To nie jest żadna zaczepka, ale bardzo poważne pytanie o to, co Twoim zdaniem powinien był zrobić w kwestii problemu z uruchamianiem, bo u mnie poprawienie mocowania masy niby pomogło, ale na bardzo krótko i nadal pojawiają się problemy z reakcja na przycisk "Start". Skoro więc zareagowałeś na ten wpis, to może znasz rozwiązanie tego problemu.
Znam, przyjedź to Ci ogarnę
A tak na serio, przyczyn takiego stanu może być kilka. Samo poprawienie masy może nic nie dać, czasem przewód może być załamany bądź skorodowany pod koszulką termo. Ale najwcześniej po włożeniu kluczyka zapłon się uruchamia i wtedy rozrusznik cyka (elektrowłącznik dostaje power i załącza rozrusznik, a ten drugi dostaje za mało prądu żeby się ruszyć i w efekcie kontrolki gasną, bo jest duży spadek napięcia).
Jeśli kontrolki nie gasną i nic nie cyka - podobno w JTS pada jakiś moduł pośredni przekazujący sygnał na elektrowłącznik, ale z tym się nie spotkałem. Jedynie z informacją, że wymiana tego modułu nic nie daje, co wskazuje że to nie wina modułu... Ale gość nie potrafił wytłumaczyć, wydaje mi się, że chodziło o BCM.
Są jeszcze inne opcje, kiedy zapłon się nie włącza. I wtedy przyda się Multiecuscan.
Ostatnio edytowane przez magil ; 08-04-2019 o 13:47
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Przecież to jest jednoznaczne, jakich innych informacji potrzebujesz i skąd to oskarżenie, że nic nie zrobił?
W moim przypadku przewód masowy jest jest w 100% ok, a w wątku dotyczącym tego problemu, wskazujesz, że to właśnie on, może stanowić problem.
Sądziłem, że skoro uważasz, że kolega przez dwa lata nic z tym nie zrobił, a więc sam jest sobie winien, znasz receptę na tę przypadłość, bo tak wynikałoby z Twojego wpisu.
Ostatnio edytowane przez dragon65 ; 08-04-2019 o 13:56
Masz coś konkretnego do napisania czy tylko bijesz pianę? Przewód to tylko jedna z możliwości. I tak napisałem sporo.
Zapraszam, zdiagnozuję, naprawię.
Jeżdżenie z usterką dwa lata to dla mnie jest zaniedbanie. EOT.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czemu mia służyć ten tekst?
Jak widać, chociażby z tego forum, na tę usterkę nie ma skutecznego sposobu, a więc zgodnie z Twoim wpisem, alfę należałoby odstawić w pokrzywy.
Nie wiem, skąd u Ciebie ta bulwersacja, co to już nie można zapytać o faktyczne powody Twojego wpisu - zarzucasz komuś, że nie dba o samochód, podczas gdy usterka, która u niego występuje, występuje u wielu użytkowników 159 i z którą, jak do tej pory, nikt skutecznie sobie nie poradził - na tym ma polegać pomoc na forum?
Czy ja gdzieś napisałem, że z tą usterką nie można sobie poradzić?! Wymieniłem kilka wariantów tej usterki i podałem nawet przykładowe rozwiązanie. Napisałem, żebyś do mnie podjechał nawet w celu diagnozy/naprawy. Nie jestem wróżbitą i nie wiem co się dokładnie stało w przypadku autora posta ani w Twoim. Trzeba sprawdzić organoleptycznie. Potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Ostatnio edytowane przez magil ; 08-04-2019 o 15:18
https://r.tapatalk.com/shareLink?url...2&share_type=t
Post 264
U mnie były dokładnie te same obiawy. W dniu poprzedzającym zgon smród palnej wiązki. Sprawdzić nie zaszkodzi.
Jak będziesz miał pytania pisz na priv.
Powodzenia
Marek
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka