Chciałbym się podzielić ciekawym gadżetem, który ostatnio u siebie zamontowałem. W swojej 147 posiadam fabryczny komputer, jednak ciągle mnie irytowały złe wskazania średniego zużycia paliwa (zaniża o 0.5 - 1.0 l/100km) i natknąłem się na taki komputer od REVELTRONICS:
Może montaż nie jest mega estetyczny, ale zamontowałem to do testów. Zda egzamin to zostanie, nie zda to wywale. Jako że zdaje egzamin to niedługo zrobię jakąś ładniejsza zabudowę i opiszę montaż w dziale zrób to sam. Oprócz dokładnego pomiaru zużycia paliwa (w moim przypadku średnie spalanie z wakacyjnej trasy do Chorwacji wyszło 6,1l/100km a UKP pokazał 6,2l/100km na odcinku 3700km) ma inne ciekawe funkcje - to co mi się najbardziej podoba:
- chwilowe zużycie paliwa, kiedy stoimy w miejscu lub ledwo się toczymy to pokazue w litrach na godzinę, a jak jedziemy to w litrach na 100km (w fabrycznym kompie nie działa to za dobrze, np. jak stoję na światłach to pokazuje mi cały czas 2.0 l/100km, podczas gdy UKP pokazuje ok. 0,9l/h a jak włącze klimę to od razu skacze na 1,3l/h. Na zimnym silniku pokazuje nawet 1.6l/h i to bez klimy. Drugi przypadek to przy hamowaniu silnikiem - fabryczny pokazuje 2.0 l/100km podczas gdy dodatkowy komputer 0l/100km. Testowałem też spalanie na autostradzie przy różnych prędkościach - przy 90km/h pali 5l/100km, a przy 140km/h już jest to 6,7l/100km - tyle że miałem załadowane auto i trumne na dachu i bez niej spaliłby pewnie ~0.5l mniej.
- koszty podróży (coś jak taksometr) - wylicza ile dana podróż kosztowała w złotówkach,
- pomiar ciśnienia doładowania turbiny (widać czy pracuje poprawnie i czy nie przeładowuje),
- pomiar przyspieszeń (mam chip'a, to sobie z chęcią przetestowałem różne warianty, 0-100, 60-120 itd. pomiary są powtarzalne),
- wskazania prędkości można skalibrować wg GPS, dzięki czemu wiem dokładnie ile jade (przydatne na ograniczeniach) - w moim przypadku 100 na liczniku to 95 w rzeczywistości.
- pomiar napięcia akumulatora (przyda się w zimie).
Funkcji jest perdyliard, nie ma sensu ich tutaj przytaczać, każdy zainteresowany sobie sam przeczyta na stronie producenta (co ciekawe nie jest to produkt chiński tylko małej rodzimej firmy). W każdym bądź razie uznałem że gadżet jest wart uwagi i dlatego dzielę się opinią. Montaż jest trochę czasochłonny (samemu montowałem), ale nie jest trudne. Dodam jeszcze że w moim przypadku (JTD) do dokładnego pomiaru zużycia paliwa wymagany był specjalny konwerter sygnału z wtrysków, ale podobno w przypadku benzyniaków wszystko działa bez tego.
Acha no i fotki jak to wygląda zamontowane...
![]()