Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Tuning mechaniczny - Modyfikacje mające na celu poprawę parametrów silnika
Witam, zastanawiam się czy istnieją jakieś różnice wydajności kolektorów w Alfach 33 a w Alfach 146. W załączniku zasyłam porównanie kolektora dedykowanego do 33 i do 146. Widać że jest trochę inne ułożenie rur, czy ma to jakikolwiek wpływ na dźwięk czy parametry? Zastanawiam się w perspektywie nad nowym kolektorem wydechowym, bo aktualny ma już trochę za sobą i jaki byłby najlepszy aby podnieść nieco wydajność silnika. Pozdrawiam
dla mnie kolektor z 33 robi wrażenie produktu zaprejoktwanego, żeby auto dawało przyjemność z jazdy. Szczególnie wrażenie robi wykonanie i to długie poprowadzenie dwóch oddzielnych rur. Kolektor ze 146 to raczej produkt nie wypada tak solidnie. Raczej krojono go pod ilość miejsca. Długość kanałów co dziwne nie jest chyba zachowana taka sama (w 146).
dla mnie kolektor z 33 robi wrażenie produktu zaprejoktwanego, żeby auto dawało przyjemność z jazdy. Szczególnie wrażenie robi wykonanie i to długie poprowadzenie dwóch oddzielnych rur. Kolektor ze 146 to raczej produkt nie wypada tak solidnie. Raczej krojono go pod ilość miejsca. Długość kanałów co dziwne nie jest chyba zachowana taka sama (w 146).
Zakładki