[145] kontrolka wtrysku paliwa

W

wilczasty

Guest
Witam!
mam problem, otóż w mojej alfie świeci się podczas jazdy ta kontrolka.
Mechanik powiedział, że to błąd w komputerze. Więc pojechał, podpiąłem i.. nadal się świeci.
Silnik podobno jest sprawny.
Rozrząd, świece, oleje i filtry były ostatnio wymieniane.

Na co mogę zwrócić jeszcze uwagę? Strasznie mnie irytuje to świecące na czerwono cudo.

W bravie (ten sam silnik)kontrolka ta włącza się po przekroczeniu zablokowanej prędkości i uniemożliwia wkręcanie się na wyższe obroty.
Tu, w alfie kontrolka ta zapala się kiedy jej się podoba i nie powoduje żadnych zmian w przyśpieszaniu czy wkręcaniu się na obroty. Po prostu się świeci.

Przyczyna tej kontrolki mogą być jeszcze przepływka, krokowiec, sonda i czujnik położenia wałka rozrządu oraz wiele innych rzeczy które wpływają na działanie silnika. Albo jak u mnie świeci się ciągle, choć nie ma żadnych błędów a silnik chodzi bez zarzutów.

Witam!
mam problem, otóż w mojej alfie świeci się podczas jazdy ta kontrolka.
Mechanik powiedział, że to błąd w komputerze. Więc pojechał, podpiąłem i.. nadal się świeci.
Silnik podobno jest sprawny.
Rozrząd, świece, oleje i filtry były ostatnio wymieniane.

Na co mogę zwrócić jeszcze uwagę? Strasznie mnie irytuje to świecące na czerwono cudo.

W bravie (ten sam silnik)kontrolka ta włącza się po przekroczeniu zablokowanej prędkości i uniemożliwia wkręcanie się na wyższe obroty.
Tu, w alfie kontrolka ta zapala się kiedy jej się podoba i nie powoduje żadnych zmian w przyśpieszaniu czy wkręcaniu się na obroty. Po prostu się świeci.
jesli byla podpieta pod komputer z programem do AR musial byc odczytany blad ktory powoduje te swiecenie... ten sam silnik w Bravie?czyli masz JTD?.jak kolega wyzej napisal,powodow moze byc wiele.komputer prawde powie.

komputer wykrył i podobno wykasował te błedy.
a ona nadal świeci.

Mechanik (zaufany - od alf i fiatów), znajomy w dodatku, mówi, że silnik jest w 100% sprawny.

tak, mam JTD i w alfie i w bravie

komputer wykrył i podobno wykasował te błedy.
a ona nadal świeci.

Mechanik (zaufany - od alf i fiatów), znajomy w dodatku, mówi, że silnik jest w 100% sprawny.

tak, mam JTD i w alfie i w bravie
zapytaj go czego ten wykasowany blad dotyczyl.jesli byl blad np czujnika temperatury i go wykasowal a czujnik jest niesprawny to wykasowanie dalo tyle ze wykasowal Ciebie kolego.

jak u mnie świeci się ciągle, choć nie ma żadnych błędów a silnik chodzi bez zarzutów

U mnie jest identycznie, kontrolka się świeci a na komputerze w ASO nie ma żadnych błędów wszystko sprawne :-) wychodzi na to że Alfy już tak mają ;-)

Spróbuj kiedyś odpalić alfę bez czekania aż kontrolki zgasną, przekręcając kluczyk w stacyjce jednym ruchem przejdź do pozycji w której rozrusznik kręci, bo u mnie odkryłem że po takim zabiegu kontrolka się nie świeci :-D

Wilczasty widzę że masz JTD, ale spróbuj tak jak opisałem, kiedy silnik będziesz miał ciepły i nie będziesz musiał czekać aż się świece zagrzeją ;-) może to u ciebie też tak zadziała ...

U mnie jest identycznie, kontrolka się świeci a na komputerze w ASO nie ma żadnych błędów wszystko sprawne :-) wychodzi na to że Alfy już tak mają ;-)

Spróbuj kiedyś odpalić alfę bez czekania aż kontrolki zgasną, przekręcając kluczyk w stacyjce jednym ruchem przejdź do pozycji w której rozrusznik kręci, bo u mnie odkryłem że po takim zabiegu kontrolka się nie świeci :-D

Wilczasty widzę że masz JTD, ale spróbuj tak jak opisałem, kiedy silnik będziesz miał ciepły i nie będziesz musiał czekać aż się świece zagrzeją ;-) może to u ciebie też tak zadziała ...

wedlug mnie i tego co wiem nie jest mozliwe by kontrolka awari swiecila a komputer nie wykryl bledu ktory to powoduje.ALFY napewno tak nie maja...

U mnie na komputerze nie ma żadnego błędu, a kontrolka tak czy siak się świeci, więc to chyba możliwe.

U mnie na komputerze nie ma żadnego błędu, a kontrolka tak czy siak się świeci, więc to chyba możliwe.
nie jest to mozliwe moim zdaniem.ECU poamieta nawet nieaktywny blad,a co dopiero aktywny ktory powoduje palenie lampki.jedynym wytlumaczeniem chyba moze byc ze ten ktory sprawdzal to na kompie nie bardzo wiedzial co robi...

nie jest to mozliwe moim zdaniem.ECU poamieta nawet nieaktywny blad,a co dopiero aktywny ktory powoduje palenie lampki.jedynym wytlumaczeniem chyba moze byc ze ten ktory sprawdzal to na kompie nie bardzo wiedzial co robi...

Tez mi sie tak wydaje. Mialem tak u siebie i u mojego ojca w Vectrze. ECU pamieta bledy.

a czy moze to byc spowodowane czujnikiem temperatury silnika?
albo czymś takim..

Bo zauważyłem, że silnik się nie nagrzewa do odpowiedniej temperatury (albo tylko wskaźnik tak pokazuje). Zawsze oscyluje trochę ponad 50C i nie chce wejść wyżej.

Nowy termostat to koszt ok 80 zl ,a jak nie masz kasy to bedziesz jezdzil z niedogrzanym silnikiem. Specem nie jestem,ale nie jest to najlepsze rozwiazanie.

trzeba z tym od razu do warsztatu?

idzie wiosna więc będzie co raz cieplej, na jesień sobie możesz zmienić o ile nie powoduje to zbyt wysokiej temp. silnika i spalania paliwa, bo termostat mógł się tylko trochę otworzyć i będziesz jeździł cały czas na małym obiegu wody co w następstwie może spowodować przegrzanie silnika :/ ale z tego co czytam to masz chyba całkiem otwarty skoro temp. masz nieco powyżej 50'C i to też nie jest za dobrze dla silnika bo jest niedogrzany ... ale nic mu nie będzie ;)

Silnik będzie nie dogrzany a co za tym idzie słabsze grzanie w aucie i powiększone spalanie auta.

podobno termostat ok.
Silnik przy dłuższej jeździe ma około 85-90C.
Wychodzi na to że to ten czujnik przyśpieszania czy coś tam :-)

Ile taka przyjemność wymiany tego kosztuje?

Amortyzatory
Powrót