Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku SEBEK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

SEBEK

Nowy
Auto
Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.
Panowie. Przymierzam się powoli do zakupu 159. Aktualnie śmigam 156 FL 1.9 JTD a wcześniej 156 1.6 przed FL. Jaki śilnik byście polecili bo w 156 owszem disel mniej pali ale jest droższy w eksploatacji (takie moje doświadczenia). Czy 159 jest lepiej spasowana od 156? Na co zwrócić uwagę przy zakupie - chodzi mi o takie znane Wam użytkownikom dolegliwości 159. Pozdrawiam!!!

http://www.forum.alfaholicy.org/159..._przekladni_kierowniczej_czym_sie_roznil.html
Jak padnie przekładnia i pompa, to wydatek w ASO rzędu 5000PLN! Mnie się udało w ramach rękojmi, ale dużo w tym szczęścia. Sprawdź czy auto ma zielony płyn do wspomagania i dowiedz się kiedy został wymieniony z czerwonego. Jak dawno i nic się nie dzieje, to możliwe, że tak zostanie :) Warto zajrzeć pod gumy na końcach przekładni!

Jaki motor? Jak małe przebiegi to V6 :D Dobrą opinią cieszy się nowe 1.8 turbo.

gdzie mogę sprawdzić z którego miesiąca jest moja 159?

sprawdz VIN i wpisz do kompa, wyskoczy ci wszystko o tym aucie. Pytanie tylko gdzie wpisac... nie pamiętam ale sprawdzałem tam swoją belle:)

Jak chcesz dobrze kupić autko -to dokładnie sprawdź jego historię, sprawdź gdzie i jak były przeprowadzane przeglądy, sprawdź prowadzoną książka serwisowa, co była naprawiane lub wymieniane ( rachunki ) itp -unikaj okazji, a to czy ma płyn w przekładni zielony czy czerwony to dla mnie drugorzędne znaczenie. Handlarz nawet fioletowy płyn Tobie wleje jak bedziesz chciał. Jak AR była dobrze i rzetelnie serwisowana, i masz na to pełną dokumentację to uwierz mi - to o czym piszą wyżej - zostało na pewno wymienione. Ja oprócz AR 159 mam od nowości Fiata Brawa rok 1998 -WSZYSTKIE przeglądy naprawy wykonywane są w ASO Zielona Góra - tam też serwisuję swoją czerwonokrwistą Bellę - Gdym chciał Fiata sprzedać, to na pewno przedstawiłbym nowemu nabywcy wszystkie oryginalne dokumenty z ASO. Wiem, że raczej nikt by się nie zastanawiał nad kolorem płynu, mając przed sobą pojazd z rzetelną dokumententację z ASO prowadzonego od dnia zakupu.

Jak AR była dobrze i rzetelnie serwisowana, i masz na to pełną dokumentację to uwierz mi - to o czym piszą wyżej - zostało na pewno wymienione.
Oj, nie zdziw się ;) Moja Alfa należała do Fiat Auto Poland. Wszystko było robione w ASO (nawet nowe letnie opony). O rozwiązaniu serwisowym dot. płynu do wspomagania jednak zapomnieli, co poskutkowało drogą awarią.

Pozwólcie że doczepie się do tematu. Ile obecnie trzeba przygotować pieniążków aby kupić Alfe 159 diesel 1.9 ewentualnie 2.4 rocznik 2007/2008.
Pytam gdyż szukając w necie można spotkać ceny od 28 000 do ponad 50 000. Wiem że zeleży to od wyposażenia, ale mi wystarczyłoby standard:).
Jakoś nie chce mi się wierzyć w te Alfy za 28 tys. (pewnie jakieś po przeżyciach)

ja nie widziałem dobrej z 2007 z 1.9 poniżej 35.000
2.4 - pewnie sporo więcej

Nie no wiadomo, że te za 30 tys. to raczej są nie warte spoglądania. Chodzi mi o granice od której można już wmiare spokojnie patrzeć na dany egzemplarz (choć wiem z doświadczenia że zdarzają się perełki wyjątkowo tanie i dobra; oraz odwrotnie auto kosztuje dość a okazuje się że nie jest w "pełni sprawne").
Także chodzi mi u bardziej o taki standard typu: "Od tej kwoty XXX, na 90% będzie dobre auto"

nie ma takiego std. wg mnie
bo założymy jakiś std a ktoś na prawdę będzie potrzebował gotówki i wystawi taniej a my co ? nawet nie sprawdzimy oferty ? bez 35 bym nawet nie szukał cociaż ostatnio ktoś kupił za 31 i wyszło niby ok ( niby - bo coś może wyjść po czasie )

Amortyzatory
Powrót