdzie znaleźć schemat tego radia?
3. czy podłączenie karty dźwiekowej na USB pozwoli korzystać z AUXa (raczej chyba sajensfikszyn bo chyba ktoś już by ba to wpadł)
4. czy to radio boscha z navi jest połączone z tą wtyczką w schowku USB/AUX
5. czy to autorskie podłączenie (zintegrowana wtyczka) radia magneti marelli da się odłączyć i zastąpić wtyczką do boscha z podłączeniem FIAT i obsługą NAvi
6. Czy w Wawie jest jakiś serwis, CarAudio, który na temat tego problemu i tych nawigacji ma doświadczenie

Wiem, że trochę dużo pytań, jeżeli było to już dyskutowane to proszę wybaczyć, ale poświęciłem już trochę czasu na poszukiwanie i dyskusja na temat problemu USB only była ale raczej więcej pytań niż odpowiedzi, ponadto w sytuacji posiadania tej zagadki techniki XXI wieku czyli MagnetiMarelli i radia z możliwością podłączenia zmieniarki sprawy mocno się różnią - Pozdrawiam Łukasz

Witam czy ktoś się orientuje czy radio MMarelli z navi o oznaczeniu 156096933 posiada w menu opcję AUX ( 156096932 nie posiada ... bo ja to posiadam, a tam USB only) Pozdrawiam Łukasz - pytam bo widziałem screeny z wyświetlacza z włączoną opcją AUX (niestety nie widziałem całego menu i tym bardziej działającego AUXa)

Witam czy ktoś się orientuje czy radio MMarelli z navi o oznaczeniu 156096933 posiada w menu opcję AUX ( 156096932 nie posiada ... bo ja to posiadam, a tam USB only) Pozdrawiam Łukasz - pytam bo widziałem screeny z wyświetlacza z włączoną opcją AUX (niestety nie widziałem całego menu i tym bardziej działającego AUXa)
Aux musisz aktywować w MES.

No własnie ... aktywowanie w MES...
1. czy ta możliwość jest uzależniona od modelu radia czy od modelu/egzemplarza samochodu;
2. nie posiadam MES - czy jest ktoś polecany na mokotowie kto mógłby to sprawdzić w rozsądnym koszcie;
3. informacje jakie mam to, że aktywacja w MES może nie być możliwa (ale nie wiem czy ze względu na radio czy egzemplarz samochodu)
4. widziałem opcję instalacji aux metodą trochę kowalską, ale wyglądającą na powiedzmy akceptowalną, (nie mogę wrzucić linku) YT tytuł "Aux Input CD Stereo Hack" z grubsza chodzi o wlutowanie kabla z jackiem w LRG od CD i wrzucenie pustej płyty CD co ma spowodować odpalenie AUXa przez opcję CD
5. to zdjęcia mojego radia, które różnią się od Boscha
20190414_170301.jpg, 20190414_170618.jpg, MMarelli_model.jpg nie wiem co to dokładnie za model, ani nie znalazłem schematu
6. czy ktoś wie co faktycznie oznacza ta ostatnia opcja 20190512_204946.jpg (przełączanie on/off powoduje, że dźwięk z mediaplayer czyli USB włącza się i wyłącza)
7. rozpisuję się tyle bo nie da się u mnie wpiąć tego Fiatowskiego emulatora zmieniarki ze względu na kształt wtyczki

auto update w zakresie p.6 wiadomości powyżej - opcja faktycznie uruchamia AUXa na zasadzie współdzielenia z USB. Funkcja znajduje się w konfiguracji samochodu w opcji SOUNDS "SWITCH AUX INPUT ON (OFF)" [AUX działa jak wyświetla się pozycja OFF]" faktycznie po podłączeniu jacka z aktywnym sygnałem włącza się ( jednak wyświetlana opcja nie oznacza statusu urządzenia tylko włączenie/wyłączenie). W moim rozumieniu oznacza to, że nie pojawi się w opcjach mediów dodatkowe źródło w postaci AUX. pojawia się jedynie informacja, że źródłem sygnału jest AUX. Według mnie to trochę dziwne i pokręcone, ale z racji że to ALFA - nikogo zanadto nie dziwi. Może dla posiadaczy tego rodzaju radia będzie to pomocne bo ja się trochę pogubiłem w różnych informacjach, że nie da się tej opcji uruchomić, jeżeli nie jest widoczna w MEDIAch. Trzeba przede wszystkim ustalić które radio jest faktycznie zamontowane. Lutowanie nie będzie potrzebne.20190512_223955.jpg

Witam,

Chciałem podzielić się z Wami rozwiązaniem dotyczącym portu AUX. Moja Giulietta posiada radio Alfa 940 MP3 Plus AUX2+, bez Blue&Me oraz bez Navi. Nie posiadam też portu USB w schowku. Z pomocą tego forum, jak i niemieckiego, udało mi się podłączyć AUX w swoim radiu. Dodam, że wcześniej radio nie widziało opcji AUX. Kupiłem kabel z kostką 8 pin Fiata zakończony mini-jack(20 zł z przesyłką). Kostka na zdjęciu poniżej:
90248160_645881145972869_8333867409156866048_n.jpg
Aby radio widziało AUX i odblokowało funkcję potrzebny jest kabelek widoczny obok kostki, zwiera on dwa piny Data In oraz Data Out. Dołożyłem kabelek do kostki w odpowiednie miejsca i całość wpiąłem w lewą część złącza w radiu. Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem potrzebne piny.
auxx.jpg
Od teraz wciskając przycisk Media na wyświetlaczu widnieje napis AUX. Nie sprawdzałem, czy obsługa płyt działa, bo nie jest mi to potrzebne. Dodatkowo miałem problem ze "zjadaniem" płyt przez radio.
I w taki oto sposób uzyskałem AUX za 20zł :)

Ostatnia edycja:
A czy jest szansa na doposażenie w AUX radia Low Plus?
Blue&Me mam, USB w schowku także.

Nie wiem jak podłączone jest Blue&Me do radia, jeżeli masz wolną kostkę którą opisywałem to najprościej zewrzyj dwa piny Data In i Data Out i zobacz, czy opcja AUX jest dostępna. Jak będzie dostępna to można myśleć o kablu mini-jack :)

Jeśli się nie mylę do B&M jest pod niebieska kostka zatem albo jedno albo drugie [emoji6]

dzien dobry,
posiadam radio bosch alfa 940 Dda czy to takiego radia ktos podłączał zmienarke Yatour sam bez navi i blue me jedynie nagl boss lub czy ktos probowal podlączyć kabel Aux. Ze zdj na 1 str podobno nie ma mozliwosci lecz w ustw dzwieku bas treble itp widnieje ponizej mp3/aux

Cześć, odkopuję temat bo nie chcę zakładać nowego a mam podobny "problem" jak w temacie.

Posiadam Giuliettę z 2010 z Radiem [Magneti Marelli] ConnectNav z Nawigacją (jak na foto) i portem USB w schowku.
Moje pytanie do zorientowanych w temacie: Czy da się w tym modelu dołożyć gniazdo AUX? Jeśli nie, to czy zmieniarka YATOUR podejdzie do tego radia?

ConnecNav.jpg

156091252.jpg

156091252 - podlaczenie.jpg

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Ostatnia edycja:
Mam pytanie, Alfa rok 2012 z radionav, posiadam w schowku miejsce na usb. I czy jest jakies urzadzenie dzieki ktoremu moglbym podpiac do usb cos co obslugiwaloby bluetooth i przesylalbym muzyke z telefonu na to urzadzenie a radio by odtwarzalo? Kupilem takie 2 urządzenia pod usb ale w ogole nie chodzą gdy je podłączam pod usb w aucie. Podpinam do kompa, radia w domu i innych urzadzen ktore posiadaja wejscie usb i działają. W samochodzie niestety nie. Czy ktoś coś poradzi?

Załączniki

• Screenshot_20211220_154313_pl.allegro_edit_819919470934263.jpg
    Screenshot_20211220_154313_pl.allegro_edit_819919470934263.jpg
    34.1 KB · Wyświetleń: 52
  • Screenshot_20211220_154348_pl.allegro_edit_819907330443640.jpg
    Screenshot_20211220_154348_pl.allegro_edit_819907330443640.jpg
    22 KB · Wyświetleń: 52
Ostatnia edycja:
USB działa tu tylko jako port pamięci masowej, żadne urządzenia dodatkowe nie są obsługiwane.
Są moduły bluetooth umożliwiające odsłuch muzyki, ale one wymagają wejścia AUX. USB może co najwyżej służyć do zasilania takiego modułu.

Cześć, czy ktos z was posiada schemat do radia magneti marelli z otwieranym ekranem?

Wysłane z mojego motorola edge 20 pro przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót