Witam posiadam 156 SW 1,9 JTD 16V 140km z 11.2004. Przebieg 115tyś w pełni sprawny, regularnie servisowany i zadbany. Zamierzam podnieść mu troche momentu i dorzucić koników, wgrywając nowy programik! Licze na około 180 koni i 400 Nm
Co polecacie zrobić przed wirusem?
Katalizator wyrzucić czy nie?
Wkładke KN filtra powietrza zamontować?
Może jakieś inne sugestie?
I co na to sprzęgło z dwumasem, czy orginalne da rade na dłuższą mete?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!!!
Wyrzuceniem katalizatora możesz sobie tylko pogorszyć sytuację, więc sobie to odpuść. Wkładka K&N może być, pod warunkiem, że oryginał (bo wiele podróbek zza wschodniej granicy można kupić za 30 zł z logo tej firmy). Zajmij się zaworem EGR najpierw ( tutaj masz o tym wszystko: http://www.forum.alfaholicy.org/147_...12542-egr.html ), a przede wszystkim sprawdź też parametry przepływomierza, bo nawet na lekko zaniżającym dane przepływomierzu nie uda Ci się osiągnąć odpowiedniego przyrostu mocy po chip'ie. Co do sprzęgła, to jest ono przystosowana do większych obciążeń niż w tej chwili na nie działają, więc przyrost mocy rzędu 40 KM i 60 Nm nie powinien zrobić wielkiej różnicy, jeśli mapa wtrysku i inne zmiany będą robione z głową. Przede wszystkim nie powinni Ci zmieniać w dużym stopniu parametrów silnika w dolnym zakresie jego obrotów, a rozwijanie mocy i momentu powinno być płynne, bez ich drastycznego przyrostu. O ile moc maksymalna jest uzyskiwana dopiero w granicach 3800- 4200 ( w zależności od programu itd) o tyle moment wzrasta już w zakresie 1800-2000 i jeśli będzie to nagły przyrost, to skrzynia i inne elementy napędowe będą bardziej narażone na przeciążenia. Po takiej operacji powinno się częściej zmieniać filtry, olej silnikowy, a i ten w skrzyni nie zaszkodzi zmieniać co jakiś czas. W kwestii chip'owania też jest wiele na forum, więc poszukaj i konkrety na pewno znajdziesz.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
Czyli podsumowując, jeśli pojechałbym do servisu Fiata, zrobią mi z EGR porządek?
ASO to ja omijam szerokim łukiem (a z promieniem skrętu AR 156 to nie problem). Spróbuj sam się za to wziąć. Taka operacja przy silniku 1.9 to około godzina roboty wraz z czyszczeniem przepustnicy i EGR. Zaślepkę możesz kupić w ASO, ale za taki zabieg skasują Cię pewnie z 200 zł plus zaślepka i nie masz gwarancji, że się do tego przyłożą, a wyczyszczenie EGR i przepustnicy wraz z kanałem dolotowym trochę zacięcia wymaga, bo usunięcie nagaru i pyłu tam się znajdującego do najprzyjemniejszych nie należy.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 08-12-2009 o 22:50
OK. Myśle że w tym tygodniu zapodammu wkładke KN i załatwie sprawe z EGR. Gdzieś za miesiąc będe miał servis wymiana oleju filtrów itd. Więc po servisie zapodam mu nowy program
Jeszcze pytankao:
Dlaczego uważasz że usunięcie kata mu zaszkodzi?
Temat dość obszerny z tym katem, więc uwierz mi i zostaw go.
Okay. Ja Alfe mam od dwóch dni więc Ci zaufam.
Dzięki za wyczerpujące informacje. Jak się ze wszystkim uporam to dam znać jak hula i czy warto było.
Pozdrawiam
Jeszcze pytanko. Czy zaślepić całkiem zawór egr czy zrobić te dziury jak na foto?
Jeśli nie będziesz miał otworów to komputer będzie pokazywał błąd...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki