• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] zamykane lusterka z pilota

andrzejm36

Nowy
Auto
Gulietta 1,4 T MA 170 KM
https://vimeo.com/219477263
https://vimeo.com/219477550

Tak jak już kiedyś pisałem :http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/146059-skladanie_elektryczne_lusterka-6.html
Postanowiłem zakończyć wreszcie temat ;).Wykorzystałem pomysł makaroni..czyli podłączenie się pod instalacje drzwi kierowcy.Należało rozebrać boczek , roznitować mocowanie głośnika i dostać się do instalacji siłownika centralnego zamka.Z kabla siłownika pobrać impuls zamykania centralnego.Dodatkowo z kabla zasilającego / stały plus z akumulatora / podnośnika szyby pobrać zasilanie i masę.Potrzebne również było napięcie sygnalizujące załączenie stacyjki .Wykorzystałem zasilanie modułu sterowania szybami ..po wyłączeniu stacyjki do momentu otwarcia drzwi jest zasilanie / pali się podświetlenie klawiszy /.Do tych przewodów podłączamy się podlutowując się pod te kable i dobrze izolując miejsca łączenia.Kable zasilające silniczki zamykania lusterek musimy przeciąć i przylutować do kabli biegnących do modułu sterującego w ten sposób że przekaźnik w stanie spoczynku daje nam przejście pomiędzy miejscem przecięcia.Jeśli moduł działa to przekaźnik / 2 przekaźniki na lusterko / odłącza silniczki lusterek od instalacji samochodu i podłącza zewnętrzne zasilanie silniczków na określony czas zamknięcia lusterek / ok. 5 sek. /.Z wrodzonego lenistwa nie chciałem robić modułu / zabawa z projektowaniem ścieżek , trawienie itd./ a wykorzystać coś co już istnieje. Wykorzystałem do tego moduł domykania szyb MD-14R. Moduł ten działa na tej zasadzie że w przypadku podania impulsu z siłownika jeśli stacyjka nie jest załączona to zamyka po kolei wszystkie szyby poprzez przekaźniki / 4 szt. / znajdujące się wewnątrz urządzenia.Czyli należało go tak przerobić aby po zamknięciu pilotem drzwi / podanie impulsu z siłownika / jeśli auto ma wyłączoną stacyjkę / podświetlenie modułu zamykania szyb / zadziałały wszystkie 4 przekaźniki jednocześnie.Wewnątrz jest programowalny procesor który podaje w określonym stanie impulsy na wyjścia sterujące przekaźnikami / poprzez tranzystor/.Czyli wybieramy pierwszy działający / załączający się / przekaźnik i tniemy druk pozostałych 3 wyjść łącząc tranzystory sterujące przekaźnikami z wyjściem pierwszym.Czyli po podaniu impulsu z centralnego i braku zasilania po stacyjce 4 przekaźniki załączają się jednocześnie odłączając silniczki od instalacji auta a podając na nie zasilanie w polaryzacji zamykającej lusterka.Ciekawe jest to że po otwarciu auta i załączeniu stacyjki stan na sterowniku lusterek jest taki że lusterka otworzą się same automatyczni :).Jest jeszcze sprawa sterowania impulsem z centralnego zamka.W naszym przypadku występuje plus...moduł MD-14r potrzebuje sterowanie minusem.Wykorzystałem jako inwerter inny mały przekaźnik wklejając go na silikon na płytce modułu.Moduły MD-14 różnią się czasami załączenia podnośnika szyb. / zaprogramowanie procesora na zadziałanie przekaźnika /.Moduł MD-14 z np. zamyka szyby ok. 12 sek. i może w naszym przypadku przepalić nasze silniczki.Moduł MD-14 r..działa ok. 5 sek.czyli idealnie na czas zamknięcia naszych lusterek.Jeśli będą jakieś pytania i ktoś będzie chciał zrobić podobną "rzeźbę"..to wkleję kolory kabli itd.Podsyłam również pdfa modułu MD-14r oraz instrukcje instalacji z forum włoskiego
Pokaż załącznik procedura 5.pdfPokaż załącznik In-md14.pdf

IMG_20170527_101750.jpgIMG_20170527_101800.jpgIMG_20170527_105840.jpgIMG_20170527_105901.jpgIMG_20170527_105907.jpgIMG_20170527_110614.jpgIMG_20170527_121638.jpgIMG_20170527_121719.jpgIMG_20170527_124926.jpgIMG_20170527_124937.jpgIMG_20170527_124945.jpgIMG_20170527_132409.jpgIMG_20170527_132432.jpgIMG_20170527_134921.jpgIMG_20170527_134932.jpgIMG_20170527_134936.jpgIMG_20170529_091115.jpgIMG_20170529_091129.jpgIMG_20170529_091205.jpgIMG_20170529_105141.jpgIMG_20170529_105203.jpgIMG_20170529_180646.jpgIMG_20170529_180653.jpgIMG_20170529_180703.jpg

Ostatnia edycja:
- super sprawa, gratulacje.
- tylko nie rozumiem jak będzie jak lusterka zamarzną.

IMG_20171007_173109.jpg

mam taki sprytny przełącznik odcinający zasilanie modułu i wtedy jest wszystko jak w fabryce ;)

- - - Updated - - -

Taki sam przełącznik odcina zasilanie silniczka od ekranu nawigacji.Denerwowało mnie wachlowanie tego ekraniku za każdym wyłączeniem i załączeniem stacyjki.Już były problemy z trybikami ..teraz po przesmarowaniu mechanizmu zrobiłem taki ,,dynks " i ekran chowam tylko na noc ;) a ten trzeci przełącznik to od przetwornicy zasilającej telefon z nawigacją. Głupio rozwiązane gniazdo zapalniczki gdzie podłączony kabel zasilania telefonu przeszkadzał i wisiał dość nie estetycznie.Uchwyty na magnesy i wyprowadzone zasilanie spokojnie obsługują smartfona 5,2 cala
IMG_20171007_173203.jpg
IMG_20171007_173147.jpg IMG_20171007_173132.jpg

Na forum https://www.alfaowner.com/threads/auto-folding-mirrors.1193370/ jest proste rozwiązanie zamykania lusterek za 8funtów...
https://pl.aliexpress.com/item/4000...68#1000022185#1000066056#0_668#3422#15392#950

czy to moze działac????

Bo tu https://www.ebay.co.uk/itm/Alfa-romeo-Giulietta-Auto-Slide-Mirror-Folding-System-/283939246643 gosciu sprzedaje ten sam moduł za 45funtów i daje szczegółowy opis podłaczenia

Uwagi dotyczące instalacji:
Przed przystąpieniem do instalacji należy dokładnie zapoznać się z niniejszą instrukcją i schematem połączeń. Wszelkie uszkodzenia spowodowane nieprawidłową instalacją nie są objęte gwarancją.
Przed zainstalowaniem inteligentnego systemu automatycznego składania lusterek bocznych wymagany jest system centralnego zamka drzwi. Przewody zielony (odblokowanie) i niebieski (zamek) muszą być połączone z przewodami odblokowania / zablokowania (+) siłownika zgodnie z.
Aby dodać ten inteligentny system automatycznego składania lusterek bocznych, wymagany jest system elektrycznie sterowanych lusterek bocznych.
Główne cechy
System jest kompatybilny z oryginalną instalacją elektryczną samochodu, systemem bezpieczeństwa itp. System może automatycznie rozkładać lusterko boczne po wyłączeniu klimatyzacji i zamknięciu drzwi.
Przełącznik lusterka bocznego musi być włączony, aby zapewnić normalną pracę tego systemu. Jeśli lusterko boczne jest wyłączone, system zostanie wyłączony.
Automatyczne składanie i rozkładanie
Przy wyłączonym ACC, gdy system wykryje sygnały zamka z siłownika zamka drzwi, system wyśle ​​sygnał 5 s do silnika lusterka bocznego, lusterko zostanie automatycznie złożone, gdy system wykryje sygnały odblokowania z siłownik, lusterko rozłoży się automatycznie.
Jeżeli ACC jest włączony, system powinien zostać automatycznie wyłączony, aby zapewnić bezpieczeństwo jazdy. Tylko oryginalny przełącznik lusterka bocznego może składać lub rozkładać lusterko boczne.
Tryb inteligentny:
Jeśli siłownik odblokowuje przewód (zielony) nie jest podłączony, system przejdzie w tryb inteligentny. Włączenie ACC ON automatycznie rozłoży lusterko boczne.
Ochrona przed przeładowaniem.
Jeśli drzwi są zamykane / otwierane zbyt często, system przestanie składać / rozkładać lusterko boczne, aby chronić silnik lusterka bocznego.

Schemat połączeń
Przewód żółty - wejście indukcyjne ACC ON (+)
Przewód szary - Wyłącz lusterko boczne (+)
Przewód biały - WŁĄCZ lusterko boczne (+)
Przewód czarny - Uziemienie (-)
Przewód czerwony - 12V (+)
Przewód zielony - Sygnał otwarcia drzwi siłownika (+)
Niebieski przewód - Sygnał zamknięcia drzwi siłownika (+)
Pomarańczowy przewód - Wyjście dla zamkniętego bocznego lusterka (+)
Brązowy przewód - Wyjście dla otwartego bocznego lusterka (+)

Dalsze instrukcje
Żółty, szary i biały nie do wykorzystania.
Czarny przewód (uziemienie) musi łączyć się z ujemnym okablowaniem samochodowym.
Czerwony przewód (12 V) musi być zawsze włączony i połączony z okablowaniem samochodu.
Zielony przewód musi łączyć się z zielono-pomarańczowym przewodem z przewodów samochodu (sygnał odblokowania drzwi).
Niebieski przewód musi połączyć się z biało-czarnym przewodem z przewodów samochodu (sygnał zamka drzwi).
Pomarańczowy przewód musi łączyć się z żółto-zielonym i żółto-czerwonym przewodem samochodowym (wyjście dla zamkniętego lusterka bocznego).
Brązowy przewód musi łączyć się z żółto-szarym i żółto-niebieskim przewodem samochodowym (wyjście dla otwartego lusterka bocznego).
Jak uzyskać dostęp do przewodów samochodowych
Dla wyjścia sygnału lusterka bocznego zamkniętego i otwartego (żółto-szary, żółto-niebieski, żółto-czerwony i żółto-zielony), jeśli kolory dotyczą marki twojego samochodu, w przeciwnym razie wyszukaj sygnał. Kable te znajdują się w szarym, 2-drożnym złączu w karcie drzwi, które należy podłączyć w przełączniku konsoli okna / lusterka (PO STRONIE KIEROWCY).
Aby uzyskać dostęp do kabli sygnałowych zamka i odblokowania, należy wyjąć kartę drzwi, a następnie głośnik z drzwi STEROWNIKI i zlokalizować go przez głośnik w górnej części drzwi.

Ten pakiet zawiera:
okablowanie z modułu, 1 rolkę taśmy z tkaniny, wiązki przewodów, 6 czerwonych złączy samochodowych, 6 niebieskich samochodowych złączy przewodów elektrycznych

Ostatnia edycja:
Pytanie czy robiłeś to w swojej Alfie? Jeżeli tak, to z którym modułem.

Właśnie chciałbym zakupić ten z alloexpres i zamontować wg opisu,ale chcę by się wypowiedział ktoś kto się zna na elektronice i stwierdzi czy to może działać

Pewnie może, tylko musisz mieć lusterka elektrycznie składane przez przycisk co jest przy regulacji lusterek. To się pewnie do niego jakoś podepnie i wyśle sygnał złożenia lusterek tak jak by to zrobił przycisk.

Składane lusterka z przycinku posiadam,tylko po schemacie i opisie podłączenia wnioskuje ze stracimy na stałe sterowanie lusterek z przycisku,schemat każe przeciąć przewody od lusterek a każe podłączyć swoje sterowanie pod przycisk,natomiast opis tego gościa nakazuje niepodłączanie okablowania pod przycisk,pewnie zęby nie ingerować w body komputer itp. czyli zyskujemy sterowanie lusterek z pilota,a tracimy sterowanie z przycisku:/

Udało mi się uruchomić lusterka z pilota za pomocą chińskiego modułu ,mam dodatkowo zamontowany przełącznik auto/włączanie przyciskiem:D koszt całości 40zł IMG_20200915_191309.jpg
IMG_20200915_191349.jpg IMG_20200917_221359.jpg

Ostatnia edycja:
trochę w temacie. moj samochód nie ma el składania lusterek, czy da się doposażyć?

Musiałbyś wymienić conajmniej lusterka, panel sterowania i dołożyć chyba jednostkę, która tym całym steruje.

Amortyzatory
Powrót