[159] Blad P0091 po modzie, 2.0 136 KM.

longmanpl

Nowy
Auto
Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive
Witam,

po modzie pojawil mi sie 2x Check engine w trakcie jazdy a po podpieciu kompa rzucilo bledem P0091.

1-szy raz przy ok 140 km/h na odcinku poznanskim A2, 6-ty bieg odcinek prosty.
Zjechalem na stacje Orlenu i zauwazylem wypalanie DPFa, poczekalem az skonczy i wylaczylem silnik i zamknalem auto, po czym odpaliem ponownie ale kontrolka pozostala, akurat mialem kompa i podpialem.

W tym przypadku mialem dwa bledy - P0091 i P068A. U mnie sterownik byl brany na stol.
W ostatnim czasie byly wymieniane filtry oleju, paliwa, kabinowy, olej silnikowy i w skrzyni.

Bledy skasowalem, zgasilem auto i odpalilem ponownie, blad / kontrolka sie nie pojawily. Ruszylem dalej w droge, zjechalem z A2 na droge S5 w strone Bydgoszczy gdzie rozpedzilem auto do 160 km/h zwalniajac czasem kiedy lewy pas byl zajety. Zjechalem z S5 w Kostrzynie Wlkp. na DK 92 w strone Wrzesni i po ok. 3-4 km, Check Engine ponownie sie pojawil. Tym razem musialem praktycznie zatrzymac sie na swiatlach wiec ruszalem z 1 biegu i doszedlem do 2000 obr. i wiecej nie moglem, auto ledwo sie toczylo, max 20 km/h. Zjechalem wiec na techniczny i podpialem kompa - ponownie blad P0091, ktory skasowalem i moglem dalej jechac.

Dojchalem do Wrzesni i skontaktowalem sie z tunerem wczoraj (bylo przed 19ta), opisalem problem, tuner pytal o wymiane filtra paliwa, problemy z turbina - zadynch problemow itd.
Dzisiaj ponowny kontakt i tuner ze wzgledu na pelny kalendarz zaproponowal wgranie seryjnego programu skoro wczesniej nie mialem problemow i ponowny termin na strojenie na poczatek sierpnia.
Mowil ze na hamowni nic im nie wyskoczylo, inaczej by mnie nie wypuscili.

Czy Waszym zdaniem warto wgrac ponownie serie i potem podejsc do strojenia. Czy ma to sens jesli blad pojawil sie po strojeniu ?

Znalazlem watek na temat P0091 tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/74171-blad_p0091_jaka_przyczyna-4.html

Wrzucam wykresy i bledy.
W przypadku P0091 zapisane obroty byly ponizej 2500 i 2800
HAMA_seria.jpg
HAMA_mod.jpg

P068A_1szy_raz.jpg
P0091_1szy_raz.jpg P0091_2gi_raz.jpg

Temat rzeka. Posprawdzaj piny od wtryskiwaczy,czy nie luzne gdzies. Zobacz,czy nie ma gdzies na silniku zapocenia od ropy. To moze byc duzo rzeczy: regulator cis paliwa,pompa paliwa,filtr paliwa,wtryski.
Ciezko powiedziec.

Temat rzeka. Posprawdzaj piny od wtryskiwaczy,czy nie luzne gdzies. Zobacz,czy nie ma gdzies na silniku zapocenia od ropy. To moze byc duzo rzeczy: regulator cis paliwa,pompa paliwa,filtr paliwa,wtryski.
Ciezko powiedziec.

no wlasnie tuner zadecydowal - zrobil hamownie, zrobil program zrobil hamownie i przyszedl powiedziec ze gotowe.

Pytanie czy jest sens wgrywac serie (nic mnie to nie kosztuje). ?

Taka jazda nie jest zbyt bezpieczna.
Blad juz znasz. Przyczyn moze byc wiele.
Ja bym wrocil do serii. Nowy program nie pomoze,bo to kwestia niedomagania mechaniki, tak mi sie wydaje,no ale jezeli tuner ogarniety,to do czegos dojdzie napewno.

Seria zostanie wgrana, ale na poczatku sierpnia ponowne podejscie do strojenia.

Udalo mi sie (niestety) ponownie wywolac blad. Warunki niemal identyczne do tych z pierwszego razu z bledem. Pogoda, temp. powietrza, ten sam odcinek A2 (prawie to samo miejsce), ta sama predkosc i zblizone obroty oraz zmierzone cisnienie doladowania / paliwa.

Zalaczam zrzuty z czesci danych zapisanych w logu MESa oraz wykresy - cisnienie paliwa, cisnienie doladowania, cisnienie paliwa + cisnienie doladowania.

Wstepna rozmowa z mechanikiem - pompa paliwa raczej nie ma wplywu bo ma zawsze to samo cisnienie (3 bary), chyba ze nie podala w danym momencie paliwa i oczekiwane cisnienie nie mialo z czego zostac wytworzone.
Wskazal na diagnoze pompy wysokiego cisnienia, ewentualnie paliwo (wlalem BP Ultimate, na tej samej stacji co zawsze. Leje tylko Shell Nitro+ lub BP Ultimate, co 2-gie, 3cie tankowanie dodatek LM Spulung na pelny bak).

P0091_3ci_raz.jpg
P0091_pomiar_wartosci.JPG

P0091_pomiar_wykres.jpg

P0091_pomiar_wykres_cis_paliwo.JPG
P0091_pomiar_wykres_cis_doladowanie.JPG

Wrocilem dzisiaj do serii, bledu nie udalo mi sie wywolac, ale bede jeszcze prawdzal.
Rzucilem okiem na korekty po powrocie od tunera i sa w zasadzie takie jak przed strojeniem:

Obroty silnika: 821 obr/min
Korekta paliwa (cylinder 1): -1,00 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): -0,25 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): 0,62 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): 0,63 mm³/w

Ostatnie korekty po strojeniu przed powrotem do serii, pomiar dzisiejszy:

Obroty silnika: 813 obr/min
Korekta paliwa (cylinder 1): -0,49 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 0,16 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,02 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): 0,39 mm³/w

Z kolei korekty na zimnym po strojeniu:
Obroty silnika: 836 obr/min
Korekta paliwa (cylinder 1): -2,03 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 0,65 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): 1,17 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): 0,19 mm³/w

Przed strojeniem cylinder 1szy oscylowal wokol -1,6 natomiast cylinder 4 blizej +0,8.

P0091 po modzie to typowo pompa wysokiego ciśnienia nie wyrabia. Na serii błędu nie ma bo wydatek mm3/wtrysk jest niższy. Wraz z zużytkowaniem zacznie się pojawiać na serii. Ile km to ci nikt nie odpowie.
Nie wierzę w zmiany korekt przed/po strojeniu.

Tu ostatni przykład sporadycznego 0091. Auto wywalało go 1-2 na pół roku. Ale pompa jak widać była słaba, nie pozwoliła na strojenie.

pompa.png

*jasny niebieski to stara pompa, pompa została wymieniona i samochód zachowuje się prawidłowo.

Ostatnia edycja:
P0091 po modzie to typowo pompa wysokiego ciśnienia nie wyrabia. Na serii błędu nie ma bo wydatek mm3/wtrysk jest niższy. Wraz z zużytkowaniem zacznie się pojawiać na serii. Ile km to ci nikt nie odpowie.
Nie wierzę w zmiany korekt przed/po strojeniu.

Tu ostatni przykład sporadycznego 0091. Auto wywalało go 1-2 na pół roku. Ale pompa jak widać była słaba, nie pozwoliła na strojenie.

Pokaż załącznik 232044

*jasny niebieski to stara pompa, pompa została wymieniona i samochód zachowuje się prawidłowo.

Dlaczego nie wierzysz w zmiane korket przed/po strojeniu ? MES zle mierzy?

Brac sie od razu za sprawdzenie pompy czy najpierw wyciagac wtryski na stol?

Znalazlem watek gdzie przyczyna byla pompa, ktora roznosila jakies opilki przez co czujnik/regulator cisnienia paliwa byl zawalony.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

*** Nie wierzę że strojenie jest przyczyną zmiany korekt.

Nie widzę samochodu, nie diagnozowałem go, nie powiem ci co masz robić. Musisz brać poprawkę na diagnozę przez internet.

Sprawdziłbym czy w układzie nie ma opiłków (strzelam że nie będzie) i brałbym się za pompę.

Pozdrawiam

Koledzy, uznaje, ze ten dzial dotyczy m.in. problemow zwiazanych ze strojeniem i bledow uzytkownikow AR oraz tunerow.

uroki tuningu bez porządnej diagnostyki...

Jesli mowimy o diagnostyce przed/po strojeniu, co powinno zostac wykonane przez tunera, firme tuningujaca ?

Czy blad P068A za kazdym razem po wyjeciu sterownika jest normalny, czy to blad tunera (blad byl po strojeniu i wgraniu serii) ?

W przypadku pompy WS, wtryskiwaczy, nastawiam sie na diagnostyke u znawcow tematu, raczej bede polegal na partnerach Bosh Service, z racji logistyki w Poznaniu.

Ostatnia edycja:
Normalna diagnostyka przed, pomijam już to, że jeśli tuner nie wie z czego wynika błąd, lub co jest jego przyczyną, to jego wiedza jest mocno wątpliwa...

Tuner nie wykryl bledu na hamowni przed/po strojeniu.

Niestety sprawdzenie wtryskow w TumeForce nie wchodzi w gre z powodu braku sprzetu.

Problem można było wykryć, błąd to już ostateczność. Masz pokazane na tym co załączyłem. Pompa jest "zużyta", a samochód normalnie jeździł.
Sam pomiar mocy na hamowni to nie kompletna diagnostyka.

P.S. Jaki przebieg ma auto?

Problem można było wykryć, błąd to już ostateczność. Masz pokazane na tym co załączyłem. Pompa jest "zużyta", a samochód normalnie jeździł.
Sam pomiar mocy na hamowni to nie kompletna diagnostyka.

P.S. Jaki przebieg ma auto?

Dzieki za info.

Wg licznika mam przejechane prawie 161 tys. km. Wg MESa ok. 158 tys. km

Czy sa jakies granice tolerancji miedzy cisniem mierzonym a oczekiwanym paliwa ?

Z ostatniego logu, gdzie po raz ostatni wywolalem blad, roznica miedzy cis. paliwa mierzonym a oczekiwanym dla obrotow ponzej 3000 rpm jest ponizej 100 bar, wiec nie magiczne 250 bar jak to zostalo napisane w innym watku.

Powierzylem AR specowi od dieseli, regenracji wtryskow i pomp.

Zrobil diagnostyke pod obciazeniem, podpinajac kompa.

Zrobione sprawdzenie, regulatora cisnienia paliwa (OK), wtryskow na stole pobierczym, przy okazji sprawdzony EGR (nie mial zastrzezen.

Wg sprawdzajacego wtryski sa mniej wiecej rowno zuzyte, jeden wtrysk miesci sie w granicach normy, pozozstale 3 podaja za malo, ale wg mechanika jeszcze nie warto ich robic (regeneracja u niego 650zl za szt.).
Wiec podejrzana pozostaje jeszcze pompa WS, ale zasugerowal poczekac z diagnostyka na strojenie (mam nadzieje ze w [MENTION=22678]TuneFORCE[/MENTION], przejrzeli logi z MESa).

Wyniki sprawdzenia wtryskow.
Czy rzeczywiscie nie warto ich jeszcze ruszac ?

Bosh_EPS200_1.JPGBosh_EPS200_2.JPGBosh_EPS200_3.jpgBosh_EPS200_4.JPG

Wystarczy wymienić rozpylacze i wyregulować skok kulki. Czyli potrzebne rozpylacze, nakrętki rozpylacza, pierścienie uszczelniające zawory, oringi cewki i podkładki pod wtryski. I nie rób tego na EPS200 tylko niech zrobi to ktoś, kto ma EPS708 albo EPS815.

- - - Updated - - -

PS w tych o numerach seryjnych 3805 i 3801 warto wymienić zestaw zaworów. Trochę duży przelew na leak test.

Wracam do tematu, ze wzgledu na intensywny zawodowo i prywatnie miesiac nie mialem czasu zaktualizowac sprawy.

Wykonalem ponowne strojenie w [MENTION=22678]TuneFORCE[/MENTION], ale wczesnie hawmonia na serii i program.
Ku mojemu zaskoczeniu nastapil spadek mocy i momentu na serii do 120KM i 304 Nm :( Tuner pytal czy niezauwazylem spadku mocy, ale chyba nastawilem sie psychicznie ze po wgraniu serii bedzie mulowato i nie zwrocilem uwagi.

Nowy program ze zmniejszona dawka paliwa dal 354 Nm i 173 KM, poprosilem dla porownania, o wgranie 1szego programu, ktory wywolywal blad P0091 i... pomiar niczym sie nie roznil od tego na nowym programie, czyli na obu programach bylo ok. 173 KM i 354 Nm.
Dodam, ze na serii przed 2-gim programem nie odnotowalem powaznego zmulenia auta, odpalanie, praca silnika, obroty wszystko jest w porzadku, nie szarpie, chodzi rowno itd.

Postanowilem wgrac 2-gi program ze zmniejszona dawka paliwa i mam go do tej pory, czyli ok. miesiac . W miedzyczasie przegonilem '9 na A2 Poznan - Wawa Okecie - Poznan.
Kiedy warunki pozwalaly predkosci byly ponad autostradowe, o 30-60km/h wiecej, gdzie gorna granica razcej chwilowo.

W tym tygodniu wymieniam przeplywomierz, czeka w pudelku.

Pod koniec sierpnia, hamowalem auto na jeszcze jednej hamowni, pomiar wyszedl podobny, tj. 173 KM i 350 Nm, wykres wrzuce jak tylko dotre do skanera. Hamujacy (tuner) wskazywal potencjalnie na problem z zaworem sterujacym turbiny, poniewaz robil trzy pomiary i za kazdym razem w zakresie obrotow wystepowal rozny moment i moc. Pomiary zaczynaly sie pokrywac w okolicy 2800-2900 rpm.

Wystarczy wymienić rozpylacze i wyregulować skok kulki. Czyli potrzebne rozpylacze, nakrętki rozpylacza, pierścienie uszczelniające zawory, oringi cewki i podkładki pod wtryski. I nie rób tego na EPS200 tylko niech zrobi to ktoś, kto ma EPS708 albo EPS815.
[MENTION=59338]imtm[/MENTION] , dlaczego EPS200 jest nieodpowiedni a wlasciwe sa EPS708 / EPS815 ? Nie neguje, pytam z ciekawosci. Czy np. serwisy Bosha diagnazuja wlasnie na takich jakie wskazales?
Mozesz prosze szerzej wytlumaczyc na czym polega problem z leak test i przelewem ?

Mam zamiar wrocic do serii, jak tylko czas pozwoli i diagnozowac problem dalej.

Dolaczam w/w wykres z 2-giej hamowni
hamownia_2808.jpg

Ostatnia edycja:
[MENTION=59338]imtm[/MENTION] , dlaczego EPS200 jest nieodpowiedni a wlasciwe sa EPS708 / EPS815 ? Nie neguje, pytam z ciekawosci. Czy np. serwisy Bosha diagnazuja wlasnie na takich jakie wskazales?
Mozesz prosze szerzej wytlumaczyc na czym polega problem z leak test i przelewem ?

Różnica pomiędzy EPS200 a EPS708 czy 815 to przepaść jeśli chodzi o procedurę testową i tor pomiarowy. EPS200 można używać jako zgrubnego testera do wtryskiwaczy które nie wiadomo co mają w środku. Jeśli chcesz naprawiać te wtryski to mają być zrobione na 3 etapie i testowane na EPS708/815 bez wpisania starych kodów IMA - stół ma wygenerować nowe kody IMA. EPS 200 ma niezbyt dużą precyzję w pomiarze dawek VE czyli wtrysku wstępnego. Często jest tak, że wtryski ustawiane CRI2.1 szczególnie do Mercedesów, BMW, PSA czy Toyoty 1.4 powodują "grzechotliwą" pracę silnika.

Leak test to pomiar przelewu statycznego(wtryskiwacz nie jest uruchamiany i doprowadzane jest do niego ciśnienie 170MPa dla CRI2.2 a w nowym nazewnictwie CRI2-16) mający określić jakie są przecieki na prowadzeniu iglicy rozpylacza i trzpieniu zaworu sterującego czyli jest to info w jakim stopniu są wypracowane te elementy. Idealne CRI2.2 mają około 12-15mm3/H. Ty masz na jednym 25, co jest granicą przyzwoitości, a jeden ma 33 czyli już nieco zbyt dużo. Niby przy pompie CP1H jeszcze powinno być OK, ale po programie te nieco zawyżone przelewy powodują że pompa pracuje na limicie wydatku i stąd błąd P0091. Dobrze byłoby taki leak test zrobić na EPS708/815 dwa lub 3 raz z rzędu. Może okazałoby się że po nagrzaniu wtrysków przelew zrobiłby się jeszcze większy.
Ale zanim zaczniesz robić wtryski i inne cuda, dla świętego spokoju trzeba sprawdzić najprostszą rzecz - jakim ciśnieniem zasilana jest pompa CR przy największym obciążeniu. Niezależnie od obciążenia silnik, ciśnienie zasilania pompy CR nie powinno być niższe jak 4.1 - 4.3bara (norma to 5 barów)

Cześć,
od ponad pół roku mam problem z błędem P0091. Pojawia się od w momencie zapotrzebowania na moc, tj. mocniejsze przyspieszanie, w okolicach 3000 obrotów, tuż przed wystąpieniem błędu widoczne jest mocne dymienie na z rury.
Przeszukując chyba wszystkie możliwe fora natrafiłem na sporo wątków jednak w moim przypadku żadne działanie nie przyniosło rozwiązania. Ze zrobionych rzecz:
-sprawdzenie wtryskiwaczy w Boschu
-jeden wtryskiwacz nowy
-wymiana regulatora na pompie cr na nowy(Bosch)
-nowy oryginalny filtr paliwa

Udało mi się zrobić logi podczas przyspieszania które dodaje, jednak warunki drogowe były bardzo kiepskie, aczkolwiek widać że na wyższych obrotach ciśnienie mierzone odbiega od oczekiwanego zwykle o 100-200 barów.
Prosiłbym o interpretacje czy jest to wynik w normie czy nie?
Dodam tylko, że jak na złość błąd podczas logowania nie wyskoczył.

Auto jest po chipie już jakieś 50 tysięcy km, jednak błąd wyskakuje od około 10 tys i niestety ostatnio coraz częściej.
Silnik 1.9 Jtd 120Km

Załączniki

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót