Stawiam na diesla w 156Przy spokojnej jeździe(miasto/trasa 60/40) powinno spalanie zejść poniżej 7 xD
Witam
Chyba odwieczne pytanie padające przy kupnie autka. Chcę kupić autko, góra to 20k już z opłatami. Chciałbym w miare możliwości jedną z 2 wyżej wymienionych alf z rocznika najlepiej od 2002(156 po liftingu wnętrza). Góra to będzie 10-15k kilometrów rocznie gdzie będzie to jazda jakieś 60% miasto 40% poza nim, ale nie długie trasy, tak do 100km głównie.
I tu moje pytanie. Czy warto szukać w tej cenie diesla, który chyba jest jednak droższy, czy możę w lepszym stanie poszukać benzyny, która to jednak będzie droższa w eksploatacji - przy szybkich obliczeniach srednie spalanie diesla 7, benzyny 10 i 10k kilometrow to jakieś 2000zł drozej przy benzynie jak sie nie myle.
Co sądzicie?
Dzięki za wszystkie opinie i komentarze
pozdrawiam
Ether
Jeżeli zły dział to przepraszam...
Ostatnio edytowane przez Ether ; 21-08-2009 o 00:34 Powód: zmiana tematu
Stawiam na diesla w 156Przy spokojnej jeździe(miasto/trasa 60/40) powinno spalanie zejść poniżej 7 xD
Ostatnio edytowane przez krzys-krzys ; 20-08-2009 o 21:45
witam
jak lubisz poszaleć to benzyna, jak tylko do jazdy to diesel.
pozdrawiam
Jak nie będziesz za dużo jeździł to nie wiem czy tak oszczędzisz na dieslu, a przyjemność z jazdy TS'em pewnie większa. Ja mam 1.9 8v i muszę przyznać że jeździ się całkiem fajnie, ciągnie praktycznie do końca, i dzwięk przy wyższych obrotach naprawdę może się podobać. Pamiętaj że spalanie przy dynamicznej jeździe(ja wogóle nie oszczędzam paliwa i często wykorzystuję co fabryka dała) nie powinno przekroczyć 8 litrów w cyklu mieszanym 60% miasto reszta trasa.
Moja bella - http://www.forum.alfaholicy.net/nasze_belle/16872-moj_czerwony_sportwagon.html#post202626
jak chcesz szybkie auto to 2.4jtd, jak szybsze to tylko 2.5 V6
pytanie tez czym wczesniej jezdziles, bo to moze tez zdefiniowac co dla Ciebie znaczy szybkie auto![]()
Na benzynie 2 kafle drożej, ale jak turbinę trafi w dieslu i jeszcze jakieś tam części dojdą to te 2000 szybko się zredukuje. Jeszcze zależy jakiego benzyniaka bierzesz pod uwagę. Bo to ważne. 2.5 litrowy jest polecany, bo to w sumie jeszcze ta dobra szkoła robienia silników, ale i jego spalanie jest wyższe.
Uczulam po raz drugi na wydatki na diesla. Za 20 000 szybciej trafisz zadbaną benzynę- bo jak ktoś sądzi, że Niemiec wywalał ciężko zarobione pieniądze na podatki i dopłaty, żeby auto stało w garażu i sprzedaje go za okazyjne pieniądze potem to grubo się myli.
Zasada do wszystkich aut- nie kupuje się wozu za ostatnie pieniądze to raz.
Zasada nr 2- ograniczone zaufanie- często auto się sprzedaje, nie z samej chęci niesienia radości innym obcym ludziom, tylko dlatego, że nadciąga jakiś remoncik.
Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki