• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Fabryczne radio - szukam schematów podłączeniowych, jak się dostać do tylnej części?

• Autor wątku Autor wątku TOM & JULIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wystarczy podłaczyć SD lub pena pod USB w schowku

Oj kolega chyba nie jest do końca w temacie ,
wejście USB jest tylko w modelu z podwójnym tunerem/anteną i systemem Blue & Me,
no i z Navi oczywiście gdzie dochodzi jeszcze gniazdo SD

Dodam jeszcze że za pierwszą opcję trzeba dopłacić 950pln za radio i 1200pln za Blue&Me
no i jeszcze jak ktoś sobie zażyczy BOSE to dodatkowe 3500pln w sumie mamy 5650pln za AUDIO "takiej sobie klasy"

Przypomnę jeszcze że są 3 opcje AUDIO w JULCE
DANE TECHNICZNE
Moc maksymalna: 4×30W

❍ Audio poziom standard
Głośniki przednie
– 2 głośniki tweeter ø 38 mm;
– 2 głośniki mid-woofer ø 165 mm.
Głośniki tylne
– 2 głośniki full-range ø 165 mm.
Radio poziom Średni
(podwójny tuner)

❍ Audio poziom Średni
Głośniki przednie
Głośniki tylne
❍ Radio poziom wyższy
(podwójny tuner i podwójna antena)

❍ Audio poziom HI-FI BOSE
Głośniki przednie
– 1 głośnik mid-tweeter (Centerfill) montowany
w desce rozdzielczej.
Głośniki tylne
– 2 głośniki midi-woofer ø 165 mm,
– 1 wzmacniacz 8 kanałowy;
– 1 bass box.
❍ Radio poziom wyższy
(podwójny tuner i podwójna antena)

Ostatnia edycja:
nie warto doplacac za zestaw BOSE, ktory graja raczej tak sobie i nie porywa. za ta sama kwote w warsztacie zajmujacym sie CarAudio mozna wygluszyc auto i dorzucic naprawde niezle glosniki

Co do wymontowania radia nie pomogę ( w mito temat jest prostszy radio jest wyraźnie oddzielone i sa otwory do demontażu). Ale spodziewam się że radio, chyba Blaupunkt, w sensie elektrycznym jest takie samo (ten sam wyświetlacz inne rozmieszczenie guzików). Otóż w moim z tyłu nad gniazdem jest naklejka z rozpiską wyprowadzeń gniazda. O ile pamiętam jest analogiczne z tym które jest pokazane w aukcji. W tym gnieździe jest wejście na zmieniarkę (sygnał i zasilanie), zestaw telefoniczny (sygnał i tel mute) i cos tam jeszcze, (chyba sub). Zmieniarki nie przetestowałem bo nie miałem ale telefoniczne działa. Po podłączeniu kompatybilnej zmieniarki w menu dostępnym z przycisku media oprócz CD i radia powinna się ona pojawić.

Ostatnia edycja:
No to faktycznie będzie problem, wygląda na to że trzeba cały ten panel aluminiowy zdjąć i dopiero odkręci się radio .

1331710868

PS. na allegro już jest cała Julka na części, ciekawe komu skroili.

Cena za styl. W mito po odkręceniu schowka da się z bieda dostać do tyłu radia. Gdyby w julce było podobnie i wykazał byś się cierpliwością może dałbys radę wpiąć w ten sposób wtyczkę. Zdejmowanie plastiku słabo widzę nie wiedząc jak jest zamontowany, jakie są zaczepy(choć obstawiam takie na wcisk jak na tuneluśrodkowym w mito) skończy sie to połamaniem czegoś. Najlepiej byłoby przez schowek wsadzić ręke i poluzować jakąś wtyczkę to łatwiej niż wpinac nową nie widząc uprzednio tyłu radia. Potem jazda do serwisu że radio nie działa, oni mają dokumentację i patrzeć na ręce przy demontażu.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj podczas montażu zastawu głośno mówiącego Bluetooth,
po odkręceniu górnego schowka dostałem się do górnej części radia .

Odkrycie dosyć ciekawe bo nie wiedziałem że BOSCH robi radia :)

63801789.jpg

Udało mi się też zrobić foto schematu połączeniowego .

56676026.jpg

Wygląda na to że możemy bez problemu wykorzystać głośniki radia jako głośnik do zestawy głośnomówiącego .

Pomoże mi ktoś rozszyfrować sekcję zaznaczoną na foto ?

To ciekawe byłem pewien że blaupunkt nawet naklejka taka sama, tez z portugalii-to musi być ten sam koncern/fabryka. To na foto to podłączenie zmieniarki. Ten symbol włącznika z plusem to chyba wyjście zasilania przekaźnika, AF L i Af R to kanały lewy i prawy ze zmieniarki, data -szyna danych.
Może tu cos znajdziesz:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isoshop.htm

---------- Post dodany o godzinie 23:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:21 ----------

Wygląda na to że możemy bez problemu wykorzystać głośniki radia jako głośnik do zestawy głośnomówiącego
Ja to sprawdzałem i było OK. Po podaniu na tel mute masy w głośnikach jest to co podamy na tel AF. Na wyświetlaczu wtedy świeci PHONE

Ostatnia edycja:
Ja to sprawdzałem i było OK. Po podaniu na tel mute masy w głośnikach jest to co podamy na tel AF. Na wyświetlaczu wtedy świeci PHONE

a czy zmieniarka przedstawiona w pierwszym poście ma prawo zadziałać w mito?

a czy zmieniarka przedstawiona w pierwszym poście ma prawo zadziałać w mito?

No właśnie o to chodzi że na 99% tak tylko jest kwestia czy z tyłu radia będzie wolne miejsce na wpięcie 8pinowej wtyczki i czy gniazdo w ogóle jest aktywne.

33.jpg

Miejsce pewnie będzie w końcu są tam podłączone inne wtyki. Kiedyś czytałem włoskie forum mito i tak jak napisałem po podłączeniu zmieniarki szyną danych przesyła ona info do radia że jest obecna i w radiu pojawia sie dodatkowa pozycja w menu oprócz radia i cd.

Modyfikacje audio

Za kilka dni odbieram samochód. Wybrałem standardowe audio i chcę się przygotować do modyfikacji.
Czy podstawowe radio (bez podwójnej anteny) ma wyjście na wzmacniacz?
Ma ktoś zdjęcia/opis zdejmowania boczków drzwi do wygłuszenia?

Widziałem, ale pytam o co innego. Z czasem chętnych na modyfikację fabrycznego audio w Guliettcie będzie więcej. Tytuł wątku "Fabryczne radio - szukam schematów, jak się dostać..." jest zbyt zawężający problem.
Widzę, ze moderator scalił wątek. Skoro taka wola to OK.

Jak rozpoczynałem ten temat nazwałem go dokładnie tak jak twój się zwał , ale ADM zmienił .
Powracając do tematu nie licz na szybką pomoc w temacie, przynajmniej przez 2 lata puki auto jest na gwarancji większość daruje sobie przeróbki .

Jestem optymistą :)
Kupowałem wiele razy nowe samochody i nie było problemów z gwarancją przy dokładaniu wzmacniacza, wymianie głośników czy wygłuszaniu drzwi.

Dzięki uprzejmości kol. Sierek mogę się z wami podzielić skanami z opisem złącza radia z naszej Julki

1.jpg2.jpg5.jpg3.jpg

Teraz tylko zostaje kwestia zdjęcia tego aluminiowego panelu żeby się dostać do radia :(
http://www.fileserve.com/file/hurrY4v

Ostatnia edycja:
Mówisz - masz :)

skan 0.jpg

Radio jest przykręcone na 4 wkrętach.

Ostatnia edycja:
Mówisz - masz :)

Pokaż załącznik 21438

Radio jest przykręcone na 4 wkrętach.

Właśnie tak jak na obrazku. Zdejmuje się dość sprawnie ten panel. Nic nie połamałem :) . A radio to 4 śróbki i już. Nie wiem jak w innych panelach ale u mnie jest z zewnątrz aluminiowy i jest na tyle sztywny że nie ma problemu z oderwaniem zaczepów. Robiłem wg obrazka instruktażowego. Ale trzeba odwagi albo 4 browców ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót