[146] Grzanie

macminik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS
Przepraszam za kuriozalne pytanie. Ale czy 146 mają takie słabe grzanie czy u mnie jest coś nie tak. Temp./ silnika 80 C a z nadmuchu takie ledwo ciepławe powietrze. Jakbym chciał nagrzać to pewnie ze 100 km by mi to zajęło. One tak mają ? Bo w sumie po co włochom grzanie :)

Temp./ silnika 80 C a z nadmuchu takie ledwo ciepławe powietrze.

Możliwe że masz uszkodzony termostat. U mnie jak silnik przekroczy temperaturę 40 stopni leci ciepłe powietrze a wraz ze wzrostem temperatury silnika jest coraz cieplejsze.

W mojej 156 podobnie jak u kolegi Addiosa jak tylko wskazówka się ruszy leci ciepłe powietrze,a jak dojdzie do okolicy 90 jest naprawdę cieplutko.

Przepraszam za kuriozalne pytanie. Ale czy 146 mają takie słabe grzanie czy u mnie jest coś nie tak. Temp./ silnika 80 C a z nadmuchu takie ledwo ciepławe powietrze. Jakbym chciał nagrzać to pewnie ze 100 km by mi to zajęło. One tak mają ? Bo w sumie po co włochom grzanie :)

I ja mam tak samo. Ja myślałem dobrać sie do nagrzewnicy a dokładnie zaworu bo może sie nie otwierać. Tutaj jest to opisane http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/20739-ogrzewanie_af_146_a.html

Ostatnia edycja:
ja mam srednio 50-70 stopni i cieplo robi sie po jakis 10-15min czyli prawie pod sama praca
bella stoi w garazu ale gdyby pod blokiem i bym musial odsniezac i by chwile chodzila to moze szybciej bym mial cieplo

A u mnie gorąco - chyba należy podziękować za konstruktywne komentarze.

najprawdopodobniej albo: masz zapowietrzony układ chłodzenia/nagrzewicę
albo: za mało płynu w układzie.

Pozdrawiam.

W T.S., td i jtd jest odpowietrznik w chłodnicy, w prawym górnym rogu.

Witam,
Generalnie do boxera wchodzi 8,4 litra płynu chłodzącego stąd długo się nagrzewa. Co prawda nie mam problemu z nagrzaniem, ale w moim odczuciu Alfa i tak wypada najgorzej w tym temacie w porównaniu z poprzednimi samochodami. Układ chłodzenia sam się odpowietrza i nic nie trzeba robić. Proponuje raczej sprawdzić termostat, który prawdopodobnie będzie odpowiedzialny za niedogrzanie samochodu. Poniżej przesyłam Ci link aukcji Allegro jak to wygląda (od razu możesz sobie kupić, sklep jest sprawdzony, bo sam się u nich zaopatruje). Pozdrawiam.

http://www.allegro.pl/item822929335_termostat_alfa_romeo_33_145_146_boxer.html

Witam,
Generalnie do boxera wchodzi 8,4 litra płynu chłodzącego stąd długo się nagrzewa. Co prawda nie mam problemu z nagrzaniem, ale w moim odczuciu Alfa i tak wypada najgorzej w tym temacie w porównaniu z poprzednimi samochodami. Układ chłodzenia sam się odpowietrza i nic nie trzeba robić. Proponuje raczej sprawdzić termostat, który prawdopodobnie będzie odpowiedzialny za niedogrzanie samochodu. Poniżej przesyłam Ci link aukcji Allegro jak to wygląda (od razu możesz sobie kupić, sklep jest sprawdzony, bo sam się u nich zaopatruje). Pozdrawiam.

http://www.allegro.pl/item822929335_termostat_alfa_romeo_33_145_146_boxer.html

ło Boże a gdzie ona to mieści ?!?! U mnie termostat jest po wymianie (podobno) choć wizualnie jest wyraźnie najczystszym elementem. Ale pocieszam się, że dziś moja służbowa Vectra nagrzewała się równie długo... Więc może to ja jestem przemarznięty :/ Nie mam porówniania chyba.

Amortyzatory
Powrót