[GT] Mona Lisa z wąsem, czyli Alfa Romeo GT w dieselu

D.A.R.

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V 140KM - była, Alfa Romeo GT 1.9 JTD - jest
Witajcie, oto moja kolejna Alfa Romeo. Autko ma w tym momencie 103.500km powierzonego przebiegu, jednak założyłem licznik z wersji blackline, na którym jest chyba 88.000km, a w dodatku przebieg miga (znany problem, szukam speca, który ustawi mi oryginalny przebieg i usunie miganie). Bella jest po pełnym pakiecie startowym:
-kompletny rozrząd
-wszystkie filtry
-olej i płyn chłodniczy
Dodatkowo:
-pasek i napinacz paska wielorowkowego
-termostat
-gumy stabilizatora
Na poczcie czeka dolot z kwasówki od Michała, po świętach go założę. Dodatkowo do wywalenia jest EGR, Alfie należy się też nowy program.
Ostatnio wstawiłem Bellę do chłopaków z eRBe, wiec skorzystam tu ze zdjęć, które mi wysłali. Zdjęcia wnętrza w innym terminie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt, bo jeszcze trwają.
802.jpg

803.jpg

804.jpg

806.jpg

807.jpg

808.jpg

810.jpg

812.jpg

813.jpg

Kabelek elm327 i mes i dodasz km na liczniku i proxy i po temacie
Sam w swojej tez dodawalem bo tez mialem mniej na zegarze niz powinno byc :-)

Tylko nie wiem, czy to naprawi problem z miganiem licznika przebiegu.

To w nowym roku postaram się o kabelek od zeb'a i może coś uradzę, w końcu informatyk. Dzięki wielkie za podpowiedź ;)

co to jest to proxy? bo mi też miga :D kabelek mam, ale elektryk i informatyk ze mnie marny :) jest jakiś temat dotyczący jak z elmem zadziałać?

Ładna. I kolorek mi znajomy ;) Będę wypatrywał na łódzkich drogach :)

Autko sporo pali (jedynie na trasie jestem w stanie zejść do 7l/100km) - dodatkowo moim zdaniem auto nie jest tak dynamiczne, jak poprzednia 147 140KM. Może EGR lub przepływka? Auto nie kopci.

ja najmniejsze 6.4 i komp pokrywa sie z tankowaniem ale to itak sporo bo kolega z tego forum pisał ze tyle to z przyczepką i 2motorami spaliło gt,a bez nich 5,4:)niechodzi ze litr mniej ale pytanie czemu pali więcej co jest nie tak:),ten sam silnik mam i dynamika jest,na kopie przepływke zbadaj i sonde

Sondę? Jak w tych silnikach zbadać przepływkę?

kolega drago tak opisuje o spalaniu"Mój przekłamuje maksymalnie o 0.1 litra

Zazwyczaj do pomiaru spalania bierze się pod uwagę parametry takie jak;
- masa przepływu powietrza - sprawdzenie przepływki, dolotu. Dodatkowo sprawdzenie czy nie ma nieszczelności, nie łapie lewego powietrza itd.
- czas otwarcia wtryskiwaczy - tutaj pewnie komp bierze też pod uwagę korekty wtryskiwaczy itd.
- ciśnienie paliwa

to są główne parametry, dochodzą do tego jeszcze temperatury powietrza, paliwa itd.

sprawdzenie przepływki w FESie; zaznaczasz opcję 'oczekiwana masa powietrza' oraz 'zmierzona masa powietrza' i logujesz podczas normalnej dynamcznej jazdy.

sprawdzenie wtryskiwaczy ;
korekty w FESie oraz dodatkowo próba przelewowa- opis w dziale zrób to sam

sprawdzenie ciśniania paliwa ; to samo co w przypadku przepływomierza - zaznaczamy w FESie opcje 'oczekiwane ciśnienie paliwa' i 'zmierzone ciśnienie paliwa', logujemy i oglądamy wykres czy się pokrywa.

Od tego zacznij, popatrz też za dziurami w dolocie itd. Próba przelewowa to max pół godzinki- pierwszym razem trochę dłużej ze względu na strach przy ściąganiu wężyków z przelewu.

Standardowo, czy są klapy, jeśli metalowy kolektor to czy zostały zaspawane otwory i nie ma nieszczelności, kiedy wymieniany filtr powietrza, w jakim stanie jest rura łącząca obudowę filtra/przepływomierz z turbosprężarką.

Pozdr.

U mnie w te wakacje łyknęła minimalnie poniżej 5 w trasie w 4 osoby i załadowany cały bagażnik. Polecam robaczka, dużo ciekawsze wrażenia z jazdy i spalanie mniejsze. Porównując z GT znajomego wychodzi 0.5-1l różnicy. Nie mówię tu oczywiście o nodze kierowcy. Wystarczy myśleć podczas jazdy, zmienić soft i mamy baaardzo ekonomiczne wozidełko :)

Wczoraj wróciliśmy z Zakopanego, autko zrobiło ku mojemu zdziwieniu 1000km na jednym baku mimo korków (3h na samej Zakopiance). Oprócz tego, że Bella nieco się ubrudziła, nic szczególnego się podczas podróży nie działo.

A widzisz, trzeba było wracać dzisiaj. :D Zero korków na trasie Kościelisko- Warszawa.

Serio? Którędy dalej jechałeś? A4?

wczoraj to jazda figurowa na lodzie była:))na powroty Zakopanego tyle alf było w Zakopanym a tu ani sztuki nie widziałem:))ale cały czas Zakopianką jechałes??czy poleciałes bokiem az do 2 pasów:)??ja Zakopanego mam 3 trasy poboczne na powroty do Radomia:))

W sobotę wracałem z KrK i podobno na A4 korek na 8 km, a ja czmych na 94 :D
Co do spalania, polecam Mixol, jestem w trakcie testów na dostawczaku i póki co duży + ;]

Ja odbilem z Zakopianki na A4, wcześniej skracałem sobie drogę jakimiś bocznymi drogami. Potem przed Częstochową omijaliśmy korek i faktycznie była szklanka. Dodatkowo czas umilały śnieżyce :)

Mixola nie używałem, może spróbuję :)

Amortyzatory
Powrót